Konar 2009 Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 sprawa ma się następująco. Wedzrnia:palenisko z szamotu rura fi 150 długości 150 cm ocieplona komora drewno sosnowe ocieplone wełną mineralną 15 folia i boazeria. Wszystko było do tej pory ok.Łatwość uzyskania temperatury i dymu bez problemu, aż tu dziś mimo,że grzałem 2 godz nie mogę osiągnąć 65 stopni a dymi jak diabli . Na zewnątrz może -4 stopnie.Co jest grane,kto wie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 Może termometr się popsuł ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 Dziś jest jakaś wyjątkowo dziwna pogoda.U mnie -5C, a czuję jakby było z -20C ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konar 2009 Posted December 20, 2012 Author Report Share Posted December 20, 2012 Termometr dobry sprawdzałem.Wędziłem przy -15 i też było ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Jest - 4, a czuć -20? Może z powodu dość silnego, zimnego wiatru... ? Może i też ten wiatr ma wpływ na szybsze wywiewanie ciepła z wędzarni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted December 31, 2012 Report Share Posted December 31, 2012 Wędziłem 21-12 dzień wcześniej i poszło dużo wiecej paliwka niż zawsze - wiaterek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek K. Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Jest - 4, a czuć -20? Może z powodu dość silnego, zimnego wiatru... ?I wyższej wilgotności powietrza, daje to odczuwalną sporo niższą niż pokazuje termometr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Na zewnątrz może -4 stopnie.Co jest grane,kto wie? Wydaje mi się, że głównym czynnikiem źle wpływającym na temp. i czas wędzenia jest wilgotność. Dla przykładu: wędziłem kiedyś szynkę przy plus 10 stopniach (Było słoneczko) zajęło mi to około 5h, miesiąc później było plus 5 stopni i niesamowita mgła, wilgoć była odczuwalna i zajęło mi to prawie 9h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes80 Posted April 11, 2013 Report Share Posted April 11, 2013 Wilgotność i wiatr to jest twoja przyczyna :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.