Jump to content

otoczka posypka z przypraw- tuning wędzonek


ziezielony

Recommended Posts

Gdzieś w odmętach strony/forum był sposób na otoczkę z przypraw na wędzonkach.

Kiedyś (wg wskazań) robiłem tak:

Wędzonki wędziłem parę godzin.

Se pifffko sączyłem

Brałem żółtka- ubijałem, rozcierałem widelcem- aż miało takie bąble i bledło.

Malowałem wędzonki tym żółtkiem- pędzel (ek) do tego służył.

Zasypywałem, otaczałem w "bukiecie przypraw".

Z powrotem do wędzarki- na parę godzin.

Se pifffko dalej sącząc, wędziłem :)

Wychodziło rewelka.

Pytanie mam takie- czy są/macie SiB inne sposoby na takowe posypki?

dziękuję

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ja natomiast robie szynke na szaro z przepisu babci.

szynke pekluje w solance z soli kamiennej, majeranku, czosnku, pieprzu, ziela, liscia laurowego. Pekluje 4 dni solanka ok 9%. Nastrzyk w pierwszej fazie 100ml/kg.

Po wyjeciu robie dziurki i wciskam tam pokawalkowany czosnek, parze. po sparzeniu jeszcze goraca objezdzam kostka smalcu aby rownomiernie sie pokryla, po czym obtaczam w majeranku i wieszam do ostygniecia.

ta szynka to taka tradycja swiateczna w mojej rodzinie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...