świadziu Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Do tej pory mięso po zakupie przemywałem pod bieżącą wodą zanim dokonałem nastrzyku ale tym razem go nie przepłukałem i od 7 dni leży już w zalewie peklującej 50% peklosoli i 50 % soli niejodowanej - założenie było takie że mięso będzie się peklowało od czwartku do piątku ( 8 dni ) w stężeniu 9%. Kolor zalewy jest lekko czerwonawy jak na poniższych zdjęciach: Czy mam się przejmować takim zabarwieniem ? Podczas wcześniejszych peklowań ( gdy mięso przepłukiwałem przed włożeniem do zalewy) kolor solanki prawie się nie zmieniał a teraz Z góry dzięki za wyjaśnienia w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 świadziu, nie przejmuj się, ja zawsze mam taką różową zalewę po kilku dniach peklowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Czy mam się przejmować takim zabarwieniem ?Jeżeli to tylko kolor to nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 ... Spoko ! Mięsko teraz ''oddaje soki '' , to też takie zabarwienie... Jeśli tylko nie ''zalatuje''... to spokojnie może się peklować Pozdro! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 peklującej 50% peklosoli i 50 % soli niejodowanejNigdy nie rozumiem tej oszczędności ..... :clap: A zapaszek kolega jaki już ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Nigdy nie rozumiem tej oszczędności To nie oszczędność, to "ukryta zdrowotność" :rolleyes: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Czy mam się przejmować takim zabarwieniem ? świadziu dobrze że pytasz , jednak to normalne . Byle nie zmieniło konkretnie zapachu . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts