krzysiek-krze Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Witam. Zapewnie dla wielu osób temat ten będzie wręcz drażniący. Jednak po lekturze Kolegi Andyandy pt.: "Budowa wędzarni" lekko zmienił mi pogląd i stwierdziłem że do takiej budowy potrzeba jednak fachowca. Sam nie mam dużych zdolności, a do tego cierpie na paniczny brak czasu. Stąd moje pytanie : Czy można gdzieś kupić ładne i funkcjonalne wędzarnie stałe ? Czy są może fachowcy którzy takie wykonują ? I nie chodzi mi o wędzarnie elektryczne czy beczki. A może znajdą się fachowcy z tego forum którzy będą chcieli dorobić i mają wolny czas? Zapraszam do dyskusji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Krzysiekja można powiedzieć jeszcze raczkuję w temacie wędzenia i fakt mam już beczkę (ale konstrukcja do (__)(__) i poprawy) i skrzynię drewnianą wg. mojego "widzimisię", ale wydaje mi się że musisz poprosić/kupić od kogoś projekt takiej wędzarni, może ktoś z forum ci go zrobi i w swojej okolicy poszukać fachury co ci to cudo postawi !! no bo nawet jak ktoś z forum by chciał i miał czas to może mieszka 500 km od ciebie a budowa wędzarni nie trwa przecież jeden weekend, chyba że proponujesz również wikt i opierunek Ja osobiście nie widziałem gotowych wędzarni stacjonarnych i nawet o takich nie słyszałem, aaale… młody jeszcze jestem myślę że spokojnie ktoś z forum ci pomoże, myślę też że potrzebne będą wymiary jakieś przybliżone, ile masz miejsca na podstawę, jakiej wielkości komora wędzarnicza itd. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Nie widzę problemu w zrobieniu wędzarni na wzór kolegi Beiotahttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8775&postdays=0&postorder=asc&highlight=beiota&start=15Stolarz Ci zrobi drewnianą konstrukcję, te parę cegieł to wymurujesz a drzwiczek na początek nie musisz mieć - wystarczy przysłonić blachą.Wymiary skrzyni drewnianej - do indywidualnej decyzji.Na wiosnę też taką będę chyba robił i będę się na tej wędzarni wzorował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek-krze Posted December 15, 2012 Author Report Share Posted December 15, 2012 Dokładnie to samo chyba zrobie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts