Jump to content

Witryny chłodnicze


tusiaczek

Recommended Posts

Są do kuipienia z likwidowanego sklepu w Gdańsku 3 duże przeszklone witryny chłodnicze. Facet chce po 350 złociszy za sztukę ale myślę ze jakby wziąść wszystkie na raz to by spuścił na jakieś 200-250/szt. Ja bym na jedną reflektował właśnie do serów ale mogą być do wędlin dojrzewających lub peklowania. Może są jacyś chętni na pozostałe dwie to bym powalczył??
Link to comment
Share on other sites

Są do kuipienia z likwidowanego sklepu w Gdańsku 3 duże przeszklone witryny chłodnicze. Facet chce po 350 złociszy za sztukę ale myślę ze jakby wziąść wszystkie na raz to by spuścił na jakieś 200-250/szt. Ja bym na jedną reflektował właśnie do serów ale mogą być do wędlin dojrzewających lub peklowania. Może są jacyś chętni na pozostałe dwie to bym powalczył??

jak działają i są w dobrym stanie to za 400.00 zł :grin: dwie na pewno wezmę (2szt x 200zł = 400.00 zł) a za 250.00 jedną na pewno.

może ewentualnie dwie (musiałbym to przemyśleć :???: ) za 500,00 zł. (2 szt x 250.00 zł = 500.00 zł)

Link to comment
Share on other sites

Na znanym portalu aukcyjnym takie samiuteńkie stoją po 750-1000 za sztukę, myślę ze nawet za te 300 jak nie uda się więcej zbić będize ceną baaaaardzo OK :grin:

Przyznam szczerze że mam już dość ciągłego przemeblowania w lodówce jak wstawiam mięso do peklowania albo sery. No i chyba w końcu będzie gdzie robić Pilsnera nawet latem :cool:

A tak wstawię taką szafę do piwnicy i mam spokój od utyskiwania małżonki :grin:

Pojemność 400 litrów a tutaj tabliczka znamionowa

http://img844.imageshack.us/img844/4277/lodwkatabliczka.jpg

 

Witryny kupione. Dwie są po 300 zł i jedną biorę ja a drugą kolega rzeznik, została ostatnia w cenie 250 zł - całkowicie sprawna jak i pozostałe tylko ma poprzecieraną uszczelkę, koszt uszczelki to jakieś 50 zł.

Jeżeli ktoś chętny na tą ostatnią to dawać znać na PW.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cena mała ale czynnik R12. Będzie pięknie dopóki się nie rozszczelni .

moim skromym zdaniem czynnik R12 jest zaletą, a nie wadą. Dzisiejsze czynniki wspomniane przez Kolegę Mirka134a, czyli R134, R404 itp. pojawiły się nie w związku z dziurą ozonową (to jest oficjalna wersja) ale w wyniku walki konkurencyjej - po prostu "stare" czynniki produkowali już w szyscy, a "nowe" tylko nieliczni, należało więc wprowadzić nowe regulacje. "Stare" czynniki są niezawodne, posiadają lepsze charakterystyki pracy i mają największą zaletę-nie są agresywne. To właśnie agresywność "nowych" czynników jest ich największą wadą. To dlatego dzisiaj produkowane sprzęty rozszczelniają się po 2, 3 lub 4 latach, wystarczy małe wtrącenie obcego materiału w aluminium (z którego zbudowane są parowniki)aby po jakimś czasie nowy sprzęt leżał w koszu.

Moim zdaniem ten sprzęt pochodzi jeszcze bardzo długo, a co do czynnika, wszystkie większe chłodnie jeszcze do niedawna pracowały na R22, więc i z R12 nie powinno być kłopotu.

Link to comment
Share on other sites

Prawdą jest że tamte czynniki były lepsze , były jednorodne nie miały poślizgu temperaturowego , nie trzeba napełniać w fazie ciekłej itd itd - ale były i ,, to se ne wrati ,,

i jest to niezależne od nas - z tąd taka cena tych szaf chłodniczych .

No i tu jest to ale w przypadku awarii z ucieczką czynnika trzeba szukać partyzanta z czynnikiem R-12 schowanym głęboko w piwnicy który to naprawi lub liczyć się z dużymi i kosztownymi przeróbkami lub utylizacja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...