Jump to content

Witryny chłodnicze

tusiaczek

Recommended Posts

Są do kuipienia z likwidowanego sklepu w Gdańsku 3 duże przeszklone witryny chłodnicze. Facet chce po 350 złociszy za sztukę ale myślę ze jakby wziąść wszystkie na raz to by spuścił na jakieś 200-250/szt. Ja bym na jedną reflektował właśnie do serów ale mogą być do wędlin dojrzewających lub peklowania. Może są jacyś chętni na pozostałe dwie to bym powalczył??

Są do kuipienia z likwidowanego sklepu w Gdańsku 3 duże przeszklone witryny chłodnicze. Facet chce po 350 złociszy za sztukę ale myślę ze jakby wziąść wszystkie na raz to by spuścił na jakieś 200-250/szt. Ja bym na jedną reflektował właśnie do serów ale mogą być do wędlin dojrzewających lub peklowania. Może są jacyś chętni na pozostałe dwie to bym powalczył??

jak działają i są w dobrym stanie to za 400.00 zł :grin: dwie na pewno wezmę (2szt x 200zł = 400.00 zł) a za 250.00 jedną na pewno.

może ewentualnie dwie (musiałbym to przemyśleć :???: ) za 500,00 zł. (2 szt x 250.00 zł = 500.00 zł)

Na znanym portalu aukcyjnym takie samiuteńkie stoją po 750-1000 za sztukę, myślę ze nawet za te 300 jak nie uda się więcej zbić będize ceną baaaaardzo OK :grin:

Przyznam szczerze że mam już dość ciągłego przemeblowania w lodówce jak wstawiam mięso do peklowania albo sery. No i chyba w końcu będzie gdzie robić Pilsnera nawet latem :cool:

A tak wstawię taką szafę do piwnicy i mam spokój od utyskiwania małżonki :grin:

Pojemność 400 litrów a tutaj tabliczka znamionowa

http://img844.imageshack.us/img844/4277/lodwkatabliczka.jpg

Witryny kupione. Dwie są po 300 zł i jedną biorę ja a drugą kolega rzeznik, została ostatnia w cenie 250 zł - całkowicie sprawna jak i pozostałe tylko ma poprzecieraną uszczelkę, koszt uszczelki to jakieś 50 zł.

Jeżeli ktoś chętny na tą ostatnią to dawać znać na PW.

• 2 weeks later...

Cena mała ale czynnik R12. Będzie pięknie dopóki się nie rozszczelni .

moim skromym zdaniem czynnik R12 jest zaletą, a nie wadą. Dzisiejsze czynniki wspomniane przez Kolegę Mirka134a, czyli R134, R404 itp. pojawiły się nie w związku z dziurą ozonową (to jest oficjalna wersja) ale w wyniku walki konkurencyjej - po prostu "stare" czynniki produkowali już w szyscy, a "nowe" tylko nieliczni, należało więc wprowadzić nowe regulacje. "Stare" czynniki są niezawodne, posiadają lepsze charakterystyki pracy i mają największą zaletę-nie są agresywne. To właśnie agresywność "nowych" czynników jest ich największą wadą. To dlatego dzisiaj produkowane sprzęty rozszczelniają się po 2, 3 lub 4 latach, wystarczy małe wtrącenie obcego materiału w aluminium (z którego zbudowane są parowniki)aby po jakimś czasie nowy sprzęt leżał w koszu.

Moim zdaniem ten sprzęt pochodzi jeszcze bardzo długo, a co do czynnika, wszystkie większe chłodnie jeszcze do niedawna pracowały na R22, więc i z R12 nie powinno być kłopotu.

Prawdą jest że tamte czynniki były lepsze , były jednorodne nie miały poślizgu temperaturowego , nie trzeba napełniać w fazie ciekłej itd itd - ale były i ,, to se ne wrati ,,

i jest to niezależne od nas - z tąd taka cena tych szaf chłodniczych .

No i tu jest to ale w przypadku awarii z ucieczką czynnika trzeba szukać partyzanta z czynnikiem R-12 schowanym głęboko w piwnicy który to naprawi lub liczyć się z dużymi i kosztownymi przeróbkami lub utylizacja.