Jump to content

Trójniak imbirowy kol. boggi


Recommended Posts

Napisz do Kgusera z wino.org. On zawsze poleca drożdże Biowinu, może coś Ci doradzi, aby połączyć te co dałeś z drugą matką drożdży z Biowinu. Ja stosuję zawsze do miodów drożdże Firmy LALVIN. Na drożdżach do produkcji miodów pitnych nie ma co oszczędzać.
Link to comment
Share on other sites

Tutaj nie chodzi o oszczędności , tylko takie miałem w domu , czytałem , ze można na nich nastawiać miody , ale niestety dziś się skapowałem , że pomyliłem opakowania .

 

Żebym był zaczytany w sobotę , to wcale bym się nie dziwił , ale całkiem na trzeźwo , no cóż człowiek się starzeje :grin:

 

Napisz do Kgusera z wino.org.

Wysłałem już PW

Link to comment
Share on other sites

Pytam o Blg startowe? Trójniak startują z ok 38 Blg

Właśnie zrobiłem próbę :

 

1 RATA:

4l wody

1l miodu

150g

drożdże LALVIN

pożywka 3g

Podzieliłem to przez 12 i wyszło mi

0,333 l wody

0,083 l miód

 

Składniki odmierzałem strzykawką z podziałką

Po rozmieszaniu dokonałem pomiaru i cukromierz wskazuje 22-23 BLG

 

Teraz już nie wiem , gdzie jest błąd :blush:

Link to comment
Share on other sites

Myślałem , że cukromierz nie radzi sobie z ... i rozpuściłem brzeczkę, którą wczoraj zrobiłem w małej ilości z wodą 1:1 wagowo i dokonałem pomiaru , wyszło niecałe 12 BLG

 

Dziś zmierzyłem nastaw ( ten właściwy ) i mam 8 BLG , czyli PDM-y jak na razie radzą sobie dobrze :)

Link to comment
Share on other sites

Dziś piaty dzień i kolejny pomiar , trochę trudno mierzyć , bo po odgazowaniu próbki wychodzi nam zawartość cukru a za chwilę jak drożdże zaczynają pracę to i bąbluje w probówce , to już wynik jest inny .

Po zmierzeniu wyszło mi ok 3-4 BLG

Dodałem kolejną porcję , czyli :

 

3,33 l wody

1,33 l miodu

ok - 2 g pożywki

 

Zmierzyłem nową porcję i wyszło 34 BLG

Po dodaniu do nastawu mam 22 BLG

 

 

Proszę bardzo moderatorów o podzielenie wątku , bo nie chcę tutaj koledze zaśmiecać .

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

Ja za miody wezmę się w przyszłym roku...

pokemon15 brachu , ja powoli , już polecam , jak to miło popatrzeć jak trójniak pracuje . Jak przyjemnie pachnie z rurki - marzenia , że ta butla przetrwa 2 lata ( słownie dwa lata ) Szczególnie teraz jak człek ma tyle problemów na głowie :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kurcze zaczynam mieć mieszane uczucia co do miodu :(

Nastaw ma taki dziwny zapach , na początku pachniało miodem a teraz już całkiem inaczej , nie potrafię tego określić.

 

Wąchałem nawet imbir surowy i nie jest to podobny zapach.

Możliwe byłoby to , że imbir się " psuje " w nastawie ???

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Z tym zapachem , to trochę przesadzałem już jest ok. smak się powoli układa :)

Martwi mnie fakt , że zostało sporo cukru .

Wskazanie cukromierza , bez naliczania poprawek to 13 BLG , wprawdzie jeszcze w rurce bulka , ale cukier prawie stoi w miejscu .

Cytryny jeszcze nie dodawałem , bo bałem się , że fermentacja ustanie całkiem .

Link to comment
Share on other sites

Miody są nie łatwe do fermentowania. Długo pracują drożdże.

Ja zrobiłam 1 czysty miód i czekam już 2-rok.

Próbowałam miody gotowe innych winiarzy.

Są pyszne, ale słodkie.

 

Teraz robię już tylko wina miodowe i miody owocowe.

Szybciej fermentują i klarują się szybciej i nie są aż tak słodkie :!:

 

Cukier to biała śmierć :sad:

Link to comment
Share on other sites

Z tym zapachem , to trochę przesadzałem już jest ok. smak się powoli układa :)

Martwi mnie fakt , że zostało sporo cukru .

Wskazanie cukromierza , bez naliczania poprawek to 13 BLG , wprawdzie jeszcze w rurce bulka , ale cukier prawie stoi w miejscu .

Cytryny jeszcze nie dodawałem , bo bałem się , że fermentacja ustanie całkiem .

Zastosowałeś kiepskie drożdże i masz EFEKT.

Robienie miodów pitnych to Wyższa Szkoła Jazdy.

Powinno Ci jeszcze zejść 2 Blg.

 

Większość Trójniaków staje na 10 Blg, ja mam kilka co maja 5-7 Blg i są ok, wcale nie za słodkie, np.3 letni Żurawiniak ma Blg 6 i jest półsłodki.

 

Kup paski pH i sprawdź , jakie masz teraz pH w nastawie. Obawiam się, że za bardzo się zakwasił Twój miodek, ph 3,4-3,6 będzie najlepszym środowiskiem do dalszej pracy. NIC nie przelewaj i czekaj. K2C03 mam, jak sprawdzisz pH i będzie nie halo, to Ci wyśle i napisze ile masz dodać, aby ponieść pH.

 

Generalnie , nie jest źle

:cool:

Miody są nie łatwe do fermentowania.

Są niełatwe, masz rację.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...