Jump to content

Skąd wziąć tluszcz do kiełbasy?

szmulik

Recommended Posts

Witam.

Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu, można zapomnieć o smalczyku a kielbasa tylko chuda. Nie to żebym był wybredny i nie lubił chudej kielbasy jednak chcialbym aby miała ona trochę tluszczyku. Teraz zamierzam robic kiełbasę jalowcową i kiełbasę grilową. Obszedłem wszystkie sklepy w poszukiwaniu tłuszczu i jedyne co nalazlem to smalec w kostkach i słoninę prasowaną soloną.

Czy będzie dobrym pomysłem jeśli do kiełbasy dodam smalcu albo takiej słoniny?

Pozdrawiam

musisz zapytac u butchera czy ma boczek z tej swinki co rozebral.

Szukaj podgardla - najlepiej...

Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu :grin:

Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu

Pozdrawiam :wink:

Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku.

Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju.

Szmulik dokładnie jest tak jak piszesz półtusze w UK są bez słoninowe jak ja to nazywam z boczku nie ma co odebrać bo na nich też zawiele nie ma tłuszczyku Najczęsciej z boczku robię rolade bo wtedy jest co ukroić Ale napewno jest wsprzedaży schab i zwróc uwagę że ten schab ma więcej słoniny ja właśnie tą słoninę ze schabu używam do kiełbas i czasem uda mi sie troszkę smalcu zrobić .Zapytaj swojego rzeżnika czy ma w sprzedaży świnki nie z UK te z poza mają więcej tłuszczu W Londynie jest nocny mięsny market okało 40 stoisk i tam kupisz wszystko czego dusza zapragnie prócz słoniny , może i uciebie w Birningha też jest

pod tym linkiem możemy się powymieniac informacjami gdzie i co kupic w uk zapraszam do odwiedzenia jego

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5889

[ Dodano: Czw 06 Gru, 2012 09:29 ]

Tak wygląda półtusza w UK jest to jedna z tłuściejszych jakie kupiłam a zarazem moja pierwsza którą rozbierałam 4 godziny

Gonzo,

Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu

U mnie na wyspie półtusza np, jest pozbawiona podgardla, głowa jest obcięta , że tak powiem na wprost, czyli podgardle zostaje z głową.....

Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku.

Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju.

Trochę sie wytopi . Ja robie tak topie tłuszcz pozwalam mu wystygnąc i go blęduję (blending) wtedy robi mi się taka popka do której dodaję cebulę czosnek itp. i ponownie to stawiam na gaz i mam smalszyk Trudno go się smaruje na chleb Czasem zostawiam skwareczki i jak chcę naprzykład polać nimi pierogi to dolewam olej .

półtusz nie kupuję bo nie bardzo mi się opłaci.

PÓŁTUSZA 2.2 KG

SCHAB B/K I B/S 3.3 KG

SZYNKA Z NOGA I GOLONKĄ 1.9KG

KARCZEK B/K 3.4

BOCZEK 2.7KG

Pawel299, podgardla tam tyle co na lekarstwo, trochę tłuszczu z karku, od schabu cienizna, delikatnie będzie na łopatce, i na "dupce" :)wiadomo, że może sobie dwójeczkę z boczku do kiełbaski dobrać ... ale tak , aby smalcu natopić to ni chu, chu.... nie da rady zbytnio.... :)

jestes w temacie, moze napiszesz cos wiecej

Mirku, specem od kiełbas to ja nie jestem... ot raczkującym samoukiem... ale jak abratek napisał, co innego użyć słoniny do kiełbas wędzonych na gorąco, podpiekanych, parzonych, a co innego do kiełbas surowych, lekko zadymianych zimnym-ciepłym dymem ale krótko i dalej podsuszanych, dojrzewających...

Palcówkę robiłem juz kilka razy zawsze z dodatkiem słoniny krojonej w kostkę czy paski... i... wychodzi poezja...