Jump to content

Szynka pieczona-który mięsień najlepszy

Plissken

Recommended Posts

Witam,

jest na naszej stronie taki przepis na szynkę pieczoną:

http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/603-szynka-pieczona

Chcę to zrobić. Który mięsień od szynki (taki jak w przepisie ok. 2,5kg) będzie najlepszy do tego przepisu? W handlu widzę też szynki kulki, ale nie wiem który to mięsień.

Pozdrawiam,

Plissken

Plissken, W przepisie jest bardzo ważna informacja "2,5 kg .... z warstwą tłuszczu".

Jeśli chcesz mniejszy kawałek to, zakup dwugłowy z półścięgnistym lub mięśnie pośladkowe tzw. ogonówkę.

Tzw. kulka to mięsień czterogłowy. Oby personel sklepu znał nazwy poszczególnych mięśni szynki.

po co ci taki skrawek 2,5 gk, ledwo posmakujesz i dalej bedziesz musial sie obejsc wspomnieniem, kup cala noge udziec czy jak tam zwal tak zwal i upiecz calosc - zapewniam cie ze nawet jak pierwszym razem cos czesciowo nie wyjdzie to i tak bedziesz zadowolony, ja pieke w wedzarni (na blasze) palac caly czas na maksa przez caly dzien - smak i efekt calosci robi takie wrazenie ze juz bym zaczal to robic :-)

Pozdrawiam kolegę Bagno :)

Z tego co wiem, do handlu warstwa tłuszczu na mięśniach od szynki do 2mm. A czemu to jest taka ważna informacja, żeby był ten tłuszcz?

Ja chciałem zrobić 2 pieczenie po 2,5kg każda. Jedną zjeść od razu, a drugą zamrozić na ciężkie czasy ;)

To co, wszystko jedno który mięsień wezmę, tylko żeby miał tłuszczyk na sobie?

No i jeszcze jedno ważne pytanie, w przepisie jest pieczenie 2.5h, ale tak naprawdę to ile stopni ma osiągnąć w środku szynka?

Ciepłe uściski z nowym rokiem dla Ciebie Andrzeju i całej Twojej rodziny. Wszystkiego dobrego :)

Pozdrawiam,

Plissken

A czemu to jest taka ważna informacja, żeby był ten tłuszcz?

Jeśli pieczesz kawałek mięsa z okrywą tłuszczową to, ważne jest by w czasie pieczenia topniejący tłuszcz wsiąkał w mięso. Wówczas masz dodatkową smakowitość pieczeni oraz możesz wykonać nacięcia (przepis).

W czasie kursów podkreślam, że byście nie wykonywali obróbki termicznej na czas. Liczy się temp. wewnątrz produktu.

Proponuję piec tak, jak "roladę schabową kursową".

Dziękuję za uściski i pozdrawiam.

Szanowny Andrzeju,

ależ właśnie na Twoim kursie dowiedziałem się, że wyroby robimy na temperaturę w środku, a nie na czas ;) Stąd moje pytanie o właściwą temperaturę w środeczku.

Jak dostanę dziś dobre mięsko to popełnię szynkę jeszcze dziś.

Pozdrawiam,

Plissken