Maxell Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Jaki cel miało wprowadzenie przez Centralę Przemysłu Mięsnego zbiorów receptur branżowych, które obowiązywały we wszystkich państwowych i spółdzielczych zakładach miesnych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 4, 2012 Author Report Share Posted December 4, 2012 Pewnie masz rację, ale mnie chodzi raczej o stronę technologiczną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Jednym zdaniem -BN to nie tylko receptury ale zbiór innych norm -po to by można było panować nad rynkiem mięsnym, planować produkcję , zmieniać ją poprzez wprowadzanie nowych asortymentów, zależnie od posiadanej bazy surowca, tak w skrócie ogólnie. Jednym słowem idealna gospodarka planowa - tylko coś w niej nie zazębiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorau Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Moim skromnym zdaniem normy branżowe i nie tylko w technologii mięsnej, zostały wprowadzone po to aby Jan Kowalski kupując krakowską w Krakowie miał pewność, że taką samą krakowską kupi w Gdańsku. Dotyczy to całego przemysłu, wszędzie znajdujemy jak nie normy branżowe to polskie normy, a teraz to i normy europejskie. Chodzi o pewność, że płacimy za to co chcemy kupić i to spełnia odpowiednie wymagania spisane właśnie w normach - amen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Polskie normy PN były rygorystyczne i zmiany w nich były wprowadzane bardzo rzadko . Branżowe normy BN były łagodniejsze i zmiany można było wprowadzać w zależności od posiadanych materiałów w pewnym czasie lub rynku zbytu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.