Jump to content

Tusiaczkowe sery i inne bajery


Recommended Posts

Jako że ja zawistny i zazdrosny jestem wielce to czytając namiętnie wątek Biotita stwierdziłem ze ja też chcę takowe cuda. :grin:

Nie namyślając się długo podstępnie wkradłem się w jego łaski i powolutku wyciągając co tam do wyciągnięcia było zabrałem się do roboty.

Na pierwszy ogień poszedł ser śmietanowy z 10 litrów mleka (reszta pójdzie na mezofilny).

Przywiozłem z wioskowych wojaży 30 literków mleka.

http://img254.imageshack.us/img254/6924/1mleko.jpg

 

Potem dzięki radom Biotita wykonałem tzw próbę fermentacyjną co by zbadać czy mleko nadaje się do czegokolwiek.

Okazuje się że mleko dojone automatycznie i potem zlewane do baniaka chłodniczego jest raczej średniawej jakości.

Mi wyszedł typ S2 gdzie poniżej S3 mleko już się do niczego nie nadaje. Czyli w zasadzie jakoś powinno się udać :cool:

 

http://img819.imageshack.us/img819/4445/2prbafermentacyjna.jpg

 

Z 30 litrów mleka zebrałem niewprawną ręką około 4 litrów śmietany

 

http://img15.imageshack.us/img15/9845/3mietanobranie.jpg

 

Po podgrzaniu i zaszczepieniu kulturami Alpha 3 pozostawiona do ukwaszenia

 

http://img259.imageshack.us/img259/6189/4podgrzewaniemietany.jpg

 

http://img812.imageshack.us/img812/6374/5ukwaszonamietana.jpg

 

Po ukwaszeniu śmietany około 300 ml dodałem razem z kulturami Aplha 3 do mleka i po godzince dodałem podpuszczkę. Po pokrojeniu skrzepu całość powędrowała do naprędce skonstruowanej formy z miski a właściwie dwóch misek jedna w drugą coby lepiej trzymały temperaturę i wolniej wychładzały ziarno.

Niestety jak ta dupa zapomniałem zrobić zdjęć z cięcia skrzepu :cool:

Całość trzeba poddać małemu prasowaniu - przez 3 godziny obciążenie 3 kg a potem 12 godzin i 10 kg.

Z braku laku użyłem baniaka ale nie był to za dobry pomysł - ser prasuje się delikatnie nierównomiernie i baniak co chwilę mi spadał :sad:

 

http://img69.imageshack.us/img69/2885/7kopotyzprasowaniem.jpg

 

Ale od czego ma się synka co to chodzi na modelarnię ? :grin: Jego dźwig posłużył za tymczasową prasę

 

http://img254.imageshack.us/img254/2719/8potrzebamatk.jpg

 

A tatuś w tak zwanym międzyczasie poleciał do piwnicy po kilka deseczek i na szybko stworzył o taką oto prasę (nacisk wyliczyłem podstawiając wagę - każde 125 ml wody wlanej do baniaka zwiększa nacisk o średnio 550 gr)

 

http://img213.imageshack.us/img213/1215/9wynalazczo.jpg

 

A tutaj serek po 12 godzinach w prasce

 

http://img836.imageshack.us/img836/3140/10gotowiecmietranowy.jpg

 

http://img255.imageshack.us/img255/5576/11waga.jpg

 

A tu to co mi wyszło z owych 10 litrów mleka : ser o wadze początkowej 1407 gr, około 750 gr masełka i ponad dwa litry mega wypasionej maślanki :thumbsup:

Teraz ser będzie powoli solony a potem do dojrzewalni na minimum dwa miesiące (jak to wytrwać?)

 

http://img198.imageshack.us/img198/9408/12wyroby.jpg

 

A właśnie podgrzewam mleko na mezofilny ...... cdn

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Szukając pojemników najpierw odwiedziłem Tesco ale tam kicha straszna z miskami i nic nie było, awaryjnie upatrzyłem sobie tam fajną formę do ciasta o średnicy 18 cm. Ale jadąc po dziecko po drodze mam Carrefoura i tam były sprzedawane na wagę miski o idealnym kształcie na formę i z całkiem grubego plastiku. Kupiłem 2 o średnicy 16 cm i 2 o średnicy 20 cm gdzie za całość zapłaciłem szalone 12 zł a przy okazji mieli na wagę takie maty bambusowe to też się załapałem. Ponawiercałem otworki i jest OK.
Link to comment
Share on other sites

tusiaczek, ale czy te zmarketów budowlanych nadają sie do cełów spozywczych ? watpię ,może lepiej wziąć zalatwić wiadra po serach z cukierni . lub kupic w hurtowni pytajac o atest , ma rocznie tych wiaderek po farbach mnóstwo ale ich nie uzywam , Gratuluje wyrobów ui pomysłowosci .Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Ja mam akurat inne ale kolega który pracuje w branży chemicznej powiedział mi ze właśnie najlepiej kupować takie które przeznaczone sa do chemii, odczynników czy innych farb (oczywiście nieużywane) bo są robione z materiałów nie wchodzących w reakcję i w 99,9% są dokładnie takie same jak te niby pod spożywkę.

Ile w tym prawdy nie wiem ale kolega się raczej zna więc byłbym skłonny mu wierzyć :cool:

Link to comment
Share on other sites

Po śmietanowym przyszedł czas na mezofilny.

Robiony dokładnie z Biotitowymi wskazówkami i opisem:

Ser robiony z 15-16 litrów mleka.

 

Skrzep pokrojony

http://img443.imageshack.us/img443/5436/img1193e.jpg

 

Tutaj ładnie opada na dno

http://img571.imageshack.us/img571/4021/img1198eh.jpg

 

Prasowanie ściśle wg wskazań Biotitowego przepisu od obciążeniem do 20 kg

http://img51.imageshack.us/img51/7215/img1204as.jpg

 

A tutaj moja własna PGE Arena :grin: (podobieństwo uderzające)

Ogólnie następnym razem użyłbym jednak małej formy - ser będzie wyższy.

Po drugie nie wiem dlaczego ale dodane papryka i kurkuma rozłożyły się trochę nierównomiernie pomimo że były wcześniej uwodnione i dobrze rozmieszane. Ale widac taka będzie jego uroda :grin: Waga 1547 gr (myślałem ze będzie coś koło 1900 ale widac tak musiało być :cool: )

Teraz solenie i do witrynki do towarzystwa koledze.

http://img594.imageshack.us/img594/9904/img1218s.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o wiaderka to najlepiej podejść do najbliższej piekarni lub ciastkarni i zapytać się o wiaderka bo oni teraz wszystko robią z półproduktów ja ostatnio dostałam 5 litrowe wiaderka po marmoladzie, śmietanie, serniku , masie kakaowej bo oni to wszystko wyrzucają jedynie niektóre firmy żądają pojemniki na śmietanę na wymianę ale reszta idzie do śmietnika a są to bardzo fajne wiaderka z pokrywkami bo nadają się do peklowania mięsa i do przechowywania mleka
Link to comment
Share on other sites

Guest tusiaczkowa

I to mój mąż popełnił takie cuda!!!

 

Tylko to czekanie - krakowska suszy się - jeść nie wolno :wink: , ser dojrzewa poddawany dokładnemu codziennemu nacieraniu - jeść nie wolno :wink: .

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Przejeżdżając wczoraj przez zaprzyjaźnioną "mleczną" wioskę podjechałem po kolejne 30 literków mleka.

Dzisiaj było smietanobranie i tutaj o dziwo zebrałem coś koło 4 litrów śmietany (ostatnio jakieś 3 z tej samej ilości) ale może ręka mi się wyrobiła i dokładniej zebrałem? Teraz właśnie się pasteryzuje a jutro zrobimy sobie masełko :thumbsup:

Z pozostałego mleka wieczorkiem popełnię kolejny mezofilny a jutro następny śmietanowy.

Komunia młodego blisko więc trzeba zagęszczać ruchy :grin:

 

http://img259.imageshack.us/img259/1307/20130206101506hdr.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ale cudne witrynki ! Zazdraszczam miejsca na nie :smile:

Nie wiem jak to robicie, że Wam wychodzi tyle śmietany ? :grin:

Witrynki nabyte fuksem z likwidowanego sklepu stoją sobie w piwnicy.

Może bierzesz mleko od ludzi którzy już odciągają część śmietany? Tam skąd ja biorę tego nie robią bo dostają wtedy niższą cenę w skupie.

Link to comment
Share on other sites

Julian Chłodziarka jest tylko jedna moja, druga jest kolegi który ma niejakie kłopoty z przetransportowaniem jej do siebie bo koszty zabójcze więc na razie wykorzystuję ją niecnie do zbożnych celów. A to mleczko postoi, a to kiełbaska się podsuszy itp :grin:

Paprykarz zaznaczaj na przyszłość komu odpisujesz bo łatwo o pomyłkę i wypacza się sens wypowiedzi :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...