Misiekk85 Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 W tym roku na wigilijnym stole zagosicilly u nas sledzie po wilensku. cieszyly sie takim zainteresowaniem, ze uznalem iz podziele sie przepisemPrzepis pochoidzi z ksiazki Polska Wigilia Skladniki:- 1 kg sledzi solonych- 1 kg cebuli- 30 g suszonych grzybow- 2 szprotki wedzone- koncentrat pomidorowy- pieprz- opcjonalnie sol- odrobina papryki slodkiej- oliwa do smazenia Sledzie i grzyby moczymy dzien wczesniej. Grzyby gotujemy na wolnym ogniu. Cebule smazymy na oleju. Gdy cebula i grzyby ostygna przepuszczamy je przez maszynke razem ze szprotkami, tak powstala mase uzupelniamy koncentratem pomidorowym (u mnie wyszlo ponad sredni sloiczek, ale jest to indywidualne dla kazdego), dodajemy przyprawy, mieszamy i calosc dodajemy do wymoczonych sledzi. Po dokladnym wymieszaniu wrzucamy wszystko do sloika i na 3 dni do lodowki, coby sie przegryzlo.Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Również i mnie gości w ten wieczór "śledź po wileńsku" ,z tym,że ja nie przepuszczam grzybków i cebulki przez maszynkę a drobniusio kroję.. a ..i nie dodaję szprotek -reszta jak w przepisie. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 ..i nie dodaję szprotek -reszta jak w przepisie.szprotki w tym przepisie obowiązkowe,inaczej to nie po Wileńsku będą :wink: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Kaziu ..pewne tak ..ale ja mam taki przepis rodzinny .(rodzina z Wilna ) i wg.niego te śledziki przygotowuję.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Kaziu ..pewne tak ..ale ja mam taki przepis rodzinny .(rodzina z Wilna ) i wg.niego te śledziki przygotowuję..Małgoś przecież mrugnąłem.Wiele przepisów ma swoje warianty związane z tradycją,smakami rodzinnymi,pierwszą degustacją,wypracowaniem własnego przepisu itp.itd.Ale zdarzają się "ortodoksi" :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Hmm..nie mam nic do "ortodoksów"..bo gdyby nie oni, to nie było by odchyleń od "wzorca" :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 5, 2013 Author Report Share Posted January 5, 2013 Hmmm nastepnym razem sprobuje bez szprotek jak Malgos pisze... ja trzymalem w swieta sie przepisu i ogolnie bardzo smaczne a i szprotki wyczuwalne...a teraz wyobrazcie sobie mnie stojacego w kolejce w Tesco przed swietami do rybego po 2 szprotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Teściowa moja śp. robiła zawsze, a już szczególnie na Wigilię, takie właśnie jak Małgoś, bez szprotki, za to z dodatkiem cukru, tak na słodko-kwaśno. Ja też tak robię i są niebo w gębie, ale przecież te drobne urozmaicenia dodają tylko uroku. To tak jak z "Tatarem" jedni dodają sardynkę i musztardę, ogóreczki kwaszone, żółtko, itd. Co kto lubi i co komu pasuje. A dla mnie "Tatar" liczy się np. tylko z cebulką pieprzem i oliwą, czysta klasyka. Czuję wtedy smak mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 wyobrazcie sobie mnie stojacego w kolejce w Tesco przed swietami do rybego po 2 szprotkiUżywam do tych śledzi szprotek podwędzanych w oleju.Zawsze wygodniej kupić puszkę niż dwie rybki :wink: :lol: Ela Podlasiakowa smakując wileńskie śledzie w Chłapowie mówiła ,że w Białymstoku takie śledzie noszą nazwę śledzie Gajowego lub Leśniczego.Dokładnie nie pamiętam/ach ta literatura :lol: / Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Rozumiem, ze używamy całych śledzi, a nie płatów? Dobrze rozumiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 - oliwa do smazeniaOliwa z oliwek czy olej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 - oliwa do smazeniaOliwa z oliwek czy olej ? ja używam oleju.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Mi też bardziej olej pasuję . Tym bardziej do smażenia .Ale pytam bo może oliwa konieczna do odpowiedniego smaku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 tutaj smak nadają grzyby..nie oliwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 6, 2013 Author Report Share Posted January 6, 2013 Rozumiem, ze używamy całych śledzi, a nie płatów? Dobrze rozumiem?Ja uzylem platow i pokroilem je w mniejsze kawalki tutaj smak nadają grzyby..nie oliwai szprotki akurat w tej mojej wersji z ksiazki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts