Jump to content

Skąd wziąć tluszcz do kiełbasy?


szmulik

Recommended Posts

Witam.

Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu, można zapomnieć o smalczyku a kielbasa tylko chuda. Nie to żebym był wybredny i nie lubił chudej kielbasy jednak chcialbym aby miała ona trochę tluszczyku. Teraz zamierzam robic kiełbasę jalowcową i kiełbasę grilową. Obszedłem wszystkie sklepy w poszukiwaniu tłuszczu i jedyne co nalazlem to smalec w kostkach i słoninę prasowaną soloną.

 

Czy będzie dobrym pomysłem jeśli do kiełbasy dodam smalcu albo takiej słoniny?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

musisz zapytac u butchera czy ma boczek z tej swinki co rozebral.

Szukaj podgardla - najlepiej...

Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu :grin:

Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku.

 

Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju.

Link to comment
Share on other sites

Szmulik dokładnie jest tak jak piszesz półtusze w UK są bez słoninowe jak ja to nazywam z boczku nie ma co odebrać bo na nich też zawiele nie ma tłuszczyku Najczęsciej z boczku robię rolade bo wtedy jest co ukroić Ale napewno jest wsprzedaży schab i zwróc uwagę że ten schab ma więcej słoniny ja właśnie tą słoninę ze schabu używam do kiełbas i czasem uda mi sie troszkę smalcu zrobić .Zapytaj swojego rzeżnika czy ma w sprzedaży świnki nie z UK te z poza mają więcej tłuszczu W Londynie jest nocny mięsny market okało 40 stoisk i tam kupisz wszystko czego dusza zapragnie prócz słoniny , może i uciebie w Birningha też jest

pod tym linkiem możemy się powymieniac informacjami gdzie i co kupic w uk zapraszam do odwiedzenia jego

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5889

 

[ Dodano: Czw 06 Gru, 2012 09:29 ]

Tak wygląda półtusza w UK jest to jedna z tłuściejszych jakie kupiłam a zarazem moja pierwsza którą rozbierałam 4 godziny

Link to comment
Share on other sites

Gonzo,

Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu

U mnie na wyspie półtusza np, jest pozbawiona podgardla, głowa jest obcięta , że tak powiem na wprost, czyli podgardle zostaje z głową.....

Link to comment
Share on other sites

Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku.

 

Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju.

Trochę sie wytopi . Ja robie tak topie tłuszcz pozwalam mu wystygnąc i go blęduję (blending) wtedy robi mi się taka popka do której dodaję cebulę czosnek itp. i ponownie to stawiam na gaz i mam smalszyk Trudno go się smaruje na chleb Czasem zostawiam skwareczki i jak chcę naprzykład polać nimi pierogi to dolewam olej .

półtusz nie kupuję bo nie bardzo mi się opłaci.

PÓŁTUSZA 2.2 KG

SCHAB B/K I B/S 3.3 KG

SZYNKA Z NOGA I GOLONKĄ 1.9KG

KARCZEK B/K 3.4

BOCZEK 2.7KG

Link to comment
Share on other sites

Pawel299, podgardla tam tyle co na lekarstwo, trochę tłuszczu z karku, od schabu cienizna, delikatnie będzie na łopatce, i na "dupce" :)wiadomo, że może sobie dwójeczkę z boczku do kiełbaski dobrać ... ale tak , aby smalcu natopić to ni chu, chu.... nie da rady zbytnio.... :)
Link to comment
Share on other sites

jestes w temacie, moze napiszesz cos wiecej

Mirku, specem od kiełbas to ja nie jestem... ot raczkującym samoukiem... ale jak abratek napisał, co innego użyć słoniny do kiełbas wędzonych na gorąco, podpiekanych, parzonych, a co innego do kiełbas surowych, lekko zadymianych zimnym-ciepłym dymem ale krótko i dalej podsuszanych, dojrzewających...

Palcówkę robiłem juz kilka razy zawsze z dodatkiem słoniny krojonej w kostkę czy paski... i... wychodzi poezja...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...