Jump to content

Szczupak nadziewany


DZIADEK

Recommended Posts

DZIADEK, ja robię w podobny sposób karpia nadziewanego ... z tym, że łatwiej jest odciąć łeb, wybrać jelita i resztę wnętrzności, następnie pokroić na dzwonka i wtedy delikatnie odłączyć mięsko od skóry. Należy pamiętać o kolejności dzwonek. następnie oddzielamy mięsko od ości ... potem mielimy i mieszamy z bułką i resztą składników.... następnie skórę wypełnia się farszem i gotuję w wywarze rybnym, po ugotowaniu wykładamy na półmisek i zalewamy galaretą :) ... może podobnie to wygląda ze szczupakiem? Na pewno pyszny :)
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Szczupak nadziewany- II część.

To dzieło babci i z opowiadania wynika że .

1. Mięso z szczupaka z dodatkiem jednej bułki namoczonej, jednej cebuli

podsmażonej na maśle, jak również jednej ugotowanej marchewki z wywaru zostało zmielone maszynką do mięsa przez siatkę 2,5mm

2. Po zmieleniu dodano do tego mięsa 3 jajka pieprz i sól do smaku

Po wyrobieniu farszem tym został nadziany szczupak i zaszyty w miejscu odcięcia głowy.

3 Pieczenie.

Dawniej babcia gotowała tak nadzianego szczupaka, ale z powodu braku takiego długiego naczynia. Teraz zawinęła jego w folię aluminiową nasmarowaną masłem, włożyła do blaszki i piekła w piekarniku w temp 180st C przez 30 minut i odstawiła do wystygnięcia.

4. Przygotowanie galarety .

Do tego ugotowano w wodzie głowy z szczupaka i dwóch karpi oraz szkielety z tych ryb z dodatkiem warzyw ,dodano również żelatynę. Warzywa ugotowane użyto do dekoracji . Gotujemy tak jak rosół .

Wystudzonego nadzianego szczupaka kroimy na porcje nam odpowiadające . Zalewamy wywarem dekorujemy i odstawiamy w chłodne miejsce by zrobiła się galareta. Po tych czynnościach zostaje nam już tylko delektowanie się naszym wyrobem. Do wywaru kto lubi kwaśne galarety może dodać sok cytrynowy. Zdjęć mało bo nie zdążyłem zrobić .

Link to comment
Share on other sites

Po wyrobieniu farszem tym został nadziany szczupak i zaszyty w miejscu odcięcia głowy.

Pycha :clap: :clap:

Ostatnio szczupaka faszerowanego razem z głową w galarecie jadłam na mazurach w Małdytach ok.25 lat temu :grin:

Były tam 2 restauracje GS-owskie i zamawiałam go na moim półmisku po Babci.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...