Jump to content

Sledzie po Wilensku

Recommended Posts

W tym roku na wigilijnym stole zagosicilly u nas sledzie po wilensku. cieszyly sie takim zainteresowaniem, ze uznalem iz podziele sie przepisem

Przepis pochoidzi z ksiazki Polska Wigilia

Skladniki:

- 1 kg sledzi solonych

- 1 kg cebuli

- 30 g suszonych grzybow

- 2 szprotki wedzone

- koncentrat pomidorowy

- pieprz

- opcjonalnie sol

- odrobina papryki slodkiej

- oliwa do smazenia

Sledzie i grzyby moczymy dzien wczesniej. Grzyby gotujemy na wolnym ogniu. Cebule smazymy na oleju. Gdy cebula i grzyby ostygna przepuszczamy je przez maszynke razem ze szprotkami, tak powstala mase uzupelniamy koncentratem pomidorowym (u mnie wyszlo ponad sredni sloiczek, ale jest to indywidualne dla kazdego), dodajemy przyprawy, mieszamy i calosc dodajemy do wymoczonych sledzi. Po dokladnym wymieszaniu wrzucamy wszystko do sloika i na 3 dni do lodowki, coby sie przegryzlo.

Smacznego.

Kaziu ..pewne tak ..ale ja mam taki przepis rodzinny .(rodzina z Wilna ) i wg.niego te śledziki przygotowuję..

Małgoś przecież mrugnąłem.Wiele przepisów ma swoje warianty związane z tradycją,smakami rodzinnymi,pierwszą degustacją,wypracowaniem własnego przepisu itp.itd.Ale zdarzają się "ortodoksi" :grin:

Teściowa moja śp. robiła zawsze, a już szczególnie na Wigilię, takie właśnie jak Małgoś, bez szprotki, za to z dodatkiem cukru, tak na słodko-kwaśno. Ja też tak robię i są niebo w gębie, ale przecież te drobne urozmaicenia dodają tylko uroku. To tak jak z "Tatarem" jedni dodają sardynkę i musztardę, ogóreczki kwaszone, żółtko, itd. Co kto lubi i co komu pasuje. A dla mnie "Tatar" liczy się np. tylko z cebulką pieprzem i oliwą, czysta klasyka. Czuję wtedy smak mięsa.

wyobrazcie sobie mnie stojacego w kolejce w Tesco przed swietami do rybego po 2 szprotki

Używam do tych śledzi szprotek podwędzanych w oleju.Zawsze wygodniej kupić puszkę niż dwie rybki :wink: :lol:

Ela Podlasiakowa smakując wileńskie śledzie w Chłapowie mówiła ,że w Białymstoku takie śledzie noszą nazwę śledzie Gajowego lub Leśniczego.Dokładnie nie pamiętam/ach ta literatura :lol: /