Gregtom Posted November 27, 2012 Report Share Posted November 27, 2012 Jak co roku, mamy w Dortmundzie tzw. "Targowiska wigilijno/gwiazdkowe".. Moją uwagę przykuło jedno z licznych "stanowisk", które właśnie takie piwko oferowało. Niestety, miałem za mało czasu, aby spróbować trunku oraz na temat jego warzenia porozmawiać z właścicielem.. Cena Piwka Miodowego to tylko 2 euro za "literatkę/setkę".. :devil: Mam więc pytanie.: Czy ktoś z szanownych robił już takie piwko..? Pozdrawiam serdecznie.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 27, 2012 Report Share Posted November 27, 2012 Miód zawiera cukry proste monosacharydy: glukozę, fruktozę oraz maltoza całkowicie rozkładane przez drożdże piwowarskie. PIwko z miodem robi się z dodatkiem miodu gryczanego, ze względu na aromat, natomiast słodycz uzyskujemy po dodaniu laktozy. Piwa z miodem nie robiłem, szkoda miodu, ale stout milka owszem, dobry się zrobił po 8-miu miesiącach leżakowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts