piotrulex Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Tu powolutku w miarę wolnego czasu będę uzupełniał i poddawał się konstruktywnej krytyce. Pomysł oczywiście z tej strony. Dalsze info niebawem [ Dodano: Pią 16 Lis, 2012 12:36 ]Witam Pomysł się zrodził zaraz po wybudowaniu nowego domu. Jako, że kredyt niewielki to i do dokończenia zostało sporo. Szkoda mi było nawet 100zł pakować w wędzarnię jak chodników czy frontowego płotu brakowało. Tak więc przez jakieś 3 sezony była beczka z kanałem w ziemi ułożonym z cegieł. Szkoliłem się i marzyłem o czymś ładniejszym W tym roku rozbierałem u babci ponad 100 letnie kaflowe piece skąd wziąłem podwójne drzwiczki do paleniska i popielnika, pojedyncze ruszta i nieco cegieł szamotowych.Później w internecie znalazłem sprzedaż cegieł z rozbiórki ponad 100 letniego domu z czerwonej, nietynkowanej cegły gdzie kupiłem 400 sztuk za 200zł.Kupiłem zawiasy i zamknięcie za kilka dych, kilka worków cementu.Nieco gruzu, resztki stalowych prętów, deski itd. zostały po budowie.Kupiłem kijki drewniane do wieszania wędzonek w komorze.Super haki do pstrągów w ilości 20szt. Zrobił w gratisie super zdolny wujek ze Śląska, pomurować pomógł drugi super zdolny wujek z Borów Tucholskich.Nieco gliny przywiózł wujek 2. Wlaliśmy ją w przestrzeń między szamotką paleniska a zewnętrzną cegłą budowli – super izoluje.Fundament mocno głęboki bo na sam spód wpakowałem sporo gruzowych, drobnych śmieci a inny sposób na proste pozbycie nie przyszedł mi do głowy.Wędzarnia już działa a całość jak na razie wyszła mnie pewnie niecałe 4 stówki. Resztę postaram się dokumentować zdjęciami ale to już za jakiś czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Nieco gliny przywiózł wujek 2. Wlaliśmy ją w przestrzeń między szamotką paleniska a zewnętrzną cegłą budowli – super izoluje.. Z wypowiedzi wynika, że nie przeglądał kolega forum przed rozpoczęciem budowy. Szamot w palenisku wędzarni jest passé Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrulex Posted November 20, 2012 Author Report Share Posted November 20, 2012 Nieco gliny przywiózł wujek 2. Wlaliśmy ją w przestrzeń między szamotką paleniska a zewnętrzną cegłą budowli – super izoluje.. Z wypowiedzi wynika, że nie przeglądał kolega forum przed rozpoczęciem budowy. Szamot w palenisku wędzarni jest passé Skoro tak mówisz to masz rację Palenisko jest tak wymurowane, ze zarówno ruszt jak i całą szamotkę będzie można zdemontować (ruszt w 1 minute a szamotkę chwilę dłużej i raz na zawsze) Zdanie były tu w temacie szamotki jak zwykle podzielone a mi zależało aby całość długo trzymała. Koledze który ma bez szamotki popękały spoiny w palenisku jak zaczął wędzić Na razie wędziłem z 3 razy w tej wędzarni, jest to o wiele prostsze niż wcześniej w beczce ale faktycznie kolor wędzonek jest inny, jakby ciemniejszy. Tu nie będę ściemniał Jak ogarnę się z innymi tematami to poszukam zdjęć od początku budowy i uzupełnie ten temat a to co najważniejsze czyli zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LysyRudy Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Siema też postawiłem wędzarnie pod Toruniem z czerwonej cegły. Wykorzystałem projekt pana Wojtka Minora.ale faktycznie kolor wędzonek jest inny, jakby ciemniejszy. Być może miałeś złe drzewo mokre na wysuszanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majchal Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Nieco gliny przywiózł wujek 2. Wlaliśmy ją w przestrzeń między szamotką paleniska a zewnętrzną cegłą budowli – super izoluje.. Z wypowiedzi wynika, że nie przeglądał kolega forum przed rozpoczęciem budowy. Szamot w palenisku wędzarni jest passé Zasadniczo chyba też przeoczyłem tę teorię. Czy możesz przybliżyć mi temat, dlaczego szamot jest be??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LysyRudy Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Naczytałem się na temat tego szamotu na forum i postanowiłem w swojej wędzarni go nie stosować dałem podwójną ścianę z czerwonej cegły. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9143 tu zerknij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 piotrulex, bez gwałtownych ruchów z tym szmotem radze.napracowałes sie masz juz zrobina wedzarnie , przeprowadz kilka razy wedzenie , sprawdz wedzenie dobrze wysuszonym drzewem bez kory z rozna iloscia w palenisku i sledzeniem temperatury w komorze.wiekszosc piecy i palenisk wyklada sie szamotem , a tu zaraz be ? .Paru kolegów z forum robi wspaniale wedzonki w urzadzeniach , ktore na pierwszy rzut oka wygladaja jakby były budowane tylko raz na jedno wedzenie , a wyroby maja wspaniałę !!! ,dystans do sprawy Ty jestes kierowca tego wehikułu, nauczysz sie wedzic to wszystko sie uda , jak dalej bedziesz podejrzewal wplyw szamotu to go wyrzucisz . Dystans proponuje ponownie .Pozdrawiam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 piotrulex, bez gwałtownych ruchów z tym szmotem radze.napracowałes sie masz juz zrobina wedzarnie, wiekszosc piecy i palenisk wyklada sie szamotem Wszelkie komentarze uważam za zbędne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Szamot nie jest be, zwykła cegła nie jest be. O czym wy tu gadacie? Ja mam palenisko nawet ze zwykłej, na dodatek białej. Jak ktoś w nim nie pali jak na ognisku harcerskim to co ma się stać? Przecież to wędzarnia a nie piec koksowniczy...Ludzie, dajcie luzu. Inni wędzą w beczkach metalowych cholera wie po czym, kanał dymowy układają cholera wie z czego i co? No to, że ja im zazdroszczę takich wędzonek. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Przecież to wędzarnia a nie piec koksowniczy...Ludzie, dajcie luzu.Właśnie dokładnie o to chodzi, ale niektórzy uparcie lansują teorię że piec hutniczy się świetnie sprawdza przy wędzeniu wędzonek, bo piece się szamotem w paleniskach wykłada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrulex Posted November 23, 2012 Author Report Share Posted November 23, 2012 piotrulex, bez gwałtownych ruchów z tym szmotem ... Tak, tak, dzieki Nie mam w planie go wywalac, piszę jedynie, że jest taka opcja bez rujnowania całości bo szamotka jedynie z glina sie styka którą też później mogę wydłubać Na razie jestem zadowolony Rura dymna jest o średnicy koło 200mm ale bardzo cienka blacha, na odcinku ponad 1m idzie na razie całkiem odkryta ale jak będę wykańczał grilla będę ja zalewał pewnie betonem I teraz pytanie. Owijać rurę jakąś watą mineralną czy poprostu zalać całość betonem?? Wędzę super suchym drewnem głównie olchowym czy ze śliwy które leży u mnie w suchym pewnie z 2 latka. Nie wiem czy to nawet nie za suche jest ... Zdjęcia może po weekendzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Ja bym ocieplił jak masz czym i tak zostawił. Bez betonowania. Może się okazać, że jest np. za długa i nie możesz uzyskać satysfakcjonującej Ciebie temperatury. Jak przetestujesz wielokrotnie, wtedy możesz podejmować dalsze kroki.U mnie na działce popełniono taki błąd, mam za długi kanał. Wszystko zabudowane, wkomponowane w otoczenie. Z jednej strony fajnie, bo nie muszę kontrolować temperatury. Z drugiej strony lipa, mnóstwo drewna idzie no i nie mogę nic podpiec kiedy chcę. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrulex Posted November 23, 2012 Author Report Share Posted November 23, 2012 Siema też postawiłem wędzarnie pod Toruniem z czerwonej cegły. Wykorzystałem projekt pana Wojtka Minora ... To zapodaj w profilu swoją lokalizację a może zerknę przez płot Ja też oczywiście z kogoś tu papugowałem ale nie wiem z kogo no i na bieżąco były wprowadzane zmiany Rura jest widoczna więc nie mogę zostawić bez betonowania. No i jest cienka więc pewnie za rok przerdzewieje. Jak posypie się w betonie to w niczym mi to nie będzie przeszkadzać Temp jest OK, zwykle koło 50-60 jest ale bez problemu można i ponad 100 zrobić otwierając popielnik czy palenisko ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Jak się posypie w betonie to pewnie nie. Gorzej jak Ci zaczną farfocle z ocieplenia siadać na wędzonkach. :grin: Wędziłeś w zimie? Przy ujemnych temperaturach?Sam beton też długo nie pociągnie jak straci punkt podparcia, którym będzie ta rura. Nie zostało Ci trochę cegieł? Trwalsze i bardziej estetyczne by było moim zdaniem "obmurować" ten kanał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 piotrulex, jesli masz kanal z cienkiej blache pewnie za pare miesiecy beda dziury - korozja nie popusci , jesli masz dostep wymien ten kawalek na rury z systemu kominowego schiedel ,nie sa drogie polaczysz je na styk , styki mozesz uszczelnic polaczyc na silkion wysokotemperaturowy wtedy beda rozlaczalne , calosc przykryc kawalkiem koca pozarniczego i zasypac piaskiem bez betonowania , jesli spradizs dzialanie to albo odejmiesz jedna ksztatke ( od stony paleniska zacznajac ) albo dolozysz , wtedy podejmiesz decyzje czy betonowac , jak znam zycie ta konstrukcja przetrwa lata . jak kazda prowizorka :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gens Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 piotrulex- pytanie z serii głupie. Czym mierzysz temperaturę? jakiś link www do Twojego termometru, foto lub coś takiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrulex Posted November 23, 2012 Author Report Share Posted November 23, 2012 piotrulex- pytanie z serii głupie. Czym mierzysz temperaturę? jakiś link www do Twojego termometru, foto lub coś takiego. Dla oka identyk http://allegro.pl/termometr-do-pieczenia-miesa-szynkowar-wedzarnia-i2786028976.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gens Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 z takim nie miałem jeszcze do czynienia, nie wiem ile prawdy jest w jego wskazaniach, więc załóżmy że dobrze wskazuje taki mały offtop w temacie, jednak z doświadczenia wiem że mechaniczne termometry czasem wskazują różnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Dla oka identyk :wink: Z całym szacunkiem takie term. można wsadzić wszędzie,tylko nie do wędzarni.Tyle o tym było pisane :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrulex Posted November 23, 2012 Author Report Share Posted November 23, 2012 Jedno z ostatnich zdjęć. Sporo do wykończenia, pofugowania, jakiś daszek z kominem nad wędzarnią, blat roboczy itdPrzed wędzarnią jest placyk około 3,5x3,5m który będzie wykostkowany na wiosnę.N zdjęciu widoczny jeszcze rant beczki - starej, wiernej wędzarenki http://img841.imageshack.us/img841/9613/img7477m.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Gdzie ta rura? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrulex Posted November 23, 2012 Author Report Share Posted November 23, 2012 Gdzie ta rura?http://img210.imageshack.us/img210/2794/img7473jb.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 piotrulex, musze wycofac moj ostatni post dotyczacy rury ,zdjecie wiele wyjasnia, w obecnym stanie ocieplij rure wełna tak by nie padal na nia deszcz , w teym polozeniu p[osłuzy bez problemu pare lat , bedzie sie suszyc powietrzem od srodka , po wedzeniu zajdzie smoła , a jak przerdzewieje to wymoienisz na nowa . :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted November 24, 2012 Report Share Posted November 24, 2012 Z czego ta "blacha"? Coś tu ściemniasz kolego. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted November 24, 2012 Report Share Posted November 24, 2012 A ja szukam takiej zasuwki z czarną blachą jak na twoich drzwiach i nie mogę znaleźć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts