Jump to content

Jak podsuszać kiełbasy ?


agus

Recommended Posts

Witam mąż wczoraj zrobił kilka kiełbas na samej peklosoli i mam kilka pytań

1. czy kiełbasy podpiekane w wędzarni do 72 st wewnątrz(kiełbasy) mogę podsuszać? Jeśli tak to w jakich warunkach ( jaka temperatura) i jak długo?

2. Czy kiełbasa ze składem 50 % peklosoli i 50 % soli też można podsuszać i czy w takich samych warunkach.

Niestety warunki mamy ograniczone ( mieszkanie w bloku) dlatego te wątpliwości, czy kiełbasy do podsuszenia trzymać w kuchni obok kaloryfera czy może w pokoju przy otwartym oknie?

Link to comment
Share on other sites

W bloku przy kaloryferze jak najbardziej, szybko i efektownie :lol: czasami nawet podsuszam sklepowe wynalazki jak palcówka, po kilku dniach kiełbaska jest idealna. Więc bez obawy że coś się stanie do 2 tyg. można śmiało trzymać w kuchni. Ilość peklosoli nie ma tutaj raczej znaczenia. :wink:
Link to comment
Share on other sites

wczoraj zrobił kilka kiełbas na samej peklosoli i mam kilka pytań

Myślę, że dodatek mięsa byłby wskazany a nawet niezbędny.

Jeśli chodzi o podsuszanie kiełbasy czy innych wyrobów, to sąsiedztwo kaloryfera wydaje się nieporozumieniem. Aby dobrze podsuszyć wyrób należy umieścić go wprzewiewnym pomieszczeniu max. 7oC.

Link to comment
Share on other sites

kofikan jestem początkującą użytkowniczką forum oraz "pomocnikiem" przy naszych domowych wyrobach, ale orientuję się już na tyle że do wyrobu kiełbas wskazany a nawet niezbędny (jak Ty to napisałeś) jest dodatek mięsa!!!! Oto kiełbasy które mąż uwędził w sobotę

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7743&postdays=0&postorder=asc&start=285

Będę wdzięczna za odpowiedź w jakich warunkach ją podsuszyć. Dziękuję.

Link to comment
Share on other sites

Wujutom - radzę jak podsuszać.

Przy dojrzewaniu potrzebna jest wilgoć.

Nie jestem zwolennikiem łamania zębów na kiełbasce suszonej w ciepłym miejscu.

Ja w chłodnym, suchym, przewiewnym, miejscu suszę miń. tydzień max. dwa.

Miro dobrze podpowiada lodówkę "No Frost". Ja mam spiżarnię.

Radzę wypróbować

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
  • 2 months later...

 

 

Czy one muszą wisieć jak na drążkach czy mogą być układane "jedne na drugie, w stos".

Jak położysz jedne na drugie to prędzej spleśnieją niż wyschną w miejscu styku.

Powieszone i przez przypadek "zetknięte" dwie - po 5 dniach jeszcze nie zaczęło się nowe życie, ale wysychania na styku praktycznie nie było.

Teraz podsuszałem na działce w domku - temperatura wewnątrz oscylowała 5-10 stopni - wyszło elegancko.

--

Romii

Link to comment
Share on other sites

Ja co prawda jeszcze nie robię wędlin (ale kupuję takie domowe) i jak położę je w lodówce i zapomnę o nich, to po kilku dniach są lekko podsuszone (lodówka bez no frost) Warunek żeby nie była w jakieś torebce foliowej bo się zepsuje. Ja wędlinki trzymam lekko zawinięte w szary papier i jak były dobrze zrobione to zawsze są podsuszane. Każda lodówka działa jak osuszacz ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja co prawda jeszcze nie robię wędlin (ale kupuję takie domowe) i jak położę je w lodówce i zapomnę o nich, to po kilku dniach są lekko podsuszone (lodówka bez no frost) Warunek żeby nie była w jakieś torebce foliowej bo się zepsuje. Ja wędlinki trzymam lekko zawinięte w szary papier i jak były dobrze zrobione to zawsze są podsuszane. Każda lodówka działa jak osuszacz

Kolego dzięki za pomoc ale ja mam na myśli podsuszać jednorazowo paręnaście kilo a nie przechowywać zrobiony wyrób ;)  Ale dziękuję.

 

 

 

Jak położysz jedne na drugie to prędzej spleśnieją niż wyschną w miejscu styku. Powieszone i przez przypadek "zetknięte" dwie - po 5 dniach jeszcze nie zaczęło się nowe życie, ale wysychania na styku praktycznie nie było. Teraz podsuszałem na działce w domku - temperatura wewnątrz oscylowała 5-10 stopni - wyszło elegancko.

Dzięki Romii czyli wiem co robić (a właściwie do-robić :D ).

Muszę pomyśleć o jakichś rusztach.

Coś takiego https://allegro.pl/oferta/polka-kratka-do-lodowki-elektrolux-41-5x37-9507552651

Lub z nierdzewki https://allegro.pl/oferta/ruszt-kratka-do-piekarnika-amica-42-8-x-37-3-cm-10136016487i haczyki.

Dorobiłem się dwóch nowych (znaczy u mnie nowych :) ) chłodziarek i starą lodówkę chcę przeznaczyć właśnie na "suszarnię wędlin"

Edited by wróbel75
Link to comment
Share on other sites

 

 

Kochani powiedzcie jak podsuszać kiełbasy w lodówce?

 

W lodówce No Frost to nie jest problem , kładziesz kiełbasę na jakieś płaskie naczynie ( talerz, półmisek ) luźno i zapominasz. Jak zapomnisz na bardzo długi czas to wtedy możesz ją rąbać siekierą. Podstawową sprawą jest samo odpowiednie wykonanie wyrobu ( zabezpieczenie mikrobiologiczne) , wtedy nie będzie problemu ale jeżeli ktoś zrobi np kiełbasę 50/50 sól/sól peklowa to bym nie próbował takiej kiełbasy podsuszać w lodówce, lepiej jest ją posuszyć w wędzarni lub piekarniku ewentualnie zjeść albo zamrozić. Podobnie sprawa się ma w lodówkach bez No Frosta, tylko trzeba kontrolować wyrób co jakiś czas i przekładać pętka. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...