lesniak Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Witam po tak miłych i sympatycznych postach postanowiłem skanowac moja biblioteke w miare wolnego czasu. Jak wszystkim wiadomo najwiecej czasu to jest obróbka.Jak by był ktos chetny to podejme współpracę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Jak by był ktos chetny to podejme współpracę.Ja się na tym nie znam,ale widzę że Ty nie usiedzisz w miejscu :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Na czym to polega ? Trzeba mieć jakiś porządny program ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 boggi, tak kolego trzeba mieć porzadny program do rozpoznawania tekstu (na podstawie skanów=zdjęć) tzw OCR. niestety dobre programy są dość drogie... wiodącym producentem jest firma ABBY (produkt np. finereader) Niestety bez względu na jakość programu i jakość skanów zawsze potrzewbna jest ręczna korekcja - mniejsza lub większa..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Ja praktycznie wszystkie skany jpg obrabiam i koryguję na Irfanie . Prosty program darmowy i dużo może . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 DZIADEK, mowa jest o "przeróbce" obrazka na tekst...... a tego Irfan z pewnością nie potrafi ?(chyba ze czegoś nie wiem..... :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 O to przykład Jak trzeba to drukuję również z tych obrobionych obrazków podbijając kolor czarny druku liter funkcją- zmniejsz głębię koloru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 DZIADEK, przyślij mi to na maila w postaci edytowalnego pliku tekstowego........ nadal nie rozumiesz o czym mowa??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Jak by był ktos chetny to podejme współpracę. Oficjalnie kupiłem swego czasu "ABBY Fine Reader 10 ". Idą ciemne zimowe wieczory, mogę trochę czasu Twojej pracy poświęcić. Nie zawsze jest sens przetwarzać skany na edytowalną postać tekstową. Można otrzymać pdf na podstawie skanów. Maxell dostał ode mnie "Jak badać żywność sposobem domowym" w postaci pdf, popełnionego na podstawie Jego skanów. Jeżeli udostępni ten zbiór, to można wysnuć wnioski co do celowości przetwarzania skanu na postać np. doc, w określonych przypadkach. Reasumując, możesz dawać mi określone pozycje, ja wg Twoich sugestii postaram się je przetworzyć " ku chwale". Sądzę, że szybko się zgramy, będę starał się. Chyba nie będziemy sami... Pozdrawiam. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted November 25, 2012 Author Report Share Posted November 25, 2012 Tz ja miałem na myśli samych jpegów poprostu po skanowaniu trzeb je przyciąć czasami ponumerować strony a to zajmuje sporo czasu. Jak ktos ma dużo czasu proszę o info na PW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Batiar, twój pdf został udostepniony jeszcze tego samego dnia i od pary jest dosteony w naszej Bibliotece. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Służę pomocą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Batiar, twój pdf został udostepniony jeszcze tego samego dnia i od pary jest dosteony w naszej Bibliotece. Serdecznie przepraszam i dziękuję. Ale nie potrafię znaleźć linku do te4j pozycji. :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Proszę bardzo: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8122 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts