Jump to content

Kolor zalewy peklującej - czy jest ok ?


świadziu

Recommended Posts

Do tej pory mięso po zakupie przemywałem pod bieżącą wodą zanim dokonałem nastrzyku ale tym razem go nie przepłukałem i od 7 dni leży już w zalewie peklującej 50% peklosoli i 50 % soli niejodowanej - założenie było takie że mięso będzie się peklowało od czwartku do piątku ( 8 dni ) w stężeniu 9%.

Kolor zalewy jest lekko czerwonawy jak na poniższych zdjęciach:

 

Czy mam się przejmować takim zabarwieniem ?

 

 

Podczas wcześniejszych peklowań ( gdy mięso przepłukiwałem przed włożeniem do zalewy) kolor solanki prawie się nie zmieniał a teraz :(

 

Z góry dzięki za wyjaśnienia w tym temacie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...