boob96 Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Z związku z tym że jestem już emerytem zacząłem realizować swoje marzenia .Od dawna czytając forum i przeglądając bardzo ciekawe pomysły kolegów z forum postanowiłem zbudować mini wędzarnie wzorując się na pomyśle kolegi RadkaCo prawda nie jestem stolarzem tylko spawaczem udało mi się zrobić taką oto prawie mobilną wędzarnię :wink: deski zamówiłem w stolarni. zakupiłem arkusz blachy i. obudowałem wszystkie boki [/url Po pomalowaniu drewnochronem przyszedł czas na pierwsze próby http://images49.fotosik.pl/1742/6c987010691485e2med.jpg dymogenerator zakupiłem od kolegi Miro koledzy na garażach byli pod wrażeniem działania tego bardzo funkcjonalnego wynalazku. http://images41.fotosik.pl/1885/a77b3b0856c2f3d8med.jpg http://images45.fotosik.pl/1663/d1f14eca82997f38med.jpg W obecnym etapie muszę jeszcze dopracować termoregulator do grilla . Do tego mam zamiar użyć termoregulator z bojlera z kapilarą, nie wiem czy to jest dobry pomysł ale czas okarze. Wszystkie uwagi i krytyka bardzo mile widziana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 fajna zadymiaczka :clap: :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Świetny pomysł z kółkami ! Tak wielu ludzi narzeka, że mieszkając w bloku nie mogą sobie pozwolić na wędzarnię, a tu proszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted December 22, 2012 Author Report Share Posted December 22, 2012 Cieszę się że się podoba Jak odbierałem deski z tartaku to na zamówieniu była kartka z napisem WYNDZOK :grin: Wujtom bardzo dobrze trafiłeś w nazwę :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Z związku z tym że jestem już emerytem zacząłem realizować swoje marzenia.Wiek 51 i już emeryt!!?? Gratuluję! Zgrabna ta wędzarnia, życzę wiele lat zadymiana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted December 22, 2012 Author Report Share Posted December 22, 2012 Pracowałem 4 lata na kolei i 26 lat w górnictwie i szczęśliwie udało się :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Z związku z tym że jestem już emerytem zacząłem realizować swoje marzenia . Jak ja zazdroszczę "życia" młodym emerytom :wink: Powodzenia w zadymianiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted December 22, 2012 Author Report Share Posted December 22, 2012 A ja się cieszę że dzielicie się swoją wiedzą :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacak Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 A ja się cieszę że dzielicie się swoją wiedzą :clap:Tu masz gotowy regulator do grila. Polecam korzystam z niego w podobnym urządzeniu do wędzenia jak twoje. Nie musisz kombinować. http://www.pamel.biz/sklep4/product_info.php?cPath=21&products_id=51 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 3, 2013 Author Report Share Posted January 3, 2013 jacak, dzięki za linka, jak się obecny regulator się nie sprawdzi to będę zmuszony coś takiego zakupić. Jak na razie sprawdzałem go i działa, maksymalną temperaturę jaką osiągnąłem to 70 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 A gdzie masz umieszczony grill ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 3, 2013 Author Report Share Posted January 3, 2013 Na samym dole, kabel zasilający jest z lewej strony, nad grillem zrobiłem brytfannę z blachy żeby odsłonić grzałkę przed kapiącym tłuszczem . Postaram sie jeszcze zrobić parę fotek :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 Czyli grill z regulatorem jest w środku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 3, 2013 Author Report Share Posted January 3, 2013 Regulator będzie zamocowany na zewnątrz, jutro będę to robił gdyż zdrówko ostatnio trochę mnie opuściło :sad: Zastanawiam się na jakiej wysokości zamontować w środku kapilarę ?? Czy na pierwszym szczebelku od dołu będzie dobrze ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Zastanawiam się na jakiej wysokości zamontować w środku kapilarę ?? Czy na pierwszym szczebelku od dołu będzie dobrze ?? Do tego będą Ci potrzebne dwa termometry. Powieś jeden na wysokości wędzonek, a sondę drugiego umieść prowizorycznie w takim miejscu, żeby nie przeszkadzała w przekładaniu kijów. Jeśli wskazania tego z sondą będą się pokrywać z tym na wysokości wędzonek, to jesteś w domu :wink: . Ja trafiłem za drugim razem. Sondę mam umieszczoną na "plecach" wędzarni około 30 cm od górnej pokrywy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 6, 2013 Author Report Share Posted January 6, 2013 Radek., dzięki za podpowiedź, termometry mam dwa jeden na drzwiach a drugi rtęciowy w drewnianej obudowie będzie wisiał miedzy wędzonkami. Obiecałem fotki :blush: przepraszam, będą za parę dni :smile: Jutro pierwsze wędzenie drobiu :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 6, 2013 Author Report Share Posted January 6, 2013 Obiecane parę fotek Grill o mocy 2000wat Jutro pierwsze zadymianie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Jak na razie sprawdzałem go i działa, maksymalną temperaturę jaką osiągnąłem to 70 stopni.Możesz mieć problem z osiągnięciem wyższej temperatury. Włożyłeś grill do środka wędzarni i regulator temperatury głupieje i wyłącza grzałkę, regulator powinien być na zewnątrz. Jeśli chcesz zastosować inny regulator, musisz pominąć ten w grillu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 6, 2013 Author Report Share Posted January 6, 2013 miro, grill nie ma regulatora, regulator jest zabudowany osobno tak jak pisałem wcześniej jest wykorzystany taki z bojlera z kapilarą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Czy grill sam się nie wyłącza, cały czas grzałka grzeje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 6, 2013 Author Report Share Posted January 6, 2013 Wyłącza się po uzyskaniu nadanej temperatury w zależności jaką ustawie. Maksymalnie grzeje 70 stopni a jak będę chciał podpiec pod koniec wędzenia to wtedy podłącze grilla bezpośrednio z pominięciem termoregulatora. Jedynie wtedy muszę osobiście pilnować temperatury. Na razie jest to prototyp , jak się nie sprawdzi to zakupię oryginalny termoregulator.Grilla kupiłem dwa lata temu w Kauflandzie w cenie 35 zł. i był bez termoregulatora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Czyli mam rozumieć, że termoregulator nie pozwala na wyższą temperaturę niż 70C ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 miro, kolega pisał ze to od bojlera.... one wprawdzie mają zakres do 80stopni ale może ten akurat ma jakiś błąd..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 6, 2013 Author Report Share Posted January 6, 2013 Zakres ma od 7 do 80 stopni, w czasie testowania wyłączył grilla przy 70 stopniach. Na razie wiem ze muszę obserwować co i jak z temperaturą. Jutro pierwsza próba z drobiem a we wtorek boczek i schab :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 7, 2013 Author Report Share Posted January 7, 2013 Dziś było moje pierwsze zadymianie :grin: Inauguracja odbyła się na garażach, udka wyszły idealnie, skórka chrupiąca, mięsko soczyste, kolegom smakowały wyśmienicie, piersi z kurczaka już mniej ponieważ były za suche. Jutro boczek i schab, obcieka już po peklowaniu :grin: Znajomi byli pod wrażeniem działania dymogeneratora :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts