Jump to content

Możdzierz, ale jaki ?

Patataj

Recommended Posts

No właśnie: granitowy, marmurowy, ceramiczny, stalowy, drewniany ?

Prawdę powiedziawszy drewniany odrzucam jak zbyt ( chyba ? ) miękki . Chciałbym kamienny, ale obawiam się , że będzie się ścierał i pył może chrzęścić w zębach. Zapewne używacie , więc prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości

Patataj, osobiście używam marmurowego i jestem zadowolony :) ściera się pewnie troszkę, nawet na początku było to widoczne, ale nic nie chrzęściło..

Zalety ciężkiego moździerza to także stabilność i można go wykorzystywać jako obciążnik do gravlaxa, kiszenia ogórków.. a tłuczek do rozbijania mięsa :)

Jest to rozwiązanie super jeżeli masz więcej rzeczy do rozcierania na raz.. jeżeli nie to po co duży kupować ;) widziałem taki jednoręczny moździerz u Jamiego Olivera..

Z materiału sztucznego z kilką w środku.. wkładasz składniki i potrząsasz a kulka rozbija wszystko w środku :) bardzo fajny patent na mniejsze ilości. Pozdrawiam

Ah.. powierzchnia chropowata jest wg mnie bardzo pomocna i mile widziana w moździerzu :) ułatwia rozcieranie np. czosnku itp. przynajmniej takie jest moje odczucie..

Ja mam marmurowy z Ikea. Ciężki stabilny i nic nie chrupie pod zębami. Delikatne rowki pozwalają wszystko dobrze rozcierać. Jestem zadowolony. :grin:

Teraz mają fajny z wyglądu model dwustronny (nie testowałem :blush: ). Dwa rozmiary misek dają chyba jeszcze więcej możliwości.