jarek79kk Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Witam, prosze o nie linczowanie mnie z uwagi na mnogosc przepisow na forum ale mam dylemat co i czy w ogole cos z tego skladu zrobic 1 kg pieknej wołowiny1,2 kg skrawkow z lopatki, karczku, mieso z przednich golonek3 kg bardzo tlustego boczku1,5 kg sloniny generalnie przyprawy to wszyskie mam tylko nie wiem jaka kiebasa wyjdzie z tak tlustego miesa, patrze na to tak ze mam 1kg super wolowiny i prawie 5kg sloniny :-))) ktos by sie na cos zdecydowal? w domu generalnie ma byc kielbasa ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek79kk Posted December 5, 2012 Author Report Share Posted December 5, 2012 smalcu z cebulka juz mam 3 sloiki :-) + 2 czystego z ostatniej "połówki" a metke jak robisz? bo uwielbiam a tego jeszcze nie robilem nigdy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Witam, prosze o nie linczowanie mnie z uwagi na mnogosc przepisow na forum ale mam dylemat co i czy w ogole cos z tego skladu zrobic Jarek.. pis'u ma rację.. :wink: Do tego zestawu mięsa masz za dużo tłustego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaco8994 Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Zrobiłem pierwszy raz kiełbaskę,która mi nie bardzo wyszła. Była za chuda, na 5 kg chudego mięsa dałem może 30 dkg słoniny. Może mi ktoś podać proporcje mięs na 5 kg dobrej kiełbasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Może mi ktoś podać proporcje mięs na 5 kg dobrej kiełbasy. pewno każdy mógłby Ci podać, tylko dla jednych ta chuda będzie dobra dla innych nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Do kiełbas daj 20 - 25 % podgardla zamiast słoniny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Proponuję zrobic ze słoniny-słonine wędzona, dokupic chudej wieprzowiny 5-6 kg i skręcic fajną kielbaske wg.przepisu wybranego z forum ,lub strony głównej .Zestaw posiadny wyrażnie za tłusty.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 A ja mam inny pomysl....Sloniny masz 1,5 kg... co bys powiedzial na to:http://wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe/1592-slonina-w-oslonce-barierowej-autor-ligawapozostaje tobie wolowina, boczek i skrawki z szynkii jest tego 5,2 kgboczek przepuszczasz na #10, wolonine 0,75 kg na #16, skrawki z mies oprocz golonki na #8, wolowine 0,25 kg i golonke 2 razy na #3 i kutrujesz. przyprawiasz wedle uznania i ogolnie masz kielbase, troche tlustawa ale wszystko zalezy od gustu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts