Jump to content

Nożyk dwustronny do Zelmera Diana 8.


Guest quartz

Recommended Posts

Tak czy siak muszę kupić nowy. Jaka jest różnica między jednostronnym a dwustronnym? W sensie mielenia, funkcjonalności oczywiście, jak wygląda wiem. Chodzi mi o praktyczne aspekty przy przerobie mięs.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

No jak to, to do 8 sprzedają nożyki za "cienkie"?

andrzej k - to bym zrozumiał, jasne i proste. Tylko po co do takiej maszynki dwustronny? Drugiego sitka i tak się tam nie wciśnie. Myślałem tak, że to taniej po prostu, tak samo jak można odwracać sitka.

Link to comment
Share on other sites

Do Zelmerów (a przynajmniej do Diany) są dwa rodzaje ślimaków, jak masz na nożyk jednostronny to nie będzie pasował dwustronny...

Cytat z jednego ze sklepów internetowych: "Nożyk dwustronny nie będzie pasować do maszynki z oryginalnym nożykiem jednostronnym i odwrotnie. "

Link to comment
Share on other sites

No spoko ale wiesz, gdybym chciał polegać na google to bym nie pytał. :grin: Ja myślałem tak, że ostrze odwrócone od sitka jakoś wstępnie sieka. Trochę bez sensu bo w tej 8 ciężko o mielenie, ślimak już tak zgniata, że prawie wystarczy na niektóre wyroby. :grin: Jednym słowem - nie ma sensu takiego kupować do 8, jeśli dobrze zrozumiałem.
Link to comment
Share on other sites

No spoko ale wiesz, gdybym chciał polegać na google to bym nie pytał. :grin: Ja myślałem tak, że ostrze odwrócone od sitka jakoś wstępnie sieka. Trochę bez sensu bo w tej 8 ciężko o mielenie, ślimak już tak zgniata, że prawie wystarczy na niektóre wyroby. :grin: Jednym słowem - nie ma sensu takiego kupować do 8, jeśli dobrze zrozumiałem.

To czym piszesz to jest tzw. system unger.

są dwa sitka , wstępnie szarpak i rozdrobnienie , ale cena tego to ho,ho albo i większa.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Nożyk dwustronny jest cieńszy, przynajmniej ten co mam, i bez kombinacji z podkładkami nie pasuje. Tak jest przy Zelmerze 986, zakładam, że w przypadku Diany jest dokładnie tak samo.

Potwierdzam. Kupiłem taki w tutejszym sklepie internetowym i musiałem dorobić podkładkę z blachy kwasoodpornej z kwadratowym otworem dopasowanym do ślimaka. Teraz służy mi dzielnie i nie muszę go zbyt często ostrzyć, bo po stępieniu jednej strony obracam go i tnę mięsko drugą  :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...