szmulik Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Witam.Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu, można zapomnieć o smalczyku a kielbasa tylko chuda. Nie to żebym był wybredny i nie lubił chudej kielbasy jednak chcialbym aby miała ona trochę tluszczyku. Teraz zamierzam robic kiełbasę jalowcową i kiełbasę grilową. Obszedłem wszystkie sklepy w poszukiwaniu tłuszczu i jedyne co nalazlem to smalec w kostkach i słoninę prasowaną soloną. Czy będzie dobrym pomysłem jeśli do kiełbasy dodam smalcu albo takiej słoniny? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejdeb Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 musisz zapytac u butchera czy ma boczek z tej swinki co rozebral. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 No co ty, poszukaj rzeźnika... smalcu raczej do kiełbasy nie dawaj, jak cos to słoninę pokrój drobno, z tym, ze solona, musisz wziąć poprawkę na to... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted December 6, 2012 Report Share Posted December 6, 2012 Szukaj podgardla - najlepiej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 6, 2012 Report Share Posted December 6, 2012 musisz zapytac u butchera czy ma boczek z tej swinki co rozebral.Szukaj podgardla - najlepiej...Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu :grin: Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted December 6, 2012 Author Report Share Posted December 6, 2012 Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku. Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted December 6, 2012 Report Share Posted December 6, 2012 Szmulik dokładnie jest tak jak piszesz półtusze w UK są bez słoninowe jak ja to nazywam z boczku nie ma co odebrać bo na nich też zawiele nie ma tłuszczyku Najczęsciej z boczku robię rolade bo wtedy jest co ukroić Ale napewno jest wsprzedaży schab i zwróc uwagę że ten schab ma więcej słoniny ja właśnie tą słoninę ze schabu używam do kiełbas i czasem uda mi sie troszkę smalcu zrobić .Zapytaj swojego rzeżnika czy ma w sprzedaży świnki nie z UK te z poza mają więcej tłuszczu W Londynie jest nocny mięsny market okało 40 stoisk i tam kupisz wszystko czego dusza zapragnie prócz słoniny , może i uciebie w Birningha też jest pod tym linkiem możemy się powymieniac informacjami gdzie i co kupic w uk zapraszam do odwiedzenia jegohttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5889 [ Dodano: Czw 06 Gru, 2012 09:29 ]Tak wygląda półtusza w UK jest to jedna z tłuściejszych jakie kupiłam a zarazem moja pierwsza którą rozbierałam 4 godziny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
desperos Posted December 6, 2012 Report Share Posted December 6, 2012 No nie przesadzaj Ja tam widzę troszkę słoniny i podgardziołka...więc na kiełbaskę powinno wystarczyć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted December 6, 2012 Author Report Share Posted December 6, 2012 Właśnie jak brałem schab od butchera to faktycznie miał kupę słoniny teraz biorę z hurtowni bo jest o wiele taniej i zawsze świeży ale tym tłuszczem różnie bywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Gonzo, Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu U mnie na wyspie półtusza np, jest pozbawiona podgardla, głowa jest obcięta , że tak powiem na wprost, czyli podgardle zostaje z głową..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 renesi, z grzbietu to da się zdjąć ok 1 - 1.5 kg słoninki , a i z podgardla też trochę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Litawor Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Witam! Swoją drogą zobaczcie do czego zachodnia kultura doprowadza konsumentów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku. Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju. Trochę sie wytopi . Ja robie tak topie tłuszcz pozwalam mu wystygnąc i go blęduję (blending) wtedy robi mi się taka popka do której dodaję cebulę czosnek itp. i ponownie to stawiam na gaz i mam smalszyk Trudno go się smaruje na chleb Czasem zostawiam skwareczki i jak chcę naprzykład polać nimi pierogi to dolewam olej . półtusz nie kupuję bo nie bardzo mi się opłaci. PÓŁTUSZA 2.2 KG SCHAB B/K I B/S 3.3 KG SZYNKA Z NOGA I GOLONKĄ 1.9KG KARCZEK B/K 3.4 BOCZEK 2.7KG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel299 Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Na tej połowce jest sporo tłuszczyku. Moze problem tkwi w nie precyzyjnym rozbiorze? Moze zostawiasz troche tłuszczu na elementach tj. chab,karczek,szynka, lopatka?Z sadla tez sie troche wytopi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Pawel299, podgardla tam tyle co na lekarstwo, trochę tłuszczu z karku, od schabu cienizna, delikatnie będzie na łopatce, i na "dupce" :)wiadomo, że może sobie dwójeczkę z boczku do kiełbaski dobrać ... ale tak , aby smalcu natopić to ni chu, chu.... nie da rady zbytnio.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Ok, znalazlam strone ,gdzie sa dystrybutorzy miesa i sprzedaja tez slonine. Ci co saw Angli nie patrzcie na to ze oni reklamuja sie ,jako dystrybutorzy dla firm,ale napiszcie do nich . czasem mozna z takimi ludzi sie dogadac warto sprobowac ;oto link: http://www.alibaba.com/countrysearch/UK/pork-fat-for-sale.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 a czy pamiętacie ze słonina jako tłuszcz miękki nie nadaje się do kiełbas??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Pamiętamy ale jak się nie ma co innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek240954 Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 a czy pamiętacie ze słonina jako tłuszcz miękki nie nadaje się do kiełbas???a jaki sie nadaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 a czy pamiętacie ze słonina jako tłuszcz miękki nie nadaje się do kiełbas???abratku... a kiełbasa "palcówka" ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek240954 Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 abratku... a kiełbasa "palcówkajestes w temacie, moze napiszesz cos wiecej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 użycie słoniny niesie ryzyko jej wytopienia... co innego kiełbasy surowe/suszone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 użycie słoniny niesie ryzyko jej wytopienia... co innego kiełbasy surowe/suszone To ryzyko podjęliśmy w Gąsiorowie na ostatnim zlocie i jak pisze abratek popłynęło. Ale słoninka w salami czy metce dobrze się sprawuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 jestes w temacie, moze napiszesz cos wiecejMirku, specem od kiełbas to ja nie jestem... ot raczkującym samoukiem... ale jak abratek napisał, co innego użyć słoniny do kiełbas wędzonych na gorąco, podpiekanych, parzonych, a co innego do kiełbas surowych, lekko zadymianych zimnym-ciepłym dymem ale krótko i dalej podsuszanych, dojrzewających... Palcówkę robiłem juz kilka razy zawsze z dodatkiem słoniny krojonej w kostkę czy paski... i... wychodzi poezja... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek240954 Posted December 7, 2012 Report Share Posted December 7, 2012 Zapytam inaczej, jaki tluszcz uzywamy do kielbas wedzonych na goraco, podpiekanych itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts