Jump to content

Kryształowo nie będzie!

dietykon

Recommended Posts

http://d.naszemiasto.pl/k/r/bc/3c/509a93fe72cdb_o.jpg

(zdjęcie - katowice.naszemiasto.pl)

Warszawska restauratorka znana dotychczas poza "Kuchennymi rewolucjami" i "Masterchef" z swoich restauracji "U Fukiera", "Ale Gloria" czy "Venezia" zdecydował się otworzyć swoją restaurację na Śląsku. W historycznym miejscu bo tradycje "Kryształowej" w Katowicach przy ul. Warszawskiej 5 sięgają 1857 roku powstała restauracja która w ciągu dwóch tygodni od otwarcia wzbudziła sporo emocji i to emocji negatywnych! Pomimo wyjaśnień pani Gessler, że jest to jej interpretacja kuchni śląskiej, jej autorska wizja to jednak Śląsk nie jest gotowy na takie "coś". Nawet nie wiem jak to nazwać, bo prawie wszyscy znają gust tej pani, oględnie mówiąc nietypowy.

Zapewne byłyby ochy i achy gdyby tylko w restauracji tej serwowany były dania tradycyjnej kuchni śląskiej, już pal licho wystrój, jednak już modyfikowanie tej kuchni wśród Ślązaków wywołało, powiedzmy "niesmak" by nie używać niecenzuralnych słów. Bo jak można kluski śląskie podawać z okrasą z cebulki? Za jedyne 10zł. Lub nazywać hekele - sałatkę ze śledzia bałtyckiego na carpaccio z ziemniaków z jajkiem przepiórczym i sosem maślano-musztardowym? Za jedyne 18zł.

http://d.naszemiasto.pl/k/r/59/60/509a93ee4e8c0_o.jpg

Gdzie tam Ślązakowi do kapusty zasmarzanej z ziemniakami? Za jedyne 8zł. Przecież na śląsku jest panczkraut! Nie mówiąc już o kartoflach. Żur Śląski - przetłumaczony na angielski jako Traditional Polish sour soup, za jedyne 18zł lub Kluski śląski jako Homemade dumplings czy też przetłumaczenie Rolady Śląskiej tradycyjnej z wędzonką i ogórkiem kiszonym, za jedyne 38zł, jako Traditional Polish roulade (...) obcokrajowcowi o śląskości tego dania raczej niczego nie powiedzą. Również każdego Ślązaka czytającego o Połówce kaczki po polsku, faszerowanej kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą i sosem piernikowym, za jedyne 58zł, wprawi w osłupienie bo tu się zna tylko modro kapusta!

Można powiedzieć, że to niuanse językowe, że to przecież autorskie menu pani Gessler i pewnie byłoby to wytłumaczenie ale nie na Śląsku. Tutaj gdzie rodowici mieszkańcy są tak dumnymi a zarazem dla bliżej poznanych przyjaciół oddanymi i życzliwymi ludźmi takie drobnostki urastają do miary walki o swoją tożsamość kulturową.

http://d.naszemiasto.pl/k/r/aa/f0/509a9406f3fd2_o.jpg

Prawdopodobnie rodowity mieszkaniec Śląska a może też i "przyjezdny" nie pójdzie do Kryształowej by zjeść Stek z polędwicy na gorącym kamieniu, za jedyne 92zł, by zjeść obiad, by zaspokoić głód, tutaj jedynie pani Gessler może liczyć na klientów chodzących by być trendi lub dla lansu.

Bardzo europejskie jest też doliczanie 10% serwisu (kasa dla kelnerów?) ale nie śląskie i chyba jeszcze nie polskie? Może już napiwki zaczęły się przyjmować ale wymuszanie ich w takiej formie jest chyba jeszcze nie do przyjęcia w naszej kulturze?

Pozdrawiam!

Guest szemkel

Dietykon, świat się zmienia, pieniądz i "pseudokucharzocelebryci" z ogromnym zapleczem zwolenników, już wychowanych tylko na idiotycznych programach telewizyjnych i portalach społecznościowych, gdzie liczba "lubie to" i "głosuję na" jest wyznacznikiem sukcesu, prawdopodobnie są Naszą przyszłością.

Szczęsliwie istnieją w Naszym regionie jeszcze restauracje z kuchnią śląską, cieszyńską, beskidzką, sprawdziłem czy isnieją te, które pamiętam, i do których chętnie zagladałem.

"Myśliwska" na Kostuchnie w Katowicach ma się swietnie i serwuje, mam nadzieje, nadal doskonałą kuchnie, "Carmen", gdzie lat temu 16, prosiłem w obecności świadków, właścicielkę w/w o usynowienie :grin: , też nadal robi ponoć taka samą gicz i golonkę po beskidzku.

Mógłbym wymieniC jeszcze wiele miejsc, ale obawiam się, że zostanie to podciągnięte pod kryptoreklamę :lol: .

Małe lokale, serwujące regionalną kuchnię, będą do tego czasu, do kiedy lokalni klienci będą zostawiać tam pieniądze, a czytając z daleka, z tym coraz trudniej, czasy ciężkie ponoć...

Pozdrawiam

...

"Myśliwska" na Kostuchnie w Katowicach ma się swietnie i serwuje, mam nadzieje, nadal doskonałą kuchnie, "Carmen", gdzie lat temu 16, prosiłem w obecności świadków, właścicielkę w/w o usynowienie :grin: , też nadal robi ponoć taka samą gicz i golonkę po beskidzku.

Mógłbym wymieniC jeszcze wiele miejsc, ale obawiam się, że zostanie to podciągnięte pod kryptoreklamę :lol: .

.....

Żadna kryptoreklama! Bardzo dobrym pomysłem jest podawanie dokładnych namiarów na miejsca gdzie można dobrze zjeść. Chyba, że właścicielka "Carmen" Cię usynowiła i teraz jesteś właścicielem tego lokalu :grin:

Osobiście mogę polecić pstrąga w Karczmie Polaniorka w Białym Dunajcu! Byłem, jadłem, smakowało i polecam!

Panowie doskonała myśl z tym podawaniem nazw restauracji w których można dobrze zjeść.Po dobrej opinii zadymiacza jadę do takiej restauracji w ciemno.

Ja osobiście totalnie nie polecam Fukiera w Warszawie bo masakrycznie drogo ,a żarełko cieniutkie.Gorąco polecam restaurację Starka w Opolu ul.Ostrówek - najlepsza na świecie golonka po bawarsku.

Może założyć osobny temat pt.Gdzie dobrze zjeść? Każdy kto miałby ochotę dopisze dobrą knajpkę w swojej okolicy i przewodnik po polskich knajpkach gotowy.Co Wy na to?

ja na ten przykład jestem chwilę w Krakowie i za skarby świata nie mogłem nic fajnego znaleść,sama komercja i sieciówki.Może ktoś poleci gdzie dziś udać sie na obiad...

Heh, ciekawe kiedy pani Magda G. zrobi odcinek o "kręceniu kichy" jak to mawiał Arnold Boczek. :grin: Jednym odcinkiem obali całą wiedzę z tego forum. :grin:

Ja u niej jadać nie będę. Chociażby dlatego, że ostatnio stwierdziła - świeżej ryby się nie patroszy i nie skrobie, w całości się wrzuca do lodówki, dopiero następnego dnia, przed przygotowaniem... Kreatorka smaku faktycznie.

Guest szemkel

Brałem wieczorny prysznic, a tam mysli mi się najlepiej :grin: , więc po wyjściu chciałem napisac niemal to samo:

1. przewodnik po miejscach gdzie zjesz doskonalą, regionalna "kuchnię", polecany i autoryzowany przez uczestnika strony

2. Podstronę z adresami www. danych miejsc, ich bazą adresowa. Niech po jakimś czasie właściciel strony zaproponuje im symboliczna wpłate na utrzymanie wedlinydomowe.pl, to wspomoże stronę, zaś Nas moze uwolni od migajacych reklam (tak wiem, jestem upierdliwy :tongue: )

Regionalnie, miejscowo; pisze się na opracowanie i sprawdzenie cieszyńskiego i części Śląska (oczywiście internetowe porównanie mojej bazy danych z przeszłości z rzeczywistością),

kilka lat temu wspópracowałem niemal z 1000 odbiorców gastronomicznych, wielu z nich serwowało doskonałe potrawy :grin:.

Pozdrawiam

Pomysł moim zdaniem niezbyt trafny. Po pierwsze, każdy ma swój smak. To taki wątek bez dna, każdy może napisać, że lepiej to życiu nie jadł. Inny może napisać, że większego ścierwa mu nie podano nigdy. Dla mnie bez sensu, wystarczy pseudo kulinarnych programów w TV, jakichś przewodników Michelin i tym podobnych bzdur. Po drugie, knajpy czy restauracje potrafią się zmieniać w ciągu kilku dni. Zmienia się właściciel, obsada, kucharze. Takie pomysły to chyba pod własnym logo, na FB czy tam innym blogu. Przede wszystkim, to chyba byście musieli zapytać Admina, czy wyraża zgodę na taki wątek. Poniekąd firmując go nazwą WędlinyDomowe.

quartz, dziwię się trochę że ci to przeszkadza bo dobra i smaczna kuchnia jest warta polecenia. W moim "wygwizdowie " był kiedyś bar "Kubuś " , taki niewielki 6 stolików i 4 latem na zewnątrz ale doczekać się wolnego miejsca było tam strasznie ciężko .kolega z Bielska do tej pory się dopytuje czy jeszcze gdzieś można tak smacznie zjeść jak tam..

Golonka w piwie , kapusta z grochem i zwykły kotlet mielony .. pycha :)

Mi nie przeszkadza, tylko wiem jak to wygląda. Na jeden wpis merytoryczny będzie przypadało 100 darmowych reklam. Znowu się zleci mnóstwo nowych, byle tylko napisać gdzie niby dobrze smakowało. Do knajp gdzie danie kosztuje powyżej 100 PLN nie chodzę. We wszystkich tańszych zawsze mogę powiedzieć, że sam bym lepiej zrobił. :grin:

Na tej samej zasadzie możecie założyć wątek - gdzie nie jeść. Przecież to forum o domowych wyrobach a wy tu chcecie zrobić kolejny serial z TV? Po co duplikować takie pomysły, toż google wystarczy. Zaczną się wpisy, że super. Zaraz ktoś odpisze, że gó..o prawda, lepszego żarcia w życiu nie miał.

Ja się pod niczym nie podpiszę. Raz, nie stać mnie na to, żeby łazić po jadłodajniach. Dwa, jak już muszę, to jem byle co w tzw. Fast Foodach dobrej marki, przynajmniej wiem, że nikt mnie nie otruje. Trzy - to forum o wyrobach domowych. Cztery - zakładajcie taki wątek, mi to lotto. Za trzy dni się będę z niego śmiał, to wiem na 100%. :grin:

jak chcecie temat o knajpkach polecanych to zajrzyjcie na stronę kuchnia.tv

załóżcie sobie konto i poszukajcie tematu "Ulubione restauracje, puby, kawiarnie

" tam możecie poczytać gdzie warto a gdzie nie, zjeść za rozsądną cenę, i zgadzam się z przedmówcą że TO forum jest o wyrobach domowych, no chyba że polecicie małe rodzinne knajpki z własnymi niepowtarzalnymi przepisami i wyrobami pochowane gdzieś w zakamarkach wielkich miast. wtedy tak ! skorzystam

Heh, ciekawe kiedy pani Magda G. zrobi odcinek o "kręceniu kichy" jak to mawiał Arnold Boczek. :grin: Jednym odcinkiem obali całą wiedzę z tego forum. :grin:

Ja u niej jadać nie będę. Chociażby dlatego, że ostatnio stwierdziła - świeżej ryby się nie patroszy i nie skrobie, w całości się wrzuca do lodówki, dopiero następnego dnia, przed przygotowaniem... Kreatorka smaku faktycznie.

Zdecydowanie się pod tym podpisuję :clap: Przerost formy nad treścią.

A na marginesie ten program to jedna wielka lipa, jak i reszta tego typu programów pt. reality show.

Kochani.. Pomysł JackaC napewno nie ma nic wspólnego z reklamowaniem jakichś restauracji, tylko przez nas, czyli WB, osobiście "przetestowanych", które tylko Nam były by owe polecane..!

Skeptykom napiszę tylko że już nieraz na forum były posty typu: "Ludzie, jak będziecie w Gdańsku i chcecie smacznie zjeść, to idzcie tu..., albo tu.. A odpowiedziami były: Ohh Dzięki Ci.. Byłem i jest naprawdę super żarcie..!"

Ponadto, fajnie by wyglądało jak SiB pstryknie fotkę menu które zajada w polecanej przez siebie restauracji, tak jak to właśnie Jacek w swoich podróżach kulinarnych czyni..

Zrówka śle.. :wink:

Kochani.. Pomysł JackaC napewno nie ma nic wspólnego z reklamowaniem jakichś restauracji, tylko przez nas, czyli WB, osobiście "przetestowanych", które tylko Nam były by owe polecane..!

Skeptykom napiszę tylko że już nieraz na forum były posty typu: "Ludzie, jak będziecie w Gdańsku i chcecie smacznie zjeść, to idzcie tu..., albo tu.. A odpowiedziami były: Ohh Dzięki Ci.. Byłem i jest naprawdę super żarcie..!"

Ponadto, fajnie by wyglądało jak SiB pstryknie fotkę menu które zajada w polecanej przez siebie restauracji, tak jak to właśnie Jacek w swoich podróżach kulinarnych czyni..

Zrówka śle.. :wink:

Pomysł jest głupi, sorry za szczerość. Po pierwsze, większość z nas nie jada w "knajpach". Po drugie - o smakach się nie dyskutuje. Po trzecie - już istnieją takie portale na ten temat nawet. Po czwarte - o ile w przypadku własnych wyrobów trzymamy się jakichś tam norm lub przynajmniej podajemy przepis mniej więcej - wiemy co z tego będzie. Po piąte - kto ma być wyrocznią w tych osądach? Po szóste - ja uwielbiam wszystkie przetwory mojej ciotki - prócz grzybów, są glutowate, całe w śluzie. Ja takich nie cierpię a inni pożerają aż do dna słoika...Nie lubię kotletów z karkówki ale jak sam uduszę w sosie to jest super. Uwielbiam czosnek ale nie w kawałkach, w potrawie...

Pomysł jest głupi, sorry za szczerość.

Myślisz że jest głupi, ale ja myślę że nie kumasz o co chodzi. :cool:

Weź np. Olsztyn

ja jadę do kol. Grzesia na wspólne czytanie i wyroby spec,

po drodze mnie głód gnębi.

Co dalej... nie jest lepiej wiedzieć gdzie można się zatrzymać?

Bardzo dobry pomysł, tym bardziej

no chyba że polecicie małe rodzinne knajpki z własnymi niepowtarzalnymi przepisami i wyrobami pochowane gdzieś w zakamarkach wielkich miast. wtedy tak ! skorzystam

Pod tym się podpisuje

:grin:

Ja dużo podróżuję i chętnie bym wiedział gdzie dobrze zjeść. Pomysł nie jest zły, ale myślę że nie może to być tylko taki ogólny temat dla całej Polski. Po pewnym czasie jak będzie więcej odpowiedzi to zrobi wielki chaos. Gdyby takie coś robi to trzeba by to chociaż podzielić na województwa bo nikt nie będzie szukał kilkudziesięciu stron tematu bo może kiedyś, ktoś, gdzieś napisał o miejscu, w które jadę.

jak już muszę, to jem byle co w tzw. Fast Foodach

Czytasz też co piszesz..?

Już nic nie kapuje o co Ci chodzi.. Raz piszesz o domowym jedzonku a puźniej takie coś..

Przecież chodzi tylko o polecane przez forumowiczów (oraz sprawdzone) miejsca, gdzie można smacznie zjeść..!

Uważam pomysł Jacka C za warty rozpatrzenia.Sam o tym myślałem.Nie chodzi przecierz o jakieś recenzje kulinarne i przyznawanie gwiadek a podzielenie się opinią o restauracjach,zajazdach,barach.W moim przypadku interesują mnie lokale przydrożne,bo sporo poruszam sie po kraju :lol: .Jeżeli ktoś napisze,że karczma Bida przy zakopiance jest diabła warta,to ja zapamiętam i na pewno tam się nie zatrzymam/faktem jest,że jest to knajpa gdzie na smażoną wątróbkę czeka się ponad godzinę :devil: /.Poleciłem gdzieś,kiedyś bar Przystań w Sopocie Jackowi właśnie i był zadowolony :lol: .Za takimi wiadomościami gdzie można tanio i dobrze zjeść i wypocząć gorąco głosuję :lol:

Pomysł dobry, zwłaszcza dla osób które dużo podróżują.

Fakt gusty/smaki są różne i o nich się nie dyskutuje ... ale.... jeśli będę w jakiejś restauracji i będzie mi smakować chętnie udzielę informacji na forum.

Nie sądzę aby nasze smaki były aż tak odmienne.

Poza tym sam smak to nie wszystko, można napisać jak długo czekało się na zamówienie, jak było podane, ile kosztowało itp.

Zawsze ktoś inny kto odwiedzi polecana prze ze mnie knajpkę może moją opinię potwierdzić lub zanegować.

Jest dużo takich stron w sieci, ale co innego jak opinię napisze znana mi osoba, a co innego jak "ktosiek"

Myślę, że warto. Poprosze Vtec'a, by do forum kuchnia dodał subforum. "Tutaj dobrze zjesz". W subforum założy się osobne tematy dla każdego województwa, np. "Województwo łódzkie". Warto jeszcze opracować jakąś wspólną ankietę tak jak w bazie sklepów na terenie całej polski. Wystarczy wypełnić i wkleić do danego województwa.