Jump to content

Moje zmagania z dzikiem


EAnna

Recommended Posts

Dzik ważył po wypatroszeniu ok. 60kg

 

Uff...już wisi:

 

Skórowanie to ciężka praca:

 

Już prawie koniec:

 

No, wreszcie skóra zniknęła i ukazała się głowa:

 

[ Dodano: Czw 13 Gru, 2012 21:27 ]

A teraz o wyrobach.

Pierwszym była wątrobianka, z mięsa od kości, całej wątroby dziczej i podgardla wieprzowego w roli tłuszczu.

 

Właśnie się parzy:

 

Już uparzone, przed wędzeniem:

 

Po wędzeniu wyglądały tak:

 

I przekrój:

 

W międzyczasie topił sie smalczyk z dziczej słoniny. Został przyprawiony skarmelizowaną cebulą, czosnkiem, majerankiem i drobno pokrojoną papryczką chili :thumbsup: "

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 427
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Z kiełbas zrobiłam kabanosy (po pieczeniu w wędzarni):

 

Oraz kiełbasę krajaną. Do kiełbas dodany był tłuszcz wieprzowy.

Kiełbasa "sztanglówka" po wędzeniu:

 

Po parzeniu:

 

Ta ostatnia kiełbasa podsusza się i czeka na ponowne wędzenie.

Pekluje się cały udziec dziczy oraz w jednym kawałku polędwica z boczkiem. Planuję wykonać wędzoną roladę.

Link to comment
Share on other sites

EAnna, :clap: :clap: :clap: strach się bać ile można zrobić z takiego zwierza :grin: w nowym roku też mnie to czeka.. długo Ci zajęło zdejmowanie skóry?? wezmę ten czas pomnożę x3 to będę wiedział ile u mnie wyjdzie :lol:

po zdjęciach widać, że jak zaczynałaś był jeszcze dzień.. a na koniec już ciemno :P

drobno pokrojoną papryczką chili

smalec z chilli? :thumbsup: że ja na to nie wpadłem wcześniej ^^

Jeszcze nie miałem okazji obcowania z takim zwierzem.. wchodzi w grę opcje usuwania włosia, tak żeby skóra została? pytam głównie ze względu na nogi - tak żeby dało się zrobić kumpiaka :)

Wyrobów nie skomentuję bo godzien nie jestem :wink: mogę mieć tylko nadzieję, że będę miał tyle wytrwałości co Ty :) Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję Wszystkim za miłe słowa ale wkleiłam te zdjęcia w tym celu aby pokazać, że można to samemu zrobić i cieszyć się znakomitymi, zdrowymi wyrobami.

długo Ci zajęło zdejmowanie skóry??

No, trochę mi zeszło.

W każdym razie stalka była szęsto w użyciu :grin:

Należy jednak zaznaczyć, że nie mam zbytniej wprawy a to co mam, to słabe ręce :sad:

Początek skórowania robiłam z drabinki aby nie pracować na wyciągniętych rękach.

Dosyć trudną operacją było podwieszenie dzika, w czym pomógł mi A. wykorzystując "maszyny proste" :grin: . Cała reszta należała już do mnie bo A. nie dotknie surowego mięsa :mad: .

wchodzi w grę opcje usuwania włosia, tak żeby skóra została?

Nie. Skóra dzika jest kosmata i brudna. Poprzedniego dziczka skórowałam na leżąco, na stole. Ale było mi trudno zachować czystość. Pod tym względem, na wisząco jest znacznie lepiej. Pracowałam w rękawiczkach, które łatwo było opłukać wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem.

DZIADKU,

Tabelka jest bardzo cenna. Przy rozbiorze dziczyzny i zwierzyny jest bardzo dużo drobnego, chudego mięsa, które trzeba zagospodarować. To mięso poprzerastane jest licznymi błonkami i trudno je zakwalifikowac do "I". Na kiełbasę jest idealne pod warunkiem, że nie jest za grubo zmielone.

Z takiego mięsa i podgardla zrobiłam kabanosy i muszę przyznać, że wyszły świetne w smaku i kruche w strukturze. Trzeba tylko odpowiednio mieszać, dać więcej cukru i trochę dłużej osadzać w temp. pokojowej (chodzi o pH).

Co do ostatniej kolumny w tabelce: co to za przepis? Wiesz więcej na temat technologi i zastosowanych składników?

 

[ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 16:16 ]

Dostałam na PW poradę od doświadczonego zadymiacza, żeby nie robić zylca z polędwicy, bo boczek dzika jest twardy.

W takim razie polędwicę trzeba będzie wyciąć a sam boczek można by zrolować i potraktować go jako samodzielną roladę.

Link to comment
Share on other sites

W tabelce podanej przez Dziadka w ostatniej rubryce w składzie podany jest cukier,woda,ocet, olej, i mieszanka skruszająca.Chciałbym zapytać o skład tej mieszanki skruszającej i cel stosowania octu oraz oleju?

Przecież niżej, w tej samej tabelce masz podane składniki. Po co? Żeby mięso było soczyste, dobrze wybarwione i niezbyt suche. Dzik to nie świnia hodowlana, on sobie biega, czasem całkiem sporo. Żre to co chce.
Link to comment
Share on other sites

Kiełbasę krojoną dopiero dzisiaj podwędzałam, była już mocno podsuszona.

Wyszła w pięknym, wiśniowym kolorze, czego zdjęcie niestety nie oddaje:

 

W przekroju:

Jest dosyć słabo wziązana mimo, że mięso w czasie wyrabiania zdawało się być kleiste.

Po przeanalizowaniu procesu doszłam do wniosku, że dodałam za dużo wody i emulsję diabli wzięli :devil:

 

Tutaj już w plasterkach: kiełbasa jest smaczna i delikatna w strukturze. Powinna być lepiej związana.

Link to comment
Share on other sites

Oj, EAnno, autokrytyka jak u mnie w domu. :D

Mnie się wszystko bardzo podoba i na pewno jest smaczne. Podoba mi się także Twoja odwaga, kiedy stajesz przed takimi wyzwaniami, jak np. budowa wędzarni, rozbiór i przerób dzika, cielaka itp. Wielki szacun, jak mawiają młodzi. :clap: :clap: :clap:

Aby zobaczyć piękny kolor, wystarczy powiększyć zdjęcie:

 

Link to comment
Share on other sites

Czy do wędliny było dodawane mięso wieprzowe?.

Skład kiełbasy:

I dzik (łopatka)- 70%

III dzik (golonka)- 15%

III wp (golonko) - 5%

słonina wp. - 10%

woda 8% - tej wody było za dużo.

 

[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 20:50 ]

Aby zobaczyć piękny kolor, wystarczy powiększyć zdjęcie:

Tym kolorem to nawat A. był zachwycony.

Cale szczęście, że w zamrażarce jest jeszcze druga łopatka z tego dzika.

Powtórzę tę kiełbasę za jakiś czas starając się wyeliminować błędy.

Dałam jednego batona wnukom, po pierwszym wędzeniu; podobno zniknął błyskawicznie :grin:

Wracając do kiełbasy, do masy wiążącej mniej wody i trochę więcej wieprzowej golonki lub mały dodatek wołowiny.

Gdybym ten sam farsz nadziała w kiełbaśnice nie byłoby problemu :sad:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...