Jump to content

Tricki, czyli pomysły genialne, ciekawe i pomocne


Maxell

Recommended Posts

Tutaj prosze umieszczać, zgodnie z sugestią Papcia, wszelkie tricki, pomysły i ułatwienia w produkcji domowej, ze szczególnym uwzglednieniem tych sprawdzonych i wypróbowanych.

Jesli znajdziecie cos takiego na forum, to prosze tutaj przenosić.

Pozdrawiam i mam nadzieję na to, iż okażą się bardzo przydatne zarówno "starym fachmanom" jak i adeptom sztuki domowego zadymiania.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 125
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Mocowanie chińskiej nadziewarki tłokowej w "dyby" :

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7023#7023

 

 

 

Wyjmowanie wsadu z czeskiego szynkowara ułatwi wsadzenie np. noża stołowego (lub podobnego narzędzia) między baton a ściankę boczną - chodzi o odpowietrzenie, gdyż przy wyciąganiu woreczka tworzy sie podciśnienie utrudniające tę operację

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Założyłem nowy temat w którym możemy pokazać własne sposoby wiązania osłonek.

 

Moja wersja wiązania:

 

1/ Osłonkę skręcam jak cukierka

 

http://img209.imageshack.us/img209/9189/pet3ry1.jpg

 

2/ Przygotowuje kawałek sznurka i robię z niego oczko

 

http://img201.imageshack.us/img201/3774/pet1sh5.jpg

 

http://img207.imageshack.us/img207/1928/pet2sv5.jpg

 

3/ Składam skręcony koniec na połowę i zakładam przygotowane oczko

 

http://img207.imageshack.us/img207/3400/pet4uo2.jpg

 

4/ Przekładam końce sznurka jeden z jednej strony drugi z drugiej strony wiązanej

osłonki i mocno zaciągam

 

http://img207.imageshack.us/img207/6981/pet5io5.jpg

 

5/ Robię supełek

 

http://img247.imageshack.us/img247/3277/pet6kz2.jpg

 

6/ Mocno zaciągam i ponownie robię drugi supeł z drugiej strony

 

http://img207.imageshack.us/img207/1822/pet7ly5.jpg

 

7/ Wiąże wolne końce sznurka i gotowe

 

http://img207.imageshack.us/img207/6650/pet9qm6.jpg

 

Miro :grin:

Link to comment
Share on other sites

Wiązanie osłonek sztucznych i robienie pętelek

Wiążę podobnie ale dla pewności dodaję jedno wiązanie więcej przed zagięciem jelita ,Muszę przypomnieć wiązanie przemysłowe w latach 60- tych w ZMs Gdańsk wiązał na desce z hakiem całkowicie nie widomy p. Stasiu

Link to comment
Share on other sites

A jakie macie sposoby na odkręcanie parówek w osłonkach celulozowych tak, by się nie rozwijały ?

 

Patrząc na to zdjęcie:

 

 

wydaje się, że trzeba nadziewać osłonki BARDZO luźno i odkręcać robiąc kilka / kilkanaście obrotów :question:

 

EDIT:

 

Przeczytałęm wątek, w którym występuje powyższe zdjęcie i doszedłem do tego, że kolega Z. napisał:

 

"tylko jeden problem jest z nimi w warunkach domowych OKRęCANIE

ja okręcałem ręcznie i spinałem takimi małymi spinkami do włosów (co mi się od żony dostało) dlatego na fotkach są takie duże przerwy między parówkami"

 

BonAir

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

1. Przed nałożeniem jelita na lejek warto nalać do jego środka (tzn. do środka jelita) trochę wody.

W znacznym stopniu ułatwia to nakładanie.

 

2. Przed nakładaniem kiełbas na kije warto jest namoczyć kij w wodzie.

Mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia kiełbasy podczas zakładania.

 

3. Stukanie odwróconą stroną ostrza noża w lejek celem odpowietrzenia kiełbasy, to nie żadne czary-mary, tylko po prostu delikatne przecięcie jelita w miejscu, gdzie powstaje balon powietrza.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Czy mógłbyś przypomnieć ten sposób?

Pomysł polega na tym, że z gorącej powierzchni szybciej odparowywuje woda.

Wyciągam uparzonego kurczaka z garnka i zaczepiam go za skrzydełka, po czym wieszam do ocieknięcia. W tym czasie z powierzchni kurczaka ocieka woda a jednocześnie następuje parowanie wody. Kurczak jest cały czas gorący (ciepły) na powierzchni i wewnątrz co dodatkowo potęguje odparowanie powierzchni.

Osobiście, gdy widzę, że z kurczaka woda już ociekła to zawieszam w wędzarni(grzałki elektr.) i prowadzę osuszanie.

Zjawisko łatwo zaobserwować na kawałku mięska wyciągniętego w czasie przygotowania obiadu, bierzemy kawałek przekuwamy długą igłą i wieszamy aż obeschnie. Można zerknąć na zegar.

Sposób wypraktykował Papcio. Może wyrazic swoją opinię.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Gdzieś na forum podałem informacje o elektrodach nierdzewnych. Zrobiłem z "trójki i dwójki" szydła do przeciągania sznurka. Po wyczyszczeniu jeden koniec sklepałem a następnie wypiłowałem na kształt szydła. Na drugi koniec dałem rączkę od pilnika.

Poniżej jest klamra - sprężyna do słoików wecka, elektroda "żółta trójka" ma długość dokładnie pasująca do wykonania takiej sprężyny. Takich sprężyn nakręciłem się kilkanaście paczek. Było to dawno i jako młody pracownik dostałem paczki elektrod do oczyszczenia a następnie taki przyrząd mocowany w imadło, pokazano mi w które otwory wkładać elektrodę i jak kręcić korbką. Wykonanie jednej sprężyny to kwestia paru sekund.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

w przypadku gdy peklujemy mięso w wiekszych kawałkach i ilość solanki jest niewystarczająca by przykryła mięso ,proponuję użycia woreczków z wodą w celu podniesienia poziomu solanki .Woreczki stosujemy z tej grubszej folii by podczas przekładania mięsa nie uległy rozerwaniu

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Link to comment
Share on other sites

Latem plastikowe butelki PET z zamrożoną wodą służą mi oprócz czynnika wypełniającego jako czynnik schładzający gdy pekluję w dużym naczyniu, które nie mieści się w lodówce.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam.

Wymyśliłem jak odważyć 1g podpuszczki.

Byłem dziś w zaprzyjaźnionej aptece aby odważyli mi 1g podpuszczki i wpadłem na pomysł żeby kupić od razu małą 2ml. strzykawkę.Okazało się że 1g podpuszczki to 1.8 ml. Ważone do kilku strzykawek i się potwierdzało, jest dokładnie 1g.Teraz nie będzie problemu z odważeniem podpuszczki.Koszt jednej strzykawki to 0.15gr. myślę że nakład niewielki a jesteśmy pewni że dodajemy do mleka 1g.Polecam wypróbować.

Pzdr.Wosiu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...