Jump to content

Jak mam zrobić boczek z szynkowaru ?

świadziu

Recommended Posts

Dziś kupiłem i zapeklowałem na sucho ( stosując 16 gramów peklosoli na 1 kg mięsa ) plastry boczku, które dociąłem na wymiar praski. Co mam dalej robić ? W sobotę planuję parzenie praski.

1. czy w sobotę mam potraktować płaty boczku tłuczkiem i każdą warstwę posypać żelatyną ?

2. czy przed posypaniem lub tłuczeniem plastrów mam je lekko ponacinać ?

3. ile użyć żelatyny na 1 kg boczku ?

4. w jakiej temperaturze parzyć boczek w szynkowarze ?

5. ile czasu powinien trwać proces parzenia ?

Z góry bardzo dziękuje za każdą pomocną informację jak mam wykonać boczek w szynkowarze !!

Jeśli ktoś z czytających ten temat ma doświadczenie w wyrobach z szynkowarki będzie miał troszkę wolnego czasu to będę bardzo wdzięczny za podstawowe informacje na temat wyrobów z szynkowarki - sprawdzone przepisy BARDZO mile widziane :)

W najbliższą sobotę planuje swój pierwszy wyrób w którym wykorzystam praskę więc jestem totalnym laikiem w tym temacie :(

Ja też pekluję boczek na sucho dając ok17-18g peklosoli na kg boczku i właściwie tylko ten składnik odważam ,resztą przypraw (zawsze stosuję czosnek i pieprz , opcjonalnie majeranek , mielony kminek, paprykę) po prostu posypuję powierzchnie boczku wcierając również w nacięcia . Peklowanie trwa ok 2-3 dni ,zwykle trzeciego dnia rano , wkładam do woreczka i do szynkowaru oczywiście wszystkie te etapy boczek spędza w lodówce ,wieczorem parzę. Mój boczek prasowany waży ok 1,5 -1,8 kg i parzę go ok 5-6 godz. w temp ok 80 st.

1,3 boczku parzyłem przez:

110 minut w temperaturze 72 – 76 a następnie 35 minut w temperaturze 73 – 78 stopni.

Boczek wyszedł miękki tylko ten brak przypraw ........ :blush:

Miałem 6 płatów boczku z czego jedną warstwę posypałem pieprzem, a drugą papryką słodką.

Następnym razem każdą warstwę posypię przyprawami ale jeszcze nie wiem jakimi :)

Następnym razem każdą warstwę posypię przyprawami ale jeszcze nie wiem jakimi

Grześ bierzesz przyprawy jakie lubisz, wsypujesz w równych ilościach (objętościowo nie wagowo) do woreczka, mieszasz i masz gotową kompozycję przypraw do boczku czy pieczeni.

Przyprawy mogą być zmielone lub przetrącone jak kto woli.

Jedna przyprawa może być w większej ilości tzw dominująca, np czosnek, wtedy otrzymujesz mieszankę czosnkową. :wink:

A jeśli nie masz ochoty na eksperymenty spróbuj mojej posypki.

http://www.wyroby-domowe.pl/posypka-grilowa-p-267.html

Sam ją skomponowałem, klienci kupują i co ważne chwalą. :cool:

• 2 months later...

No to i ja wyprodukowałem boczek z szynkowarki. :grin:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zrobiłem wg przepisów z tej strony:

http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/100795/z-szynkowaru.html

Złożyłem go z dwóch płatów ze skórą. Parzyłem około 1.50 - 2 h, w temp. około 75°C. Uwagi powykonawcze: Zapach i sklejenie OK. Może lekko za słony, ale z chlebem OK. Mógłby być bardziej soczysty.

I nie wiem co jest, ale znów mi pękł woreczek w którym robiłem boczek. :sad: W cylindrycznym szynkowarze mam to samo. Dwa razy robiłem szynkę i dwa razy pękł woreczek. :sad:

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...