Jump to content

Cel wprowadzenia receptur branżowych


Maxell

Recommended Posts

Jednym zdaniem -BN to nie tylko receptury ale zbiór innych norm -po to by można było panować nad rynkiem mięsnym, planować produkcję , zmieniać ją poprzez wprowadzanie nowych asortymentów, zależnie od posiadanej bazy surowca, tak w skrócie ogólnie. Jednym słowem idealna gospodarka planowa - tylko coś w niej nie zazębiło.
Link to comment
Share on other sites

Moim skromnym zdaniem normy branżowe i nie tylko w technologii mięsnej, zostały wprowadzone po to aby Jan Kowalski kupując krakowską w Krakowie miał pewność, że taką samą krakowską kupi w Gdańsku. Dotyczy to całego przemysłu, wszędzie znajdujemy jak nie normy branżowe to polskie normy, a teraz to i normy europejskie. Chodzi o pewność, że płacimy za to co chcemy kupić i to spełnia odpowiednie wymagania spisane właśnie w normach - amen.
Link to comment
Share on other sites

Polskie normy PN były rygorystyczne i zmiany w nich były wprowadzane bardzo rzadko .

Branżowe normy BN były łagodniejsze i zmiany można było wprowadzać w zależności od posiadanych materiałów w pewnym czasie lub rynku zbytu .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...