@halusia@ Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Wiem że kiedyś była dyskusja na temat Kiełbasy z szarym oczkiem.. Miałam okazję ją degustować..pochodzi ona z Masarni w Liszkach w Nowym Targu. Kolega który mieszka w tych okolicach przywiózł zięciowi na spróbowanie. Kiełbasa bardzo smaczna.. :thumbsup: ciekawi mnie jej receptura. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emil Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 fajna podobno myk polega na tym , że wsad jest bez peklosoli , natomiast w peklosoli moczy się jelita... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majki110 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 faktycznie do tej kiełbaski używa się tylko soli i jest ona wykonywana od razu po uboju świnki tj tego samego dnia. Rano ubój a po południu uwędzona kiełbaska gotowa do jedzenia. Naprawdę smaczna. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emil Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 pochodzi ona z Masarni w Liszkach w Nowym Targu Aaaaa tam jest małe zagłębie tych masarni stamtąd zresztą pochodzi słynna "lisiecka" byłem kiedyś w jednej z tych masarni. Wędzarnie tradycyjne z paleniskami bezpośrednimi, a kiełbasy wędzone - pieczone w wysokich temperaturach. Dość drobno rozdrobnione, ale kruche i bardzo smaczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 faktycznie do tej kiełbaski używa się tylko soli iMasz rację,ale pomagałem w wykonywaniu takiej kiełbasy na Lubelszczyżnie i tam mięso było jednak schładzane a kiełbaskę robiono następnego dnia.Zawsze miała właśnie takie oczko i smak ten pozostał dla mnie jako symbol kiełbasy wiejskiej.Do innych wędzonek-boczków,polędwic,szynek też używano tylko soli.Teraz robią tam wędliny już z użyciem mieszanek peklujących. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociamberek Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 kiedyś taką właśnie kiełbasę robił masarz który przez lata przeprowadzał u nas świniobicie, mimo tego że zawsze go podglądałem to do tej pory nie udało mi się uzyskać takiego właśnie oczka :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 faktycznie do tej kiełbaski używa się tylko soli i jest ona wykonywana od razu po uboju świnki tj tego samego dnia. Rano ubój a po południu uwędzona kiełbaska gotowa do jedzenia. Naprawdę smaczna. Pozdrawiam. Dokładnie , jest to kiełbasa z połcia i na samej soli , kto próbował tego wyrobu , to wie że jest się czym zachwycać Przyprawy użyte do produkcji to sól , pieprz , czosnek , czasami dodają też cukier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gazda Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Wiem że kiedyś była dyskusja na temat Kiełbasy z szarym oczkiem..Miałam okazję ją degustować..pochodzi ona z Masarni w Liszkach w Nowym Targu.Kolega który mieszka w tych okolicach przywiózł zięciowi na spróbowanie.Kiełbasa bardzo smaczna.. :thumbsup: ciekawi mnie jej recepturaWitam, mnie też ciekawi receptura, ale nie wiem o żadnej masarni o nazwie Liszki w NowymTargu lub okolicy.Piszę z Małopolski,pozdrawiamGrzegorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Widzę dużo zachwytów . A więc mamy kiełbasę głogowską . A może tak zaczniemy robić baleron lub szynkę z szarym oczkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 16, 2012 Author Report Share Posted December 16, 2012 Witam, mnie też ciekawi receptura, ale nie wiem o żadnej masarni o nazwie Liszki w Nowym Targu lub okolicy.Piszę z Małopolski,pozdrawiam GrzegorzJuż prostuje.. Kolega zięcia mieszka w Myślenicach a kiełbasa była kupiona w sklepie Nowym Targu ,który jest zaopatrzony w wyroby z Liszek. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Chcę dodać,żę kiełbasę można robić na ciepło ,tuż po uboju ,gdy nie ma jeszcze stężenia mięśni(mięso jest wodochłonne) .Potem następuje stężenie pośmiertlne i trzeba odczekać kilkanaście godzin aby ustąpiło stężenie.Wtedy znowu mięso nadaje się do przerobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Chcę dodać,żę kiełbasę można robić na ciepło ,tuż po uboju ,gdy nie ma jeszcze stężenia mięśni(mięso jest wodochłonne) Zgadzam się z tym , kiedyś robiłem kiełbasę z jeszcze ciepłego mięsa na samej soli i szare oczko wyszło , z pewnością taka kiełbasa jest mniej trwała ale w smaku była bardzo dobra i miejsca w lodówce nie wyleżała :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 do tej pory nie udało mi się uzyskać takiego właśnie oczkanależy pamiętać że kiełbasa nawet na samej soli długowędzona może mieć "pełne" wybarwienie..... tak więc aby kiełbasa miała oczko musi być wędzona krótko, tylko do "złapania koloru".... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milanom Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Witam Szanownych forumowiczów. Kiełbasa w cienkim jelicie, solona będzie miała oczko, wtedy gdy odwrócimy czasy i temperatury wędzenia czyli temperatura 45-60 st. C, 0,5 - 1 godz. ( nie piszę osuszania ponieważ po prostu w okolicach z których pochodzę - lubelskie - nie osuszano wędlin, tylko od razu wędzono), następnie wędzenie w temp. 90-95 st. C przez ok. 2 - 2,5 godz. (kiełbasa była uwędzona, kiedy skórka na powierzchni była pomarszczona i w dotyku szeleściła). Ażeby uzyskać kiełbasę z galaretką przez ostatnie pół godziny należy podnieść temperaturę powyżej 100 st. C. - Uwaga !!! należy pilnować kiełbas i natychmiast obniżyć temperaturę w komorze wędzarni, gdy tylko zauważymy, że zaczyna z nich kapać tłuszcz lub wewnątrz na końcach batonów pojawi się płyn ponieważ jeśli kiełbasy się zagotują wewnątrz, to nam popękają, wycieknie sok i nie będą smaczne. Po uwędzeniu ciepłe kiełbasy należy rozłożyć na poziomej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Uzyskana w ten sposób wędlina może za dobrze nie wygląda ale jest bardzo smaczna i trwała. Kiełbasy te wykonywano z różnych mięs, mielonych na jednej, grubej siatce (najczęściej o oczku 8 lub 10 mm), czasami na 5 kg mięsa dodawano 0,5 kg skórek zmielonych dwa razy na sitku 4 mm, kiełbasa powinna zawierać 20-30% tłuszczu, soli używano 15 - 16 g na 1 kg mięsa, pieprz czarny, pieprz ziołowy i czosnek do smaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociamberek Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 należy pamiętać że kiełbasa nawet na samej soli długowędzona może mieć "pełne" wybarwienie..... tak więc aby kiełbasa miała oczko musi być wędzona krótko, tylko do "złapania koloru"....będę próbował w najbliższy piątek, można powiedzieć że będzie to kiełbasa na koniec świata :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociamberek Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 muszę się pochwalić że opanowałem robienie szarego oczka :grin: kiełbasa jest świeżo po uwędzeniu a zdjęcie robione telefonem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 muszę się pochwalić że opanowałem robienie szarego oczka Oj tak Mój teść tylko takie wyroby robił nie uznawał saletry a o nitrycie nikt nie słyszał :clap: :thumbsup: :lol: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 Jestem ciekawy jak smakuje taka kiełbaska z szarym oczkiem.Nigdy podobnej nie jadłem.pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 Jestem ciekawy jak smakuje taka kiełbaska z szarym oczkiem.Nigdy podobnej nie jadłem.Normalnie tak smakuje jak ją zrobisz różnica w tym,że do tej z oczkiem używasz tylko soli a nie peklosoli ale o tym zapewne wiesz? :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 kociamberek, Jeśli masz termometr w wędzarni to, napisz w jakiej temp. i jak długo była wędzona kiełbasa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociamberek Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 nie mam termometru ale wędzona była 2,5 godziny w gorącym dymiezrobiona tylko na soli czosnku i pieprzu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 wędzona była 2,5 godziny w gorącym dymieCzyli upieczona w wędzarni?Ile dodałeś wody do mięsa? [ Dodano: Czw 19 Wrz, 2013 22:34 ]najlepiej podaj całą recepturę proszę :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociamberek Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 kiełbasa jest bardzo podobna w smaku do tej którą w pierwszym poście podała halusia, mogę to stwierdzić ponieważ jadłem tamtą kiełbasę w ogóle ta kiełbasa jest bardzo popularna w moim regionie, wykonywało się ją podczas świniobicia tak więc miesa uzyte do jej produkcji to okrawki z różnych części świniaka i robiona była w tym samym dniu żeby wykonana przeze mnie kiełbasa była choć trochę podobna to użyłem do wykonania szynkę łopatkę karkówkę boczek przy czym szynki lopatki i karkówki jest~ 40% w stosunku do boczku ja nie robię dużych ilości więc kupiłem 1.2 kg boczku, 0.4 kg łopatki, 0.3 kg szynki i 0.2 kg karkówki całość zmielilem na oczku 8mm ale następnym razem zrobię na fi 10 dodałem 1 główkę czosnku pieprz i sól do smaku, tu nie podam ilości bo i masarz który robił u mnie dawno temu tą kiełbasę robił też do smaku, czyli próbował farsz mięso wyrabiam po chwili dodaję wodę w której gotuję skórę z boczku, woda jest gorąca a powoduje to to że kiełbasa jest później krucha, wspomniany masarz dodawał wody w której gotowały się podroby i mięsa na kaszankę, salceson itd... wody dolałem w ilości ~ 250 mil. po wchłonięciu wody dodaje czosnek, nie daję wcześniej, żeby woda go nie sparzyła po wyrobieniu nadziewam jelita, czas w jakim kiełbasy są osadzane jest taki jaki potrzebuję na rozpalenie i zrobienie żaru wedzenie jest podobne do tego które opisał kolega milanom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 Jestem ciekawy jak smakuje taka kiełbaska z szarym oczkiem.Nigdy podobnej nie jadłem.Normalnie tak smakuje jak ją zrobisz różnica w tym,że do tej z oczkiem używasz tylko soli a nie peklosoli ale o tym zapewne wiesz? :lol: :lol:Zapewne Panie kolego :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 Normalnie tak smakuje jak ją zrobisz różnica w tymCzy aby napewno Baco ?,jak działa sól na mięso a jak peklosól ?a o technologi wykonania tej kiełbasy nie wspomnę :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts