ziezielony Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Gdzieś w odmętach strony/forum był sposób na otoczkę z przypraw na wędzonkach.Kiedyś (wg wskazań) robiłem tak:Wędzonki wędziłem parę godzin.Se pifffko sączyłemBrałem żółtka- ubijałem, rozcierałem widelcem- aż miało takie bąble i bledło.Malowałem wędzonki tym żółtkiem- pędzel (ek) do tego służył.Zasypywałem, otaczałem w "bukiecie przypraw".Z powrotem do wędzarki- na parę godzin.Se pifffko dalej sącząc, wędziłem Wychodziło rewelka.Pytanie mam takie- czy są/macie SiB inne sposoby na takowe posypki?dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 a takie jajo to nie wpływało na czas przechowywania takiej wędzonki ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAREK-ZAN Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 http://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora Ja robię też z płatkami ostrej papryki zmielonej razem z pestkami,ale nie każdy lubi pikantne.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted December 14, 2012 Author Report Share Posted December 14, 2012 osid, za długo to takie cuda nie leżakująNawet z ciekawości wrzuciłem z posypką do parzenia kawałek- i za dużo nie odpadło.Marek, to właśnie było zainspirowane Wojtkiem Minorem- dzięki za linkę Normalnie alchemia Jakieś inne sztuczki SiB mają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 1, 2013 Report Share Posted January 1, 2013 Ja natomiast robie szynke na szaro z przepisu babci.szynke pekluje w solance z soli kamiennej, majeranku, czosnku, pieprzu, ziela, liscia laurowego. Pekluje 4 dni solanka ok 9%. Nastrzyk w pierwszej fazie 100ml/kg.Po wyjeciu robie dziurki i wciskam tam pokawalkowany czosnek, parze. po sparzeniu jeszcze goraca objezdzam kostka smalcu aby rownomiernie sie pokryla, po czym obtaczam w majeranku i wieszam do ostygniecia. ta szynka to taka tradycja swiateczna w mojej rodzinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 1, 2013 Report Share Posted January 1, 2013 Misiekk85, poza niewątpliwą smakowitością takiej szyneczki nie prowadzisz procesu peklowania..... ty ją "tylko nasalasz"...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts