Patataj Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 No właśnie: granitowy, marmurowy, ceramiczny, stalowy, drewniany ?Prawdę powiedziawszy drewniany odrzucam jak zbyt ( chyba ? ) miękki . Chciałbym kamienny, ale obawiam się , że będzie się ścierał i pył może chrzęścić w zębach. Zapewne używacie , więc prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Ja używam ceramiczny i uważam,że jest b.dobry i łatwy do utrzymania w czystości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Patataj, osobiście używam marmurowego i jestem zadowolony ściera się pewnie troszkę, nawet na początku było to widoczne, ale nic nie chrzęściło.. Zalety ciężkiego moździerza to także stabilność i można go wykorzystywać jako obciążnik do gravlaxa, kiszenia ogórków.. a tłuczek do rozbijania mięsa Jest to rozwiązanie super jeżeli masz więcej rzeczy do rozcierania na raz.. jeżeli nie to po co duży kupować widziałem taki jednoręczny moździerz u Jamiego Olivera.. Z materiału sztucznego z kilką w środku.. wkładasz składniki i potrząsasz a kulka rozbija wszystko w środku bardzo fajny patent na mniejsze ilości. Pozdrawiam Ah.. powierzchnia chropowata jest wg mnie bardzo pomocna i mile widziana w moździerzu ułatwia rozcieranie np. czosnku itp. przynajmniej takie jest moje odczucie.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 A ja mam taki jak ten http://allegro.pl/stylowy-drewniany-mozdzierz-035682-i2847567319.html . Przez lata całe, stał gdzieś w szafce . Jak dla mnie, do przypraw w sam raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patataj Posted December 5, 2012 Author Report Share Posted December 5, 2012 Skoro nie chrzęści w zębach to git.Radek, a wewnetrzna powierzchnia nie wgniata się od pieprzu, ziela itd ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Radek, a wewnetrzna powierzchnia nie wgniata się od pieprzu, ziela itd ? W moim egzemplarzu nie. Ale nie wiem z jakiego drewna jest moździerz z linku powyżej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Ja mam marmurowy z Ikea. Ciężki stabilny i nic nie chrupie pod zębami. Delikatne rowki pozwalają wszystko dobrze rozcierać. Jestem zadowolony. :grin: Teraz mają fajny z wyglądu model dwustronny (nie testowałem :blush: ). Dwa rozmiary misek dają chyba jeszcze więcej możliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Ja też mam taki jak waldeman i jestem bardzo zadowolony. Stabilny, szybko rozciera i nigdy nic na zębach nie czułem. Tan nowy faktycznie ładny i pewnie ma więcej zastosowań ale na moje potrzeby i ten stary model jest OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts