Jump to content

Sledzie po Wilensku


Recommended Posts

W tym roku na wigilijnym stole zagosicilly u nas sledzie po wilensku. cieszyly sie takim zainteresowaniem, ze uznalem iz podziele sie przepisem

Przepis pochoidzi z ksiazki Polska Wigilia

 

Skladniki:

- 1 kg sledzi solonych

- 1 kg cebuli

- 30 g suszonych grzybow

- 2 szprotki wedzone

- koncentrat pomidorowy

- pieprz

- opcjonalnie sol

- odrobina papryki slodkiej

- oliwa do smazenia

 

Sledzie i grzyby moczymy dzien wczesniej. Grzyby gotujemy na wolnym ogniu. Cebule smazymy na oleju. Gdy cebula i grzyby ostygna przepuszczamy je przez maszynke razem ze szprotkami, tak powstala mase uzupelniamy koncentratem pomidorowym (u mnie wyszlo ponad sredni sloiczek, ale jest to indywidualne dla kazdego), dodajemy przyprawy, mieszamy i calosc dodajemy do wymoczonych sledzi. Po dokladnym wymieszaniu wrzucamy wszystko do sloika i na 3 dni do lodowki, coby sie przegryzlo.

Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

Kaziu ..pewne tak ..ale ja mam taki przepis rodzinny .(rodzina z Wilna ) i wg.niego te śledziki przygotowuję..

Małgoś przecież mrugnąłem.Wiele przepisów ma swoje warianty związane z tradycją,smakami rodzinnymi,pierwszą degustacją,wypracowaniem własnego przepisu itp.itd.Ale zdarzają się "ortodoksi" :grin:
Link to comment
Share on other sites

Teściowa moja śp. robiła zawsze, a już szczególnie na Wigilię, takie właśnie jak Małgoś, bez szprotki, za to z dodatkiem cukru, tak na słodko-kwaśno. Ja też tak robię i są niebo w gębie, ale przecież te drobne urozmaicenia dodają tylko uroku. To tak jak z "Tatarem" jedni dodają sardynkę i musztardę, ogóreczki kwaszone, żółtko, itd. Co kto lubi i co komu pasuje. A dla mnie "Tatar" liczy się np. tylko z cebulką pieprzem i oliwą, czysta klasyka. Czuję wtedy smak mięsa.
Link to comment
Share on other sites

wyobrazcie sobie mnie stojacego w kolejce w Tesco przed swietami do rybego po 2 szprotki

Używam do tych śledzi szprotek podwędzanych w oleju.Zawsze wygodniej kupić puszkę niż dwie rybki :wink: :lol:

Ela Podlasiakowa smakując wileńskie śledzie w Chłapowie mówiła ,że w Białymstoku takie śledzie noszą nazwę śledzie Gajowego lub Leśniczego.Dokładnie nie pamiętam/ach ta literatura :lol: /

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...