Guest quartz Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Tak czy siak muszę kupić nowy. Jaka jest różnica między jednostronnym a dwustronnym? W sensie mielenia, funkcjonalności oczywiście, jak wygląda wiem. Chodzi mi o praktyczne aspekty przy przerobie mięs.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Jaka jest różnica między jednostronnym a dwustronnym? Dwustronny nożyk jest potrzebny jak obsługuje dwa sitka jednocześnie . Odnoszę wrażenie że do zelmera powinien być nożyk jednostronny . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldero Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Nożyk dwustronny jest cieńszy, przynajmniej ten co mam, i bez kombinacji z podkładkami nie pasuje. Tak jest przy Zelmerze 986, zakładam, że w przypadku Diany jest dokładnie tak samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kofikan Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Potwierdzam twoje założenia. Do Diany nie pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 No jak to, to do 8 sprzedają nożyki za "cienkie"? andrzej k - to bym zrozumiał, jasne i proste. Tylko po co do takiej maszynki dwustronny? Drugiego sitka i tak się tam nie wciśnie. Myślałem tak, że to taniej po prostu, tak samo jak można odwracać sitka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldero Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Do Zelmerów (a przynajmniej do Diany) są dwa rodzaje ślimaków, jak masz na nożyk jednostronny to nie będzie pasował dwustronny... Cytat z jednego ze sklepów internetowych: "Nożyk dwustronny nie będzie pasować do maszynki z oryginalnym nożykiem jednostronnym i odwrotnie. " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 No spoko ale wiesz, gdybym chciał polegać na google to bym nie pytał. :grin: Ja myślałem tak, że ostrze odwrócone od sitka jakoś wstępnie sieka. Trochę bez sensu bo w tej 8 ciężko o mielenie, ślimak już tak zgniata, że prawie wystarczy na niektóre wyroby. :grin: Jednym słowem - nie ma sensu takiego kupować do 8, jeśli dobrze zrozumiałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 No spoko ale wiesz, gdybym chciał polegać na google to bym nie pytał. :grin: Ja myślałem tak, że ostrze odwrócone od sitka jakoś wstępnie sieka. Trochę bez sensu bo w tej 8 ciężko o mielenie, ślimak już tak zgniata, że prawie wystarczy na niektóre wyroby. :grin: Jednym słowem - nie ma sensu takiego kupować do 8, jeśli dobrze zrozumiałem. To czym piszesz to jest tzw. system unger. są dwa sitka , wstępnie szarpak i rozdrobnienie , ale cena tego to ho,ho albo i większa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 No dobrze ale wciaż nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie. W jakim celu, do jakich maszynek 8 sprzedawane są noże dwustronne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 W jakim celu Żebyś nie musiał mieć dwóch.Jedna strona Ci się stępi to odwracasz i używasz drugą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Tak też myślałem właśnie. :wink: Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek440 Posted March 6, 2023 Report Share Posted March 6, 2023 (edited) Jaki wybrać nożyk - dwustronny czy jednostronny? https://hurtownia-qwerty.pl/pl/i/Jak-dobrac-akcesoria-do-maszynki-Zelmer/13 Edited March 6, 2023 by mietek440 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted March 6, 2023 Report Share Posted March 6, 2023 Nożyk dwustronny jest cieńszy, przynajmniej ten co mam, i bez kombinacji z podkładkami nie pasuje. Tak jest przy Zelmerze 986, zakładam, że w przypadku Diany jest dokładnie tak samo.Potwierdzam. Kupiłem taki w tutejszym sklepie internetowym i musiałem dorobić podkładkę z blachy kwasoodpornej z kwadratowym otworem dopasowanym do ślimaka. Teraz służy mi dzielnie i nie muszę go zbyt często ostrzyć, bo po stępieniu jednej strony obracam go i tnę mięsko drugą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 Jaki wybrać nożyk - dwustronny czy jednostronny? Taki, jaki przewiduje producent do danego modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 Taki, jaki przewiduje producent do danego modelu. W maszynkach Zelmera występują dwa rodzaje nożyków i dwa rodzaje ślimaków. Do nożyka jednostronnego i dwustronnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 Taki, jaki przewiduje producent do danego modelu.W maszynkach Zelmera występują dwa rodzaje nożyków i dwa rodzaje ślimaków. Do nożyka jednostronnego i dwustronnego.Wiem, przerabiałem kiedyś temat. To co źle napisałem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.