jarek79kk Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 czy da sie to zrobic w domu i czy ktos wie jak sie do tego zabrac smak powala i cena tez :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 Poczekaj na Antozara. Mieszka najbliżej źródła, bo w Bretanii. Jest bardzo chętny do pomocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 czy da sie to zrobic w domu i czy ktos wie jak sie do tego zabracJest to ser twarogowo-podpuszczkowy o podwyższonej zawartosci tłuszczu (śmietankowy). Do mleka dodaje się słodką śmietankę, zakwas mezofilny i podpuszczkę w ilości przewidzianej dla delikatnego skrzepu i taki surowiec poddaje się obróbce. Roladę z różnymi smakami uzyskuje się standardowo, dodając dodatki i zawijając całość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 Ja zrobiłam podróbkę z zurawinąhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8843&postdays=0&postorder=asc&start=15Ser kozi kwasowo,podpuszczkowy,ale bez dodatku słodkiej smietanki,bo skąd? Moje mleko dość tłuste,wiec wyszło mi coś takiego,smakowało,a dla mnie to wazne. :lol:Mozna z wierzchu także otoczyć żurawiną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek79kk Posted January 3, 2013 Author Report Share Posted January 3, 2013 Ela, zwijalas ser razem z folia? z kroeirgo pewnie nie bedzie taki jak z koziego rozumiem ze mleko, kefir do zakwaszenia + slodka smietana i podpuszczka na koniec do tego ale zakwaszenie i slodka smietana ? dobrze to rozumiem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek79kk Posted March 25, 2013 Author Report Share Posted March 25, 2013 http://img833.imageshack.us/img833/3682/dsc04519d.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img59.imageshack.us/img59/6700/dsc04521ho.jpg Uploaded with ImageShack.us no i zrobilem najwiekszym problemem bylo zawiniecie w rolade, ser byl zbyt kruchy, ale kiedy noc spedzil w lodowce ladnie "zwiazal" smakuje rewelacyjnie choc moze nie do konca tak wyglada niestety moglo by byc wiecej zurawiny, jednak dodalem cala ktora akurat mialem w smaku - kozi oczyiwscie - nie jest suchy, a wlasciwie dosc mokry, lecz nie tak smietankowy jak ten sklepowy z 5 ltr mleka koziego wyszlo mi 1,16 kg - gotowego wyrobu w tym ok 120g zurawiny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoja29 Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Właśnie w necie znalalam sklad, może pomoże Skład: pasteryzowane mleko krowie, śmietanka, cukier, żurawina (3,4%), dekstroza, skrobia, błonnik roślinny koncentrat żurawinowy, olej słonecznikowy, kwas sorbowy, kwas cytrynowy, enzymy mleczne, naturalny extrakt rozmarynu.55% tłuszczu w suchej masiekcal 294 w 100 g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts