boggi Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Przyszła pora i na mnie , wstawiłem trójniaka imbirowego ,ale chyba na starcie dałem ciała , bo zamiast dać drożdże Fermiwin PDM , to dałem FermiwinZ takich jak w linku : http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=16015 .Teraz mam pytanie , uwodnić nowe PDM , czy te też pociągną . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Zawsze je możesz ubić pirosiarczynem sodu lub potasu. Jak dawno trójniak nastawiłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 Jak dawno trójniak nastawiłeś? W sobotę wieczorem , zrobiłem nastaw na 10 litrów Dziś już bardzo ładnie sobie pracuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Napisz do Kgusera z wino.org. On zawsze poleca drożdże Biowinu, może coś Ci doradzi, aby połączyć te co dałeś z drugą matką drożdży z Biowinu. Ja stosuję zawsze do miodów drożdże Firmy LALVIN. Na drożdżach do produkcji miodów pitnych nie ma co oszczędzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 Tutaj nie chodzi o oszczędności , tylko takie miałem w domu , czytałem , ze można na nich nastawiać miody , ale niestety dziś się skapowałem , że pomyliłem opakowania . Żebym był zaczytany w sobotę , to wcale bym się nie dziwił , ale całkiem na trzeźwo , no cóż człowiek się starzeje :grin: Napisz do Kgusera z wino.org. Wysłałem już PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Jakie teraz masz Blg nastawu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 Zmierzyłem przed chwilą , po odgazowaniu próbki mam 17 BLG ( odczyt cukromierza ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 A wystartował? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 Nastaw ? Tak wystartował , dziś zaczął ładnie bulkać i tworzy się piana na powierzchni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Nastaw ? Tak wystartował , dziś zaczął ładnie bulkać i tworzy się piana na powierzchniPytam o Blg startowe? Trójniak startują z ok 38 Blg, więc jeśli tak było, to szybko drożdże przerobiły cukier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 Hmm proporcje nastawu robiłem według przepisu i dałem1,33 l wody 0,33l miodu50 g imbirudrożdżepożywka Mam nadzieję , że nie pomieszałem czegoś na starcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 13, 2012 Author Report Share Posted November 13, 2012 Przed chwilą dokonałem pomiaru i wyszło mi 15 BLG ( odczyt z cukromierza ) BLG startowe mogę "odtworzyć " jak będę robił kolejną ratę , wtedy rozmieszam identyczną porcję i dokonam pomiaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 13, 2012 Author Report Share Posted November 13, 2012 Pytam o Blg startowe? Trójniak startują z ok 38 Blg Właśnie zrobiłem próbę : 1 RATA: 4l wody 1l miodu 150g drożdże LALVIN pożywka 3g Podzieliłem to przez 12 i wyszło mi 0,333 l wody 0,083 l miód Składniki odmierzałem strzykawką z podziałką Po rozmieszaniu dokonałem pomiaru i cukromierz wskazuje 22-23 BLG Teraz już nie wiem , gdzie jest błąd :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 Czyli Blg startowe jest ok. Ja bym jechał do przodu i nie panikował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 14, 2012 Author Report Share Posted November 14, 2012 Myślałem , że cukromierz nie radzi sobie z ... i rozpuściłem brzeczkę, którą wczoraj zrobiłem w małej ilości z wodą 1:1 wagowo i dokonałem pomiaru , wyszło niecałe 12 BLG Dziś zmierzyłem nastaw ( ten właściwy ) i mam 8 BLG , czyli PDM-y jak na razie radzą sobie dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 15, 2012 Author Report Share Posted November 15, 2012 Dziś piaty dzień i kolejny pomiar , trochę trudno mierzyć , bo po odgazowaniu próbki wychodzi nam zawartość cukru a za chwilę jak drożdże zaczynają pracę to i bąbluje w probówce , to już wynik jest inny .Po zmierzeniu wyszło mi ok 3-4 BLGDodałem kolejną porcję , czyli : 3,33 l wody1,33 l mioduok - 2 g pożywki Zmierzyłem nową porcję i wyszło 34 BLGPo dodaniu do nastawu mam 22 BLG Proszę bardzo moderatorów o podzielenie wątku , bo nie chcę tutaj koledze zaśmiecać .Z góry dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 16, 2012 Author Report Share Posted November 16, 2012 Nie robiłem dziś pomiarów , ale miło jest słyszeć jak drożdżaki ciężko pracują . Każde bulknięcie na wagę złota !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 16, 2012 Author Report Share Posted November 16, 2012 Ja za miody wezmę się w przyszłym roku... pokemon15 brachu , ja powoli , już polecam , jak to miło popatrzeć jak trójniak pracuje . Jak przyjemnie pachnie z rurki - marzenia , że ta butla przetrwa 2 lata ( słownie dwa lata ) Szczególnie teraz jak człek ma tyle problemów na głowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted December 5, 2012 Author Report Share Posted December 5, 2012 Kurcze zaczynam mieć mieszane uczucia co do miodu Nastaw ma taki dziwny zapach , na początku pachniało miodem a teraz już całkiem inaczej , nie potrafię tego określić. Wąchałem nawet imbir surowy i nie jest to podobny zapach.Możliwe byłoby to , że imbir się " psuje " w nastawie ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 Z tym zapachem , to trochę przesadzałem już jest ok. smak się powoli układa Martwi mnie fakt , że zostało sporo cukru .Wskazanie cukromierza , bez naliczania poprawek to 13 BLG , wprawdzie jeszcze w rurce bulka , ale cukier prawie stoi w miejscu .Cytryny jeszcze nie dodawałem , bo bałem się , że fermentacja ustanie całkiem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Miody są nie łatwe do fermentowania. Długo pracują drożdże.Ja zrobiłam 1 czysty miód i czekam już 2-rok.Próbowałam miody gotowe innych winiarzy.Są pyszne, ale słodkie. Teraz robię już tylko wina miodowe i miody owocowe.Szybciej fermentują i klarują się szybciej i nie są aż tak słodkie :!: Cukier to biała śmierć :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Z tym zapachem , to trochę przesadzałem już jest ok. smak się powoli układa Martwi mnie fakt , że zostało sporo cukru . Wskazanie cukromierza , bez naliczania poprawek to 13 BLG , wprawdzie jeszcze w rurce bulka , ale cukier prawie stoi w miejscu . Cytryny jeszcze nie dodawałem , bo bałem się , że fermentacja ustanie całkiem . Zastosowałeś kiepskie drożdże i masz EFEKT. Robienie miodów pitnych to Wyższa Szkoła Jazdy. Powinno Ci jeszcze zejść 2 Blg. Większość Trójniaków staje na 10 Blg, ja mam kilka co maja 5-7 Blg i są ok, wcale nie za słodkie, np.3 letni Żurawiniak ma Blg 6 i jest półsłodki. Kup paski pH i sprawdź , jakie masz teraz pH w nastawie. Obawiam się, że za bardzo się zakwasił Twój miodek, ph 3,4-3,6 będzie najlepszym środowiskiem do dalszej pracy. NIC nie przelewaj i czekaj. K2C03 mam, jak sprawdzisz pH i będzie nie halo, to Ci wyśle i napisze ile masz dodać, aby ponieść pH. Generalnie , nie jest źle Miody są nie łatwe do fermentowania. Są niełatwe, masz rację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Cukier to biała śmierćCzego Ty się kobieto najadłaś (napiłaś) :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted January 31, 2013 Author Report Share Posted January 31, 2013 Zastosowałeś kiepskie drożdże i masz EFEKT. Tak zgadzam się i jestem tego świadomy . Czekam cierpliwie , nic nie robię , nawet cytryny na razie nie dodawałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Cukier to biała śmierćCzego Ty się kobieto najadłaś (napiłaś) :grin: Jagra!!! Poczytaj sobie trochę tekstu nie płynu :grin: :grin: :grin: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/66338/cukier-biala-trucizna Już dawno o tym się pisze, bo ludzie nie wiedzą co jedzą :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts