Jump to content

Moje wyroby - dietykon


dietykon

Recommended Posts

  • Replies 336
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Szwagierce się krówka ocieliła, więc mleko jest! Z dwóch udojów 10 litrów, serka po uwędzeniu około 800g

Wczoraj wędziłem 3 godziny i na koniec nałożyłem pełne palenisko, pozamykałem i poszedłem do domu dokończyć książkę :wink: była godzina 20.00, zimno i ciemno. Dzisiaj rano wyciągnąłem z wędzaroka.

Serki wyszły mocno wędzone, ubytek wagowy zapewne większy ale smak intensywniejszy! Solanka 5% w zupełności mi pasuje. Oczywiście ricotta dla żonki też powstała, mnie ten rodzaj serka nie smakuje ale za to oscypki uwielbiam!!!

 

Efekt końcowy:

 

+

 

z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5483 to dzisiejsze śniadanko było!

 

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Każdy karp pobiera pokarm z mułu w którym żyją różne "robale", dlatego karpia czuć mułem, w szczególności dzikiego (sazana). Nasz karp z hodowli żywiony jest w dużej mierze zbożem, a po odłowieniu wpuszczany jest do płuczki w której się oczyszcza. Płuczka - staw z twardym dnem i przepływającą wodą.
Link to comment
Share on other sites

EAnna, nie sa tutaj lepsze, a co na domiar zlego, jesli sobie samemu nie zlowisz, to te ze sklepu ,to juz sam mul, a wilkie po kilka kg.Ja najbardziej, jesli tutejszy karp, to lubiez jednego jeziora(2 godziny jazdy odnas) samemu zlowione. Noi oczywiscie takie kilogramowe, nie wieksze
Link to comment
Share on other sites

A co masz zamiar z nim zrobić ....

Mój norweski, teraz pokrojony w dzwonki czeka do wigilii, po upieczeniu karpi będzie pieczony w naczyniu żaroodpornym posypany solą, pieprzem i curry taki smakuje mi najbardziej, trzeba jedynie odpowiednio trafić z czasem pieczenia co by się za bardzo nie wysuszył. Trzy dzwonka łososia w nagrzanym piekarniku do temperatury około 180 st.C piekę około 30-45 minut.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kolejny raz bułeczki wypieczone, z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=212589#212589 to zasługa bardziej żony Basi niż moja:

 

 

i trochę starsze zdjęcie bo pierniki już odleżały trochę by zmięknąć z przepisu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=161519#161519 też wykonanie Basi a ja tylko zdjęcia robiłem :blush: :

 

 

no i jeszcze śledzie po skandynawsku od Kruszynki jeden z tych słoików :wink: tu przepis jest: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=302222#302222 :

 

 

A na koniec próba ratowania nieudanego korycińskiego:

 

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

madlinka, wg. mnie wygladaja na kluski śląskie , masz co prawda do granicy Śląska z 20 km , ale szykuje sie poważny " konflikt " pomiędzy Śląskiem i Zagłebiem , kiedy mieszkałem w Sosnowcu , zawsze to podkreslano .Pyzy robi się z ugotowanych i tartych ziemniaków surowych w stosunku 50/50 , zwał ja zwał obie kluski , kazda z osobna oczywiście są wyśmienite .Takie własnie w Sosnowcu i na wsi pod Myszkowem robiły moje babcie .Przepis na kluski śląskie tez widzialem na forum. Pozdrawiam

 

[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 12:38 ]

dietykon, czy do tego smacznego obiadu dodałeś jako przystawkę dynie hokkaido , jak ją przygotowałeś.Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...