kaszubka33 Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 W grudniu piekę dużo ciasteczek którymi częstuje gości w okresie Adwentu i Bożego narodzenia . Często rozdaje też je znajomym i rodzinie . Kiedyś kupowałam dużo słodyczy na święta , teraz wolę zrobić je sama gdyż są zdrowsze . Przepisów mam dość dużo , będę je dodawała stopniowo , gorzej z fotorelacjami , ale będę się starać . "Cynamonki " ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru łyżeczka cynamonu jajko 2 łyżki śmietany 150 g masła lub margaryny szczypta soli na wierzch : żółtko , siekane migdały lub orzechy Zagnieść ciasto , odstawić na godzinę do lodówki . Ciasto rozwałkować , pokroić na kształt rąbów , posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać orzechami . Piec 12 min w 180 st C. Rożki waniliowe 140 g masła lub margaryny 100 g cukru cukier waniliowy lub olejek 2 żółtka 200 g mąki pszennej 100 g migdałów mielonych zagnieść ciasto na 1/2 h do lodówki , formować rożki , piec 12 min w 180 st C , ZDEJMOWAĆ Z BLACHY PO PRZESTUDZENIU , posypać cukrem pudrem "Wdowie pocałunki " 4 białka szklanka cukru 125 g siekanych migdałów lub orzechów 125 g siekanej gorzkiej czekolady Ubić pianę z białek , dodawać stopniowo cukier , na końcu dodać czekoladę i orzechy . Nakładać małe porcje łyżeczką lub szprycą na papier do pieczenia . piec w tem . 120-140 st C . około 20 min. Muszą się wysuszyć jak bezy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Haniu!Wrzuć też przepis na Twój pyszny makowiec, który robiłaś w Chłapowie na spotkaniu dorszowym :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Przyda się na Święta :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 Troszkę pierników i uśmiechnięte ciastka z jabłkami . W Barbórki mój najmłodszy synuś skończył lat 13 więc dziś był tort i goście . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Piękny ,Haniu ,"Mikołajowy" torcik zrobiłaś synusiowi :clap: ..i te ciacha z uśmiechem wyglądają wspaniale. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 W Barbórki mój najmłodszy synuś skończył lat 13 więc dziś był tort i goście .Haniu, jak to miło, gdy w domu są jeszcze dzieci :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 kaszubka33, powinnaś cukiernię otworzyć :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Troszkę pierników i uśmiechnięte ciastka z jabłkami .Ciasteczka cudowne Haniu :clap: :thumbsup: W Barbórki mój najmłodszy synuś skończył lat 13 więc dziś był tort i goście .Bardzo oryginalny Mikołajkowy torcik :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted October 23, 2014 Author Report Share Posted October 23, 2014 Postanowiłam odkopać dawno założony temat .Dziś przepis na Ciasteczka owsiane , mocno czekoladowe .Przepis dostałam od koleżanki z pracy Kasi . Ciasteczka owsiane , mocno czekoladowe z żurawiną 1/2 kostki margaryny i 3 łyżki kakao - rozpuścić w rądelku2 jajka ubić z 1/2 szklanki cukru .1/2 szklanki mąki1,5 szklanki płatków owsianych górskich1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliprzyprawa do piernika50g gorzkiej czekolady50 g suszonej żurawiny .Wszystkie składniki wymieszać , nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieszczenia za pomocą dwóch łyżeczek.Piec w 180 st C - 10 min. SMACZNEGO !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Ciasteczka owsiane , mocno czekoladowe z żurawiną 1/2 kostki margaryny i 3 łyżki kakao - rozpuścić w rądelku2 jajka ubić z 1/2 szklanki cukru .1/2 szklanki mąki1,5 szklanki płatków owsianych górskich1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliprzyprawa do piernika50g gorzkiej czekolady50 g suszonej żurawiny .Wszystkie składniki wymieszać , nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieszczenia za pomocą dwóch łyżeczek.Piec w 180 st C - 10 min.Chyba dość stary ten przepis jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted October 23, 2014 Author Report Share Posted October 23, 2014 Chyba dość stary ten przepis jest. A co to ma do rzeczy ? Jakoś nie rozumiem twojego wpisu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 A co to ma do rzeczy ? Jakoś nie rozumiem twojego wpisu . Idzie mi o tą pozycję w składnikach, którą pozwoliłem sobie zaznaczyć na czerwono. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 @dyzio, a czy Ty ortodoksyjnie margaryny nie używasz do wypieków ? Moja rzadko c oś piekąca Lp jak w przepisie jest "Kasia" to bierze "Kasię" , jak masło, to bierze masło.I to by było na tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Pisano już na naszym forum, że to coś /nie wymienię nawet nazwy/ zabija nas. Ja nawet o niej nie myślę.Ale oczywiście nikomu nie odmawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts