Jump to content

Niezwykły przepis na wędzonki wielkiegomancia

wielkimancio

Recommended Posts

Tak czytam tutaj wasze przepisy i smiac mi sie chce gdyz dla zwyklego smiertelnika sa one delikatnie nazywajac bochomazami. Ja wlasnie jestem po pierwszym w zyciu wedzeniu szynki w sumie 3 szynek i moge stwierdzic ze jedyne co mi sie przydalo z tego fora to tzw tabela dziadka w sumie tylko informacja o nastrzyku szynki nastepnie skonfrontowalem to z moim znajomym ktory mial kiedys masarnie a teraz tylko tak sobie chałturzy:) Nie chce sie do nikogo odnosic zeby nie urazic wiec postanowil opisac moj przepis.

Mialem 3 szynki

1. szynka 1 kg

2. szynka 1,26 kg

3. szynka 1,24 kg

Pierwsza faza calego procesu zrobienia prawdziwej szyneczki jest zrobienie tzw solanki w ktorej mocza sie szynki w tabeli jest napisane ze powinienem miec do moich szynek(lacznie3,5kg miesa) 1,4 litra wody tylko jak namoczyc tyle miesa w takiej malej ilosci wody i prosze was nie piszcie mi o obracaniu szynek codziennie o woreczkach strunowych w ktorej powinny byc szynki itd. bo to jest tylko nie potrzebne zawracanie glowy. Ja zrobilem solanke nastepujaco przygotowalem 5 l wody i rozpuscilem w niej 0,55 kg soli peklowej zrobilem to w letniej wodzie zeby sol sie dobrze rozpuscila nastepnie kupilem zwykla strzykawke 20 ml w aptece i igle do tego. Na kazda szynke wstrzyklem po okolo 30 ml solanki lacznie 90 ml w cyklu 3 dniowym dokladnie w rozne miejsca z gory z dolu z boku i podskoku:) nastepnie to porzadnie rozmasowalem zeby sie w miare rozeszla po miesie. Przyznaje sie ze na ta szynke 1 kg moze troszke za duzo ale przypominam ze pierwszy raz to robilem i z masarstwem nie mialem zadnego zwiazku. Z reszta kazdy ma inne gusta ale ja lubie lekko "przesolone" gdyz w polaczeniu z chlebem smakuje to wysmienicie. Nastepnie te nastrzykniete szynki wlozylem do pojemnika z solanka 5 l. i postawilem w chlodnym miejscu(piwnica) w temp okolo 5 st na 3 dni to tez mi sie przydalo z tego fora chociaz to niuans.

Po 3 dniach szynki wyciagnelem dokladnie osuszylem recznikiem papierowym i wsadzilem w siateczki ktore sa dostepne w sklepie, a koncowki obwiazalem i powiesilem w piwnicy na 12 h zeby dobrze wyschly. na Nastepny dzien od rana zaczalem wedzic oczywiscie nie mozna sie kierowac czyims wedzeniem gdyz wedlug mnie kazda wedzarnia ma swoja specyfike i w kazdej sie innaczej wedzi w sumie kazdy musi miec swoja wedzarnie rozpracowana. Ja mam do wedzenia beczke ladnie odmalowana z kominem u gory na wieku i termometrem(sporo to kosztowalo) odmalowana itd do beczki wchodzi rura okolo 1,5 m ktora jest obmurowana no i samo palenisko dosc duze i powiem ze w tej wedzarni nie idzie zle uwedzic ale oczywiscie troszke trzeba pilnowac. Wedzarnie rozgrzalem do temp okolo 60 st nastepnie wlozylem szynki i w tej temp okolo 1-1,5 godz po tym czasie gdzie widzialem ze szynki porzadnie dostaly ognia zrobily sie takie machoniowe postanowilem zejsc z temp i zasypalem trocinami i temp zeszla tak do od 20-30 st i tak przez nastepne 3 godz chociaz przyznam ze mozna godzine mniej oczywiscie drewno jakie mialem do wedzenia to byla olcha i troszke debu. Po calym procesie wedzenia jedna postanowilem sparzyc w temp 80-85 st z dodatkiem przypraw(ziele ang i lisc laurowy) gdyz myslalem ze te uwedzone szynki beda takie gumowate w srodku i trzeba by bylo je cienko skroic zeby sie nie ciagnely(ta wiedze mialem gdy ojciec jeszcze wedzil i taka mi uwedzil, owszem byla dobra ale ja chcialem miec rozowa w srodku taka prawdziwa :) ) okazalo sie ze szynka uwedzona ktora nie sparzylem wyszla piekna rozowa w srodku co chyba zalezy od odpowiedniego nastrzyku gdyz sol peklowa powoduje ten kolor w srodku(przypominam jestem amatorem) ta szynka sparzoona tez wyszla dobra ale zalatywala tymi przyprawami i to nie bylo juz to wiec odradzam dodawania do solanki(czytalem tutaj ze przyprawy zagotowac i dodac do solanki) roznego rodzaju przypraw szynka ma byc szynka i perfumowanie jej to tzw profanacja szynki:)

Mysle ze nie jednemu poczatkujacemu sie ten przepis przyda i mysle ze jest lepszy niz te wszystkie uwagi forumowiczow na temat stezen % solanki czy innych dziwnych ilosci solanki na dany kg miesa. Zgory przepraszam na wszystkie bledy skladniowe i inne gdyz z polskiego orlem nigdy nie bylem:) Pozdrawiam

Tak czytam tutaj wasze przepisy i smiac mi sie chce gdyz dla zwyklego smiertelnika sa one delikatnie nazywajac bochomazami.

Problem taki, że czytałeś przepisy niezwykłych śmiertelników. :cool:

Mysle ze nie jednemu poczatkujacemu sie ten przepis przyda i mysle ze jest lepszy niz te wszystkie uwagi forumowiczow na temat stezen % solanki czy innych dziwnych ilosci solanki na dany kg miesa.

A ja myślę, że się nie przyda, a Twój przepis nazywa się "Lepszy" i proponuję założyć nowy temat w dziale bla bla o tytule :lepszy przepis na wędzonki, a może najlepszy. :cool:

Podpisał początkujący, który nie korzysta z tabelek. :cool:

Tak czytam tutaj wasze przepisy i smiac mi sie chce gdyz dla zwyklego smiertelnika sa one delikatnie nazywajac bochomazami. Ja wlasnie jestem po pierwszym w zyciu wedzeniu szynki w sumie 3 szynek i moge stwierdzic ze jedyne co mi sie przydalo z tego fora to tzw tabela dziadka w sumie tylko informacja o nastrzyku szynki nastepnie skonfrontowalem to z moim znajomym ktory mial kiedys masarnie a teraz tylko tak sobie chałturzy:) Nie chce sie do nikogo odnosic zeby nie urazic wiec postanowil opisac moj przepis.

Chyba nie wiele czasu poświęciłeś na czytanie tych jak to nazywasz bochomazów/myślałem do tej pory,że bochomazy mają coś wspólnego z malowaniem a nie pisaniem :lol: /.Twój przepis na szynkę to same , dotąd nieodkryte prawdy :wink:

Zgory przepraszam na wszystkie bledy skladniowe i inne gdyz z polskiego orlem nigdy nie bylem

Błagam chociaż Chodzież napisz z dużej litery :cool:

Zgory przepraszam na wszystkie bledy skladniowe i inne gdyz z polskiego orlem nigdy nie bylem:)

Tego bym za bardzo się nie czepiał.Dyskusji nie podejmuję bo jak zaznaczyłeś:

Tak czytam tutaj wasze przepisy i smiac mi sie chce gdyz dla zwyklego smiertelnika sa one delikatnie nazywajac bochomazami.

Powodzenia.

witam

ten niezwykły przepis wyrządzi wiele krzywdy początkującym od początkującego :idea:

przepis powinien trafić do działu pt."za słone wędzonki"

pozdrawiam

p.s.

postawilem w chlodnym miejscu(piwnica) w temp okolo 5 st na 3 dni to tez mi sie przydalo z tego fora chociaz to niuans.

tak to tylko niuans,tylko że takich niuansów jest wiele w produkcji o których mało piszesz

wielkimancio, przeczytałem Twoj post i o dziwo wcale mnie nie obraził , napisałes dużo i soczyście, błedy pomijam, bo przy tej skladni i logice wypowiedzi to sa tego dwa przypadki , albo jestes niechlujny w pisaniu , albo probujesz zatrzec slady.Twoja sprawa .Uważam, ze napisałes post " odkrywczy " nie zadajac sobie trudu poznania tego forum i jego wpisów , w ktorych jest zawarte doświadczenie i praca forumowiczów , ktorzy uprawiaja swoje hobby na codzien i poszukuja nowych przepisów , wyrobów, radzenia sobie w trudnych przypadkach lub tez szukaja odpowiedzi na błedy , ktore popełniaja, a dla wielu jest to poprostu codzienna dyskusja z przyjaciólmi , czego nie mozesz i nie wolno Ci wyśmiewać.

Tak czytam tutaj wasze przepisy i smiac mi sie chce gdyz dla zwyklego smiertelnika sa one delikatnie nazywajac bochomazami. Ja wlasnie jestem po pierwszym w zyciu wedzeniu szynki w sumie 3 szynek i moge stwierdzic ze jedyne co mi sie przydalo z tego fora to tzw tabela dziadka w sumie tylko informacja o nastrzyku szynki nastepnie skonfrontowalem to z moim znajomym ktory mial kiedys masarnie a teraz tylko tak sobie chałturzy:)

Jesli jesteś tak sprawny ,ze przy pomocy swojego kolegi byłego masarza osiagnąłeś pełnię szczęścia po zrobieniu trzech szynek , to chwała Ci za to , ale zapewniam Cie , że tak jest tylko przy inicjacji .Próbuj dalej iść w las i wtedy ocenisz czy będzie Ci potrzebne forum i jego "śmieszne wpisy " Nie sprawdzałem, czy jako nowicjusz masz prawo założyc swoj temat , jeśli nie , to doceń przychylność moderatorów , ze pozwolili Ci publikować i popełniać nietakt za nietaktem, w " normalnym domu " zamknięto by przed Tobą drzwi przed nosem i nie słuchano zwierzeń odurzonego małym sukcesem młodzieńca. Zaraz o to poproszę .Nie będę dalej się rozwodził nad tym nic nie wnoszącym postem , jeśli chcesz być naszym uczestnikiem to przemyśl swoje postępowanie i przeproś - krótko jednym słowem i stań sie naszym forumowiczem ,pisz na temat i madrze , staraj sie nikogo nie obrażać , a przynajmniej nie wystawiac cenzurki nam forumowiczom , zastanów sie dlaczego przy tak łatwym temacie Twoj kolega jest juz byłym włąscicielem masarni - wnioski mądre i wyważone chętnie przeczytamy , jeśli dalej Cie to smieszy więcej już nie pisz nie jesteśmy zainteresowani -przepraszam kolegów ,ze piszę w liczbie mnogiej . :grin: Pozdrawiam.

Yogi, myślę, że ten temat trzeba zostawić. Zobaczymy jak dalej potoczą się zadymiarskie sukcesy Kolegi. Życze mu jak najlepiej.

Nawiązując do wcześniejszej wypowiedzi Kolegi Wojtka, jesteśmy bardzo gościnni i liczymy na dlaszą, długotrwałą współpracę z Kolegą wielkimmancio. Mam także cichą nadzieję, że napisze nam więcej na temat swej działalności i wklei zdjęcia swego dorobku, ale już w bardziej "przyjaznym" stylu.

Witam Cie w gronie zadymiaczy.

Ja tam swoje wiem, kiedyś nikt nie miał tabel, wagi co do 0,1 g a wyroby domowe były pyszne. No ale tego to co napisałeś się nie da czytać. Skoro ci forum niepotrzebne, to po co piszesz? Każdy nowy dostaje trochę w tyłek, to normalne na każdym forum, w każdym środowisku itd. Nie chcesz, nie słuchaj porad, nikt nie kazał. Jest tu spora grupa osób, która wciąż robi na oko - ale do tego są potrzebne podstawy, rozumienie. Ja mimo, iż kiełbas w życiu już trochę zrobiłem, wciąż czytam. Nie zawsze są takie, jakie bym chciał. Wymiana wiedzy to jedyna droga do sukcesu.

P.S. Zrobiłeś szynki jak z marketu i jesteś dumny. Ja bym je jeszcze kilka razy po uwędzeniu nastrzykiwał, dopiero będą soczyste. Z dodatkiem koncentratu wędzarniczego...

:lol: :grin: :grin: :grin: :grin: Zawsze wiedzialam ze nie jestem zwyklym smiertelnikiem Kolego wielkimancio popatrz jakie to proste ty zdolny chlop jestes , ja taka zdolna nie bylam prawie rok czytam forum i bylam na szkoleniu i ciagle sie ucze ja to jakis gamon jestem chyba Pochwal sie swoimi szyneczkami prosze

Ja ci sie pochwale swoja poledwica w sloninie

No niefajnie napisał, ale nie widziałem w tym temacie posta, w którym byłyby wytknięte błędy jakie popełnił. Więcej z tego pożytku będzie dla wszystkich (w tym dla mnie, jako początkującego), jeśli nie będziemy się skupiali na osobie i stylu pisania a na fachowych radach.