Gregtom Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Znalazłem film nt. wędzonego indyka w całości: Film jest po angielsku i prosze jakiegoś biegłego w tym języku, o streszczenie i przytłumaczenie materiału na język polski. Chodzi o skład tej zalewy, długość marynowania, czas i temp. wędzenia.."Ptok" wygląda naprawdę smaczniasto.. :thumbsup: :thumbsup: Dziękuję i pozdrawiam.. :wink: p.s. Może ktoś się skusi na przetestowanie tej recepty..?!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Może i wygląda wspaniale, ale doczytałem się na naszym forum, że wszelkie ptactwo, posiadające skóre, musi być naj sam przód sparzone. Na tym video tego nie widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 Może i wygląda wspaniale, ale doczytałem się na naszym forum, że wszelkie ptactwo, posiadające skóre, musi być naj sam przód sparzone. Na tym video tego nie widziałem. Tak, masz rację, ale może tajemnica tkwi w tej zalewie.? Pozatym pojemnik do marynowania tego indyka wyglądał jak lodówka turystyczna, więc niskie temp. marynowania.. Ale jestem ciekawy co ten gościu mówi na ten temat w filmiku.. :rolleyes: p.s. Jedni parzą później wędzą, inni wędzą później parzą.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Lodówka, jak lodówka. Niżej 0°C nie popeklujesz. A skórę rozpuszczał na pewno kwasem jabłkowym i formaldehydowym. Inaczej nie będzie zjadliwa. Przypomniało mi się, że kiedyś w Afganistanie na żołnierskiej stołówce z podobnym indykiem tańczył Busch Junior. Oczywiście z atrapą, bo obliczyli wagę indora i przebyte metry i doszli do wniosku, że człowiek jego postury by nie udźwignął. Wyglądał jak ten z Twojego video. Indyk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 A skórę rozpuszczał na pewno kwasem jabłkowym i formaldehydowym. Inaczej nie będzie zjadliwa.Formaldehyd: cyt. Wiki.. "W warunkach normalnych aldehyd mrówkowy jest gazem o charakterystycznej, duszącej woni i jest silną trucizną. Jego temperatura topnienia wynosi −92 °C, a temperatura wrzenia −21 °C. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, do około 40% wagowych. W handlu najczęściej spotyka się 35–40% roztwór formaldehydu w wodzie – formalinę." No bez przesady..!? ... A później do Bradleya i gotowe..? hmmm.. :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrewkon Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Ta strona zawiera wiele przepisów.Mając tekst, z tłumaczeniem nie powinieneś mieć problemów. http://www.bradleysmoker.pl/recipes/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Tak to jest jak czlowiek nie wie gdzie zajrzeć. Najpierw męczyłalam się i słuchalam, bo ciagle mi przerywało, a tu jest wszystko podane pod spodem. Ok, ale odnośnie przepisu, przepis jak widać amerykański więc jednostki też. Postaram się przeliczyć na litry lub szklanki 2 Quarts Orange Juice - 8 szklanek soku pomarańczowego2 Quarts Apple Juice- 8 szklanek soku jabłkowego2 Cups Kosher Salt- 2 szklanki soli1 Cup Brown Sugar- 1 szklanka cukru brązowego1 tsp Nutmeg-1 łyżeczka gałki muszkatołowej10 Allspice Cloves (whole)-10 sztuk ziela angielskiego( w tekście było, że jesli nie masz to możesz dać zamiast tego 1 lyżeczkę zmielonego)1 Gallon Water -3,7854 l wody. To jest caly sklad zalewy. W tym przetrzymywać indyka od 12 do 18 godzin. Po tym czasie wyjąć i do wędzenia. Podają, że potrzeba 1/2h na 1 pound( jedna pound to jest patrząc w zaokrągleniu 0,454 kg) on tam miał 18-18,5 pound indyka, więc wędzil go 9 godzin.Zdjęcie, które jest pokazane to po 6ciu godzinach wędzenia. I teraz indyk musi osiagnąć temp. wewnętrzna 165 F( czyli jakies 73 C). O termperaturze wędzenia nic nie mówi, tylko w dyskusji pod spodem jest napisane, że powinno być 250-275 F ( 121-135 C ). Powiedziane jest też, że kiedy temp. po tych 9 godzinach osiagnie 160, to wyjmuje indyka i zawijaw foile. Mięso i tak osiągnie 165 F w środku, Pozostawia tak na pół godziny mięso aby odpoczelo. Będzie wilgotne i smaczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest szemkel Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Gregtom, kolego, "hamerykanski kolo" wędził w temp 235 F, czyli 112 C, czyli nie wędził tylko zapiekał :grin: dlatego indyk ma cudowną, chrupiącą skórkę, oraz dymi po wyjęciu z Bradleya.Co więcej, następnym razem chce podnieść temp do 250-275F.Byłem na pokazie Bradleya dla konsumentów z Au, tutaj wędzarnie te są oferowane bardziej jako urządzenia z grupy BBQ z funkcją zadymiania :grin:.Sam indyk zaś może i pewnie jest pyszny, upieczony i z posmakiem dymu :thumbsup: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 ANNAM... You're the greatest...!!!! :grin: :clap: :grin: :clap: Ohhh dzięki Ci kochana za przetłumaczenie bo jeden z kol. twierdził że bez "kwasu i formaliny" nie da się uwędzić smacznego i zjadliwego indyka w całości.. :wink: ............................................ Czy Ty jadłaś już coś podobnego..? Pozdrawiam miluchno.. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 W soku pomaranczowym robilam tylko kurczaka na bbq. Ale wlasnie on byl pieczonty w calosci. Wiesz, musze sie przyznac, :blush: ze zapomnialam juz o tym przepisie. W takim skladzie nie robilam, zrobie po swietach nogi indycze wg tej receptury.---------------------------------- Jeszcze jedno zapomnialam o tym napisac, on mial drzewo do wedzenia z jabloni. To chyba tez ma wplyw na smak miesa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 ANNAM, szemkel.. Dziękuje Wam serdecznie za info.. Myślę że powinniście założyć temat/dział o takiej tematyce. Wprawdzie mamy kilka wzmianek o BBQ ale są one porozrzucane na naszym forum. Chyba się nikt nie obrazi za to, a jak dołożycie kilka takich receptek ja ta w temacie (i przetłumaczycie :wink: ) to będzie naprawdę miodzio.. Więc do roboty.. :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 Muszę jeszcze coś dopisać. Mianowicie, ja mam wędzarkę teleskopową. Dość wąską ale długą i wpadło mi teraz do głowy aby większego "ptaka" wyposażyć w dwa miejsca do zawieszania. Jedno w nogach i jedno przy skrzydłach aby powiedzmy co godzinę go przewieszać (nogi do góry i nogi na dół) czyli równomierne pieczenie/wędzenie.. Tak jak kol. szemkel pisał, musi być więcej ciepła a mniej dymu.. Może nie indyk,ale...Przy zakupie Bradleya dostałem przepis na " kaczora z Bradleya z jabłkami".zrobiłem go 2 tyg. Temu.Powiem tak .Zupełnie inny smak , zupełnie inny zapach.Jak ktoś często jada kaczory z jabłkami z piekarnika to będzie zaskoczony.Mnie smakował.Wygaszam,bo to nie indyk jednak... :tongue: Jacku, nic nie wygaszaj tylko podaj przepis na kaczora.. Napewno idzie też go przyżądzić w innych typach wędzarni.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 19, 2012 Report Share Posted December 19, 2012 Gregtom, moja "wedzarnia" to wlasnie cos takiego jak piszesz tylko ze nie jest wysoka i ciagle trzeba uwazac na temp. bo lubi skoczyc do gory. Do tego indyka na pewno bedzie idealna, ale ja zrobie nogi indycze po swietach teraz juz nie mam kiedy. JacekC, a przepis na takiego kaczora tez by mnie interesowal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 19, 2012 Report Share Posted December 19, 2012 Ok, EAnna zwrocila mi uwage . Blednie przetlumaczylam 1 tsp galki muskatulowej powinno byc lyzeczka a nie lyzka. I jeszcze padlo pytanie czy cup to szklanka. Tu gdzie jestem tak, 1 cup to 250 ml, jednak przepis jest z US, i tu jest problem, bo jesli ich szklanka jest mniejsza to moze byc za duzo soli . Kolegow i kolezanki z tamtej strony swiata prosze o odpowiedz, i sprostowanie jesli nastapil blad odnosnie jednostek miary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 19, 2012 Report Share Posted December 19, 2012 Kolegow i kolezanki z tamtej strony swiata prosze o odpowiedz, i sprostowanie jesli nastapil blad odnosnie jednostek miary. http://en.wikipedia.org/wiki/Cup_%28unit%29 - wygląda na to że w US 240ml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty_smoker Posted November 23, 2018 Report Share Posted November 23, 2018 Ok. Ale czy ktoś ma doświadczenie w wędzeniu indyka w całości? Pytam bo muszę uwędzić a nie upiec. Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 23, 2018 Report Share Posted November 23, 2018 (edited) Nigdy nie wędziłem,ale postępował bym jak z kurczakiem Edited November 23, 2018 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty_smoker Posted November 23, 2018 Report Share Posted November 23, 2018 W przyszłym tygodniu zamawiam i zrobimy próbę. Dołączę fotki z wędzenia. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 23, 2018 Report Share Posted November 23, 2018 czy ktoś ma doświadczenie w wędzeniu indyka w całości? Napisz pytanie na pw do StefanaS.Wczoraj mieli Dzień Dziękczynienia i na pewno indyka przygotowywał.Być może, ma jakieś doświadczenia z wędzeniem takiego dużego ptaka.Poszukaj też na anglojęzycznej stronie naszego forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 23, 2018 Report Share Posted November 23, 2018 Oni na Dzień Dziękczynienia jedzą pieczonego a nie wędzonego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 23, 2018 Report Share Posted November 23, 2018 (edited) Może tak?https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-iOgólnie może tutaj coś Cię zainspiruje:https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe Edited November 23, 2018 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty_smoker Posted November 23, 2018 Report Share Posted November 23, 2018 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Przejrzę to sobie a fotki podeślę po wszystkim wraz z opisem. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty_smoker Posted December 1, 2018 Report Share Posted December 1, 2018 No to po małej męczarni mam w wędzarni na wpół siedzącego wisielca. Ma 7,5 kg. Na zdjęciu wygląda na mniejszy ponieważ ciężar piersi przeważa go na hakach i jest pochylony do przodu. Mam nadzieję, że się utrzyma.Niestety nie mogę załączyć zdjęcia z tego mojego durnego telefonu????. Podeślę jak będę przy komputerze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 1, 2018 Report Share Posted December 1, 2018 (edited) On po wędzeniu będzie surowy to nie powinien spaść.Nie wiem jak go powiesiłeś ,ale trzeba było jak kurczaka na sznurku pod "pachami". Edited December 1, 2018 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty_smoker Posted December 1, 2018 Report Share Posted December 1, 2018 Pod pachami zrobiłem na początku dodatkowo 2 haki przy kręgosłupie i przy podnoszeniu było tylko chrrruuup. Później znalazłem mocniejsze miejsce bliżej szyji i tam się trzymał dobrze. Ale asekuracyjnie podwiązałem jeszcze pod nogami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts