EAnna Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Dzik ważył po wypatroszeniu ok. 60kg Uff...już wisi: Skórowanie to ciężka praca: Już prawie koniec: No, wreszcie skóra zniknęła i ukazała się głowa: [ Dodano: Czw 13 Gru, 2012 21:27 ]A teraz o wyrobach.Pierwszym była wątrobianka, z mięsa od kości, całej wątroby dziczej i podgardla wieprzowego w roli tłuszczu. Właśnie się parzy: Już uparzone, przed wędzeniem: Po wędzeniu wyglądały tak: I przekrój: W międzyczasie topił sie smalczyk z dziczej słoniny. Został przyprawiony skarmelizowaną cebulą, czosnkiem, majerankiem i drobno pokrojoną papryczką chili :thumbsup: " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 No pięknie, pięknie. :clap: :clap: :clap: A co dalej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 13, 2012 Author Report Share Posted December 13, 2012 Z kiełbas zrobiłam kabanosy (po pieczeniu w wędzarni): Oraz kiełbasę krajaną. Do kiełbas dodany był tłuszcz wieprzowy. Kiełbasa "sztanglówka" po wędzeniu: Po parzeniu: Ta ostatnia kiełbasa podsusza się i czeka na ponowne wędzenie. Pekluje się cały udziec dziczy oraz w jednym kawałku polędwica z boczkiem. Planuję wykonać wędzoną roladę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 EAnna, Jestem pełen podziwu, gdy wykonywałaś bielenie zwierza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Aniu jestem pod wielkim wrażeniem że odważyłaś się obrobić ''dzikiego'' Co do wyrobów.. jak zawsze pełen profesjonalizm.. :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 (edited) EAnna, Jestem pełen podziwu, gdy wykonywałaś bielenie zwierza.Dzik jest najcięższy do skórowania a co do wyrobów to :thumbsup: Edited December 2, 2016 by EAnna kor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 EANNO ....Szacunek... Normalnie nie mam pytań... Chyba , że o tą ''z pod palmy :wink: '' :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 EAnna, czy jest cos co nie potrafisz? Pienke wyroby :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 EAnna, :clap: :clap: :clap: strach się bać ile można zrobić z takiego zwierza :grin: w nowym roku też mnie to czeka.. długo Ci zajęło zdejmowanie skóry?? wezmę ten czas pomnożę x3 to będę wiedział ile u mnie wyjdzie :lol: po zdjęciach widać, że jak zaczynałaś był jeszcze dzień.. a na koniec już ciemno :P drobno pokrojoną papryczką chilismalec z chilli? :thumbsup: że ja na to nie wpadłem wcześniej ^^ Jeszcze nie miałem okazji obcowania z takim zwierzem.. wchodzi w grę opcje usuwania włosia, tak żeby skóra została? pytam głównie ze względu na nogi - tak żeby dało się zrobić kumpiaka Wyrobów nie skomentuję bo godzien nie jestem :wink: mogę mieć tylko nadzieję, że będę miał tyle wytrwałości co Ty Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Boczku z tego co mi wiadomo, to raczej skórowanie tylko... no chyba, żeś golarz jest :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Aniu :grin: . Przytkało mnie... Pełen szacun :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Eannę można podziwiać.Zaskakuje.Zawsze na plus :wink: gratuluję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 EAnna gratuluję mistrzowskiego podejścia. Wyroby wyglądają elegancko. :clap: :clap: :clap: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 (edited) Edited January 21, 2022 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gatita Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Eanno, jestem pod ogromnym wrażeniem :clap:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzeznik Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tajfun Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Moje gratulacje na prawdę fachowa robota pięknie to wygląda.Oczywiście dzik zbadany> :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek.es Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 W tabelce podanej przez Dziadka w ostatniej rubryce w składzie podany jest cukier,woda,ocet, olej, i mieszanka skruszająca.Chciałbym zapytać o skład tej mieszanki skruszającej i cel stosowania octu oraz oleju? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 14, 2012 Author Report Share Posted December 14, 2012 Dziękuję Wszystkim za miłe słowa ale wkleiłam te zdjęcia w tym celu aby pokazać, że można to samemu zrobić i cieszyć się znakomitymi, zdrowymi wyrobami.długo Ci zajęło zdejmowanie skóry??No, trochę mi zeszło.W każdym razie stalka była szęsto w użyciu :grin: Należy jednak zaznaczyć, że nie mam zbytniej wprawy a to co mam, to słabe ręce :sad: Początek skórowania robiłam z drabinki aby nie pracować na wyciągniętych rękach.Dosyć trudną operacją było podwieszenie dzika, w czym pomógł mi A. wykorzystując "maszyny proste" :grin: . Cała reszta należała już do mnie bo A. nie dotknie surowego mięsa .wchodzi w grę opcje usuwania włosia, tak żeby skóra została?Nie. Skóra dzika jest kosmata i brudna. Poprzedniego dziczka skórowałam na leżąco, na stole. Ale było mi trudno zachować czystość. Pod tym względem, na wisząco jest znacznie lepiej. Pracowałam w rękawiczkach, które łatwo było opłukać wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem.DZIADKU, Tabelka jest bardzo cenna. Przy rozbiorze dziczyzny i zwierzyny jest bardzo dużo drobnego, chudego mięsa, które trzeba zagospodarować. To mięso poprzerastane jest licznymi błonkami i trudno je zakwalifikowac do "I". Na kiełbasę jest idealne pod warunkiem, że nie jest za grubo zmielone.Z takiego mięsa i podgardla zrobiłam kabanosy i muszę przyznać, że wyszły świetne w smaku i kruche w strukturze. Trzeba tylko odpowiednio mieszać, dać więcej cukru i trochę dłużej osadzać w temp. pokojowej (chodzi o pH).Co do ostatniej kolumny w tabelce: co to za przepis? Wiesz więcej na temat technologi i zastosowanych składników? [ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 16:16 ]Dostałam na PW poradę od doświadczonego zadymiacza, żeby nie robić zylca z polędwicy, bo boczek dzika jest twardy. W takim razie polędwicę trzeba będzie wyciąć a sam boczek można by zrolować i potraktować go jako samodzielną roladę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Aniu jestem pełen uznania dla Twojej roboty.I jak tu mówić o "słabej" płci , gdy niejeden macho by tu wymiękł :wink: :lol: :lol: :clap: :clap: Sam kilka razy przymierzałem się do dzika,ale zawsze "dostawcy" zawodzili Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 W tabelce podanej przez Dziadka w ostatniej rubryce w składzie podany jest cukier,woda,ocet, olej, i mieszanka skruszająca.Chciałbym zapytać o skład tej mieszanki skruszającej i cel stosowania octu oraz oleju?Przecież niżej, w tej samej tabelce masz podane składniki. Po co? Żeby mięso było soczyste, dobrze wybarwione i niezbyt suche. Dzik to nie świnia hodowlana, on sobie biega, czasem całkiem sporo. Żre to co chce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 17, 2012 Author Report Share Posted December 17, 2012 Kiełbasę krojoną dopiero dzisiaj podwędzałam, była już mocno podsuszona. Wyszła w pięknym, wiśniowym kolorze, czego zdjęcie niestety nie oddaje: W przekroju: Jest dosyć słabo wziązana mimo, że mięso w czasie wyrabiania zdawało się być kleiste. Po przeanalizowaniu procesu doszłam do wniosku, że dodałam za dużo wody i emulsję diabli wzięli :devil: Tutaj już w plasterkach: kiełbasa jest smaczna i delikatna w strukturze. Powinna być lepiej związana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Oj, EAnno, autokrytyka jak u mnie w domu. Mnie się wszystko bardzo podoba i na pewno jest smaczne. Podoba mi się także Twoja odwaga, kiedy stajesz przed takimi wyzwaniami, jak np. budowa wędzarni, rozbiór i przerób dzika, cielaka itp. Wielki szacun, jak mawiają młodzi. :clap: :clap: :clap: Aby zobaczyć piękny kolor, wystarczy powiększyć zdjęcie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Kiełbasa ma właśnie wiśniowy kolor, a na przekroju widać ,ze farsz jest dobrze związany.Czy do wędliny było dodawane mięso wieprzowe?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 17, 2012 Author Report Share Posted December 17, 2012 Czy do wędliny było dodawane mięso wieprzowe?.Skład kiełbasy:I dzik (łopatka)- 70%III dzik (golonka)- 15%III wp (golonko) - 5%słonina wp. - 10%woda 8% - tej wody było za dużo. [ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 20:50 ]Aby zobaczyć piękny kolor, wystarczy powiększyć zdjęcie:Tym kolorem to nawat A. był zachwycony.Cale szczęście, że w zamrażarce jest jeszcze druga łopatka z tego dzika.Powtórzę tę kiełbasę za jakiś czas starając się wyeliminować błędy.Dałam jednego batona wnukom, po pierwszym wędzeniu; podobno zniknął błyskawicznie :grin: Wracając do kiełbasy, do masy wiążącej mniej wody i trochę więcej wieprzowej golonki lub mały dodatek wołowiny.Gdybym ten sam farsz nadziała w kiełbaśnice nie byłoby problemu :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.