@halusia@ Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Moje wino z jabłek... nastawione 15 września. Przepis zaczerpnęłam stąd http://amatorsportu.blogspot.com/2010/07/wino-z-jabek.html Jak widać jest dość ładnie wyklarowane.. a kolorek.. otóż dodałam suszony kwiat Hibiscusu. W smaku..fajnie wchodzi... jak to wino.. chyba ''ciut'' za słodkie.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrupekln Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 No... ale cóż by życie było warte bez odrobiny słodyczy :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Moje wino z jabłek... nastawione 15 września. Przepis zaczerpnęłam stąd http://amatorsportu.blogspot.com/2010/07/wino-z-jabek.html Jak widać jest dość ładnie wyklarowane.. a kolorek.. otóż dodałam suszony kwiat Hibiscusu. W smaku..fajnie wchodzi... jak to wino.. chyba ''ciut'' za słodkie.. :wink: Obrazek Obrazek Ladnie sklarowane.Czy jednak fermentowalo do konca, bo nie powinno byc za slodkie przy tych proporcjach?Jakich uzylas drozdzy do nastawu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 22, 2012 Author Report Share Posted December 22, 2012 Ladnie sklarowane.Czy jednak fermentowalo do konca, bo nie powinno byc za slodkie przy tych proporcjach?Jakich uzylas drozdzy do nastawu?Nie pamiętam nazwy drożdży ale były to na pewno winiarskie. Po zlaniu wina uznałam że jest za mało słodkie i dodałam 1 kg cukru.. teraz wiem że mogłam dodać tylko 1/2 kg cukru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Przechowaj to winko do następnych świat, będzie całkiem inne. Słodkie tez lepiej smakuje jak zimne. Tez miałem w tym roku nadmiar jabłek, zrobiłem parę gąsiorów wina ale nie było takie jak chciałem ponieważ alkohol wyszedł aż do 18% Destylowałem do 60proc. i robię nalewki z tego alkoholu. Pozdrow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Jak widać jest dość ładnie wyklarowane.. a kolorek.. otóż dodałam suszony kwiat Hibiscusu. W smaku..fajnie wchodzi... jak to wino.. chyba ''ciut'' za słodkie.. :wink: Gratulacje Halusiu :clap: :clap: :clap: To już zrobisz następne wg własnej praktyki :smile: :smile: :smile: Złota reneta jest teraz dostępna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts