SZCZEPAN Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 Mielonka drobiowa konserwowa SurowiecPierś kurczaka 2kgUdko kurczaka trybowane 5kgSkóry wieprzowe 0,8kgPodgardle wieprzowe 2kgWoda dodawana w trakcie mieszania 1l PrzyprawySól 0,20kgPieprz 0,02kgPapryka 0,01,3kgMagii 0,001kgCzosnek 2 ząbki Sposób wykonaniaMięso drobiowe mielimy przez sitko 5mm podgardle mielimy na sitku 5 mmSkórki wieprzowe mielimy 2 razy 1raz na grubym sitku, jakie mamy dostępne skóry surowe bardzo ciężko się kręci i można popsuć maszynkę i dlatego polecam 2 razy przemielić 2 raz mielimy na sitku 2mmCałość mieszamy dolewając stopniowo wodę i przyprawyPolecam słoiki o masie 200gSmacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 Proponowałbym abyś tę recepturę poprawił do formy przyjętej na forum :wink: Propozycja/pytanie:Czy skórki można podparzyć i dopiero je zmielić (a wodę z parzenia oczywiście wykorzystać ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 Co do wody z parzenia skórek do wykorzystania w wędlinach nie dam odpowiedzi bo to indywidualna sprawa ale podam przykład jak potraktowano ten wywar.Robiłem znajomym emulsję z skórek i nóżek wp. Po ugotowaniu całą wodę wyleli skórki odsączyli tak że w czasie miksowania dolałem czystej gorącej wody.Powód nie lubią smaku skórek a zwłaszcza wody po ich gotowaniu.POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted April 29, 2007 Author Report Share Posted April 29, 2007 WitamJa osobiście polecam skórki na surowo niezaparzane lepszy jest smak i klarowna galaretkaPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 Co do wody z parzenia skórek do wykorzystania w wędlinach nie dam odpowiedzi bo to indywidualna sprawa ale podam przykład jak potraktowano ten wywar.Robiłem znajomym emulsję z skórek i nóżek wp. Po ugotowaniu całą wodę wyleli skórki odsączyli tak że w czasie miksowania dolałem czystej gorącej wody.Powód nie lubią smaku skórek a zwłaszcza wody po ich gotowaniu.POZDRAWIAMpo to dodaje się magii Ja skórki gotuje do miękkości potem miele i studzę z wywarem jest super i nie ma posmaków. Jak ktoś bardzo nie lubi skórki proponuje zdjąć połowę i dodać III wieprzowej Szczepan wymień wsad kurczaka na indyka duużo lepsze :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts