agus Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Witam mąż wczoraj zrobił kilka kiełbas na samej peklosoli i mam kilka pytań1. czy kiełbasy podpiekane w wędzarni do 72 st wewnątrz(kiełbasy) mogę podsuszać? Jeśli tak to w jakich warunkach ( jaka temperatura) i jak długo? 2. Czy kiełbasa ze składem 50 % peklosoli i 50 % soli też można podsuszać i czy w takich samych warunkach.Niestety warunki mamy ograniczone ( mieszkanie w bloku) dlatego te wątpliwości, czy kiełbasy do podsuszenia trzymać w kuchni obok kaloryfera czy może w pokoju przy otwartym oknie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 W bloku przy kaloryferze jak najbardziej, szybko i efektownie :lol: czasami nawet podsuszam sklepowe wynalazki jak palcówka, po kilku dniach kiełbaska jest idealna. Więc bez obawy że coś się stanie do 2 tyg. można śmiało trzymać w kuchni. Ilość peklosoli nie ma tutaj raczej znaczenia. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Widzę kochanie że jesteś zawzięta i chcesz koniecznie podsuszyć część kiełbasek Ja kiełbaski daję a Ty się dowiedz co i jak z tym podsuszaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kofikan Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 wczoraj zrobił kilka kiełbas na samej peklosoli i mam kilka pytańMyślę, że dodatek mięsa byłby wskazany a nawet niezbędny. Jeśli chodzi o podsuszanie kiełbasy czy innych wyrobów, to sąsiedztwo kaloryfera wydaje się nieporozumieniem. Aby dobrze podsuszyć wyrób należy umieścić go wprzewiewnym pomieszczeniu max. 7oC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agus Posted November 19, 2012 Author Report Share Posted November 19, 2012 kofikan jestem początkującą użytkowniczką forum oraz "pomocnikiem" przy naszych domowych wyrobach, ale orientuję się już na tyle że do wyrobu kiełbas wskazany a nawet niezbędny (jak Ty to napisałeś) jest dodatek mięsa!!!! Oto kiełbasy które mąż uwędził w sobotę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7743&postdays=0&postorder=asc&start=285 Będę wdzięczna za odpowiedź w jakich warunkach ją podsuszyć. Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Jeśli macie lodówkę "No Frost" to jest idealna do podsuszania.Można również użyć piekarnika. Temp. minimalna jaką się da ustawić + wentylator.Codziennie 2h i pozostawiam w piekarniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 :grin: najlepiej kiełbasa jak wisi w kuchni ( jest trochę wilgoci od zlewu,gotowanie) zawsze się jakieś miejsce znajdzie na kilka pętek (wieszam na drzwiczkach od szafek) :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kofikan Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Wujutom - radzę jak podsuszać.Przy dojrzewaniu potrzebna jest wilgoć.Nie jestem zwolennikiem łamania zębów na kiełbasce suszonej w ciepłym miejscu.Ja w chłodnym, suchym, przewiewnym, miejscu suszę miń. tydzień max. dwa.Miro dobrze podpowiada lodówkę "No Frost". Ja mam spiżarnię.Radzę wypróbować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kofikan Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Daj mi czas na pomiar.Muszę zainstalować higromert ale jest to pomieszczenie "suche".Cały czas z wymianą powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantomek Posted January 24, 2021 Report Share Posted January 24, 2021 A czy na przewiewnym struchu można, suszyć i czy to dobre miejsce w obecnych temp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 24, 2021 Report Share Posted January 24, 2021 A jaka jest temperatura na strychu ?..Bo to, że na zewnątrz jest zimno to wcale nie świadczy o tym że na strychu jest też chłodno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantomek Posted January 24, 2021 Report Share Posted January 24, 2021 Arkadiusz myślę że ok 9st. A w kuchni na oknie wewnątrz jak jest 20 st nie może wisieć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 24, 2021 Report Share Posted January 24, 2021 Arkadiusz myślę że ok 9st. Lepiej by było ok.12C ,ale jak się nie ma co się lubi ...............Lepsze to niż 20 C w kuchni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 30, 2021 Report Share Posted March 30, 2021 Kochani powiedzcie jak podsuszać kiełbasy w lodówce?Nigdy tego nie robiłem w lodówce.Czy one muszą wisieć jak na drążkach czy mogą być układane "jedne na drugie, w stos". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted March 30, 2021 Report Share Posted March 30, 2021 Czy one muszą wisieć jak na drążkach czy mogą być układane "jedne na drugie, w stos". Jak położysz jedne na drugie to prędzej spleśnieją niż wyschną w miejscu styku.Powieszone i przez przypadek "zetknięte" dwie - po 5 dniach jeszcze nie zaczęło się nowe życie, ale wysychania na styku praktycznie nie było.Teraz podsuszałem na działce w domku - temperatura wewnątrz oscylowała 5-10 stopni - wyszło elegancko.--Romii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Donkihot Posted March 30, 2021 Report Share Posted March 30, 2021 Ja co prawda jeszcze nie robię wędlin (ale kupuję takie domowe) i jak położę je w lodówce i zapomnę o nich, to po kilku dniach są lekko podsuszone (lodówka bez no frost) Warunek żeby nie była w jakieś torebce foliowej bo się zepsuje. Ja wędlinki trzymam lekko zawinięte w szary papier i jak były dobrze zrobione to zawsze są podsuszane. Każda lodówka działa jak osuszacz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 30, 2021 Report Share Posted March 30, 2021 (edited) Ja co prawda jeszcze nie robię wędlin (ale kupuję takie domowe) i jak położę je w lodówce i zapomnę o nich, to po kilku dniach są lekko podsuszone (lodówka bez no frost) Warunek żeby nie była w jakieś torebce foliowej bo się zepsuje. Ja wędlinki trzymam lekko zawinięte w szary papier i jak były dobrze zrobione to zawsze są podsuszane. Każda lodówka działa jak osuszaczKolego dzięki za pomoc ale ja mam na myśli podsuszać jednorazowo paręnaście kilo a nie przechowywać zrobiony wyrób Ale dziękuję. Jak położysz jedne na drugie to prędzej spleśnieją niż wyschną w miejscu styku. Powieszone i przez przypadek "zetknięte" dwie - po 5 dniach jeszcze nie zaczęło się nowe życie, ale wysychania na styku praktycznie nie było. Teraz podsuszałem na działce w domku - temperatura wewnątrz oscylowała 5-10 stopni - wyszło elegancko.Dzięki Romii czyli wiem co robić (a właściwie do-robić ).Muszę pomyśleć o jakichś rusztach.Coś takiego https://allegro.pl/oferta/polka-kratka-do-lodowki-elektrolux-41-5x37-9507552651Lub z nierdzewki https://allegro.pl/oferta/ruszt-kratka-do-piekarnika-amica-42-8-x-37-3-cm-10136016487i haczyki.Dorobiłem się dwóch nowych (znaczy u mnie nowych ) chłodziarek i starą lodówkę chcę przeznaczyć właśnie na "suszarnię wędlin" Edited March 30, 2021 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 30, 2021 Report Share Posted March 30, 2021 Kochani powiedzcie jak podsuszać kiełbasy w lodówce? W lodówce No Frost to nie jest problem , kładziesz kiełbasę na jakieś płaskie naczynie ( talerz, półmisek ) luźno i zapominasz. Jak zapomnisz na bardzo długi czas to wtedy możesz ją rąbać siekierą. Podstawową sprawą jest samo odpowiednie wykonanie wyrobu ( zabezpieczenie mikrobiologiczne) , wtedy nie będzie problemu ale jeżeli ktoś zrobi np kiełbasę 50/50 sól/sól peklowa to bym nie próbował takiej kiełbasy podsuszać w lodówce, lepiej jest ją posuszyć w wędzarni lub piekarniku ewentualnie zjeść albo zamrozić. Podobnie sprawa się ma w lodówkach bez No Frosta, tylko trzeba kontrolować wyrób co jakiś czas i przekładać pętka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 30, 2021 Report Share Posted March 30, 2021 jeżeli ktoś zrobi np kiełbasę 50/50 sól/sól peklowa to bym nie próbował takiej kiełbasy podsuszać w lodówce, Wyleczyłem się z tego jakieś 2 lata temu - 100% peklosól Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 30, 2021 Report Share Posted March 30, 2021 Wyleczyłem się z tego jakieś 2 lata temu - 100% peklosól Tylko tak nie inaczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted March 30, 2021 Report Share Posted March 30, 2021 Jak chcesz obsuszać regularnie większe ilości, to może pomyśl o komorze do suszenia na bazie jakiejś klimatyzacji - będzie i temperatura i przewiew. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.