Jump to content

Zakup wędzarnii

krzysiek-krze

Recommended Posts

Witam. Zapewnie dla wielu osób temat ten będzie wręcz drażniący. Jednak po lekturze Kolegi Andyandy pt.: "Budowa wędzarni" lekko zmienił mi pogląd i stwierdziłem że do takiej budowy potrzeba jednak fachowca. Sam nie mam dużych zdolności, a do tego cierpie na paniczny brak czasu. Stąd moje pytanie : Czy można gdzieś kupić ładne i funkcjonalne wędzarnie stałe ? Czy są może fachowcy którzy takie wykonują ? I nie chodzi mi o wędzarnie elektryczne czy beczki.

A może znajdą się fachowcy z tego forum którzy będą chcieli dorobić i mają wolny czas?

Zapraszam do dyskusji

Krzysiek

ja można powiedzieć jeszcze raczkuję w temacie wędzenia i fakt mam już beczkę (ale konstrukcja do (__)(__) i poprawy) i skrzynię drewnianą wg. mojego "widzimisię", ale wydaje mi się że musisz poprosić/kupić od kogoś projekt takiej wędzarni, może ktoś z forum ci go zrobi i w swojej okolicy poszukać fachury co ci to cudo postawi !! no bo nawet jak ktoś z forum by chciał i miał czas to może mieszka 500 km od ciebie a budowa wędzarni nie trwa przecież jeden weekend, chyba że proponujesz również wikt i opierunek ;) Ja osobiście nie widziałem gotowych wędzarni stacjonarnych i nawet o takich nie słyszałem, aaale… młody jeszcze jestem ;) myślę że spokojnie ktoś z forum ci pomoże, myślę też że potrzebne będą wymiary jakieś przybliżone, ile masz miejsca na podstawę, jakiej wielkości komora wędzarnicza itd.

Pozdrawiam

Nie widzę problemu w zrobieniu wędzarni na wzór kolegi Beiota

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8775&postdays=0&postorder=asc&highlight=beiota&start=15

Stolarz Ci zrobi drewnianą konstrukcję, te parę cegieł to wymurujesz a drzwiczek na początek nie musisz mieć - wystarczy przysłonić blachą.

Wymiary skrzyni drewnianej - do indywidualnej decyzji.

Na wiosnę też taką będę chyba robił i będę się na tej wędzarni wzorował.