świadziu Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Dziś kupiłem i zapeklowałem na sucho ( stosując 16 gramów peklosoli na 1 kg mięsa ) plastry boczku, które dociąłem na wymiar praski. Co mam dalej robić ? W sobotę planuję parzenie praski. 1. czy w sobotę mam potraktować płaty boczku tłuczkiem i każdą warstwę posypać żelatyną ? 2. czy przed posypaniem lub tłuczeniem plastrów mam je lekko ponacinać ? 3. ile użyć żelatyny na 1 kg boczku ? 4. w jakiej temperaturze parzyć boczek w szynkowarze ? 5. ile czasu powinien trwać proces parzenia ? Z góry bardzo dziękuje za każdą pomocną informację jak mam wykonać boczek w szynkowarze !! Jeśli ktoś z czytających ten temat ma doświadczenie w wyrobach z szynkowarki będzie miał troszkę wolnego czasu to będę bardzo wdzięczny za podstawowe informacje na temat wyrobów z szynkowarki - sprawdzone przepisy BARDZO mile widziane W najbliższą sobotę planuje swój pierwszy wyrób w którym wykorzystam praskę więc jestem totalnym laikiem w tym temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Ja też pekluję boczek na sucho dając ok17-18g peklosoli na kg boczku i właściwie tylko ten składnik odważam ,resztą przypraw (zawsze stosuję czosnek i pieprz , opcjonalnie majeranek , mielony kminek, paprykę) po prostu posypuję powierzchnie boczku wcierając również w nacięcia . Peklowanie trwa ok 2-3 dni ,zwykle trzeciego dnia rano , wkładam do woreczka i do szynkowaru oczywiście wszystkie te etapy boczek spędza w lodówce ,wieczorem parzę. Mój boczek prasowany waży ok 1,5 -1,8 kg i parzę go ok 5-6 godz. w temp ok 80 st. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Może przejrzyj ten temat a nóż akurat znajdziesz jakieś podpowiedzi http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 albo tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=37584#37584 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Olga ależ mi narobiłaś smaku :thumbsup: tym rarytasem , muszę się postarać tylko o szynkowar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Bogdanie, toć Olga jest naszym Mistrzem Szynkowarowym na forum. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Maxellku- przeceniasz mnie :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Absolutnie NIE. Zresztą, to nie jest tylko moje zdanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Bogdanie, toć Olga jest naszym Mistrzem Szynkowarowym na forum. :grin: Jest mi wstyd - nie wiedziałem :blush: , dobrze że mam do Olgi niedaleko :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 OLga no to ja ten boczek na pewno zrobie. :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?596012 Nasz Kolega beiot też robi smaczne wyroby, poczytaj ,może Cię zainteresuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 14, 2012 Author Report Share Posted December 14, 2012 Dzięki za odpowiedzi !! Z czego mogą wynikać tak duże różnice w czasach parzenia jakie podaje Chudziak ( 5 - 6 godzina) a beiot (1 - 2 godziny ) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Z czego mogą wynikać tak duże różnice w czasach parzenia jakie podaje Chudziak ( 5 - 6 godzina) a beiot (1 - 2 godziny ) ?Z mojego doświadczenia wynika ,że 2 godz to za mało ale niczym nie ryzykujesz co najwyżej za miękkim lub za twardym boczkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 15, 2012 Author Report Share Posted December 15, 2012 Jak na pierwszy raz to jestem zadowolony z boczku jaki mi wyszedł: Bardzo dziękuję wszystkim którzy pomogli mi w wykonaniu tego boczku !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 :clap: a jak z miękkością boczku o którą się martwiłeś i jak, w związku z tym, długo parzyłeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 Jak na pierwszy raz to jestem zadowolony z boczku jaki mi wyszedł: a jak z miękkością boczku o którą się martwiłeś i jak, w związku z tym, długo parzyłeś ? właśnie, jak długo parzyłeś, jaka twardość i ogólnie ocena smakowa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 16, 2012 Author Report Share Posted December 16, 2012 1,3 boczku parzyłem przez:110 minut w temperaturze 72 – 76 a następnie 35 minut w temperaturze 73 – 78 stopni.Boczek wyszedł miękki tylko ten brak przypraw ........ :blush: Miałem 6 płatów boczku z czego jedną warstwę posypałem pieprzem, a drugą papryką słodką.Następnym razem każdą warstwę posypię przyprawami ale jeszcze nie wiem jakimi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Od lat robię boczek np. w takim zestawieniu przypraw:1.Sól 2.Kucharek-Vegeta etc.3.Czosnek roztarty4.Majeranek (roztarty w dłoniach)Pieprzu nie daję, i tak jest wystarczająco pikantny. Smakowo po prostu poezja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Następnym razem każdą warstwę posypię przyprawami ale jeszcze nie wiem jakimiGrześ bierzesz przyprawy jakie lubisz, wsypujesz w równych ilościach (objętościowo nie wagowo) do woreczka, mieszasz i masz gotową kompozycję przypraw do boczku czy pieczeni. Przyprawy mogą być zmielone lub przetrącone jak kto woli. Jedna przyprawa może być w większej ilości tzw dominująca, np czosnek, wtedy otrzymujesz mieszankę czosnkową. :wink: A jeśli nie masz ochoty na eksperymenty spróbuj mojej posypki. http://www.wyroby-domowe.pl/posypka-grilowa-p-267.html Sam ją skomponowałem, klienci kupują i co ważne chwalą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 No to i ja wyprodukowałem boczek z szynkowarki. :grin: Zrobiłem wg przepisów z tej strony: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/100795/z-szynkowaru.html Złożyłem go z dwóch płatów ze skórą. Parzyłem około 1.50 - 2 h, w temp. około 75°C. Uwagi powykonawcze: Zapach i sklejenie OK. Może lekko za słony, ale z chlebem OK. Mógłby być bardziej soczysty. I nie wiem co jest, ale znów mi pękł woreczek w którym robiłem boczek. :sad: W cylindrycznym szynkowarze mam to samo. Dwa razy robiłem szynkę i dwa razy pękł woreczek. :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
menzur Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 AAA! to niesprawiedliwe! jak też chce taki boczuś! :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan30 Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Czy ktoś robił boczek wedzony i prasowany,proszę o przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Jak go uwędzisz to nie uprasujesz w szynkowarze.Można jedynie się pokusić o boczek prasowany i później podwędzany zimnym dymem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Jak go uwędzisz to nie uprasujesz w szynkowarze. możesz wyjaśnić dlaczego tak twierdzisz, ja przymierzam się do tego zabiegu. Najpierw uwędzić, przekroić w mniejsze plastry i do szynkowara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Najpierw uwędzić, przekroić w mniejsze plastry i do szynkowara.Nie robiłam ale wydaje mi się , że po prostu nie posklejają Ci się poszczególne warstwy i plasterki będą się rozpadać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts