tusiaczek Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Jako że ja zawistny i zazdrosny jestem wielce to czytając namiętnie wątek Biotita stwierdziłem ze ja też chcę takowe cuda. :grin: Nie namyślając się długo podstępnie wkradłem się w jego łaski i powolutku wyciągając co tam do wyciągnięcia było zabrałem się do roboty. Na pierwszy ogień poszedł ser śmietanowy z 10 litrów mleka (reszta pójdzie na mezofilny). Przywiozłem z wioskowych wojaży 30 literków mleka. http://img254.imageshack.us/img254/6924/1mleko.jpg Potem dzięki radom Biotita wykonałem tzw próbę fermentacyjną co by zbadać czy mleko nadaje się do czegokolwiek. Okazuje się że mleko dojone automatycznie i potem zlewane do baniaka chłodniczego jest raczej średniawej jakości. Mi wyszedł typ S2 gdzie poniżej S3 mleko już się do niczego nie nadaje. Czyli w zasadzie jakoś powinno się udać http://img819.imageshack.us/img819/4445/2prbafermentacyjna.jpg Z 30 litrów mleka zebrałem niewprawną ręką około 4 litrów śmietany http://img15.imageshack.us/img15/9845/3mietanobranie.jpg Po podgrzaniu i zaszczepieniu kulturami Alpha 3 pozostawiona do ukwaszenia http://img259.imageshack.us/img259/6189/4podgrzewaniemietany.jpg http://img812.imageshack.us/img812/6374/5ukwaszonamietana.jpg Po ukwaszeniu śmietany około 300 ml dodałem razem z kulturami Aplha 3 do mleka i po godzince dodałem podpuszczkę. Po pokrojeniu skrzepu całość powędrowała do naprędce skonstruowanej formy z miski a właściwie dwóch misek jedna w drugą coby lepiej trzymały temperaturę i wolniej wychładzały ziarno. Niestety jak ta dupa zapomniałem zrobić zdjęć z cięcia skrzepu Całość trzeba poddać małemu prasowaniu - przez 3 godziny obciążenie 3 kg a potem 12 godzin i 10 kg. Z braku laku użyłem baniaka ale nie był to za dobry pomysł - ser prasuje się delikatnie nierównomiernie i baniak co chwilę mi spadał :sad: http://img69.imageshack.us/img69/2885/7kopotyzprasowaniem.jpg Ale od czego ma się synka co to chodzi na modelarnię ? :grin: Jego dźwig posłużył za tymczasową prasę http://img254.imageshack.us/img254/2719/8potrzebamatk.jpg A tatuś w tak zwanym międzyczasie poleciał do piwnicy po kilka deseczek i na szybko stworzył o taką oto prasę (nacisk wyliczyłem podstawiając wagę - każde 125 ml wody wlanej do baniaka zwiększa nacisk o średnio 550 gr) http://img213.imageshack.us/img213/1215/9wynalazczo.jpg A tutaj serek po 12 godzinach w prasce http://img836.imageshack.us/img836/3140/10gotowiecmietranowy.jpg http://img255.imageshack.us/img255/5576/11waga.jpg A tu to co mi wyszło z owych 10 litrów mleka : ser o wadze początkowej 1407 gr, około 750 gr masełka i ponad dwa litry mega wypasionej maślanki :thumbsup: Teraz ser będzie powoli solony a potem do dojrzewalni na minimum dwa miesiące (jak to wytrwać?) http://img198.imageshack.us/img198/9408/12wyroby.jpg A właśnie podgrzewam mleko na mezofilny ...... cdn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gatita Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Tusiaczku, jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich wyrobów i fotorelacji. No i pomysłowości :smile:. W weekend też mam dostawę mleka :grin:.A BTW, gdzie można nabyć takie plastikowe pojemniki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 jak to wytrwać? Tusiaczek widzisz, jednak można? Masz spore moce przerobowe, więc jedź po następną porcję mleka i do dzieła. :clap: za odwagę i determinację. Jak widać : chcieć to móc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 Szukając pojemników najpierw odwiedziłem Tesco ale tam kicha straszna z miskami i nic nie było, awaryjnie upatrzyłem sobie tam fajną formę do ciasta o średnicy 18 cm. Ale jadąc po dziecko po drodze mam Carrefoura i tam były sprzedawane na wagę miski o idealnym kształcie na formę i z całkiem grubego plastiku. Kupiłem 2 o średnicy 16 cm i 2 o średnicy 20 cm gdzie za całość zapłaciłem szalone 12 zł a przy okazji mieli na wagę takie maty bambusowe to też się załapałem. Ponawiercałem otworki i jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gatita Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Faktycznie w Carrefourze teraz szkło i plastiki na wagę, kupiłam też duży garnek na wagę. Poszukam pojemników.A plastikowe wiaderka gdzie kupiłeś ? Fajne by były do mleka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 Wiaderka to wydębiłem od wujka. Mam 6 pięciolitrowych do mleka i 4 piątki i 1 dziesiątkę do peklowania mięsa. Ale z tego co wiem to takie wiadereczka 5-cio czy 10-cio litrowe można kupić w marketach budowlanych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 tusiaczek, ale czy te zmarketów budowlanych nadają sie do cełów spozywczych ? watpię ,może lepiej wziąć zalatwić wiadra po serach z cukierni . lub kupic w hurtowni pytajac o atest , ma rocznie tych wiaderek po farbach mnóstwo ale ich nie uzywam , Gratuluje wyrobów ui pomysłowosci .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 Ja mam akurat inne ale kolega który pracuje w branży chemicznej powiedział mi ze właśnie najlepiej kupować takie które przeznaczone sa do chemii, odczynników czy innych farb (oczywiście nieużywane) bo są robione z materiałów nie wchodzących w reakcję i w 99,9% są dokładnie takie same jak te niby pod spożywkę. Ile w tym prawdy nie wiem ale kolega się raczej zna więc byłbym skłonny mu wierzyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 tusiaczek, może kolega ma rację , sprawdzimy .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 18, 2013 Author Report Share Posted January 18, 2013 Po śmietanowym przyszedł czas na mezofilny. Robiony dokładnie z Biotitowymi wskazówkami i opisem: Ser robiony z 15-16 litrów mleka. Skrzep pokrojony http://img443.imageshack.us/img443/5436/img1193e.jpg Tutaj ładnie opada na dno http://img571.imageshack.us/img571/4021/img1198eh.jpg Prasowanie ściśle wg wskazań Biotitowego przepisu od obciążeniem do 20 kg http://img51.imageshack.us/img51/7215/img1204as.jpg A tutaj moja własna PGE Arena :grin: (podobieństwo uderzające) Ogólnie następnym razem użyłbym jednak małej formy - ser będzie wyższy. Po drugie nie wiem dlaczego ale dodane papryka i kurkuma rozłożyły się trochę nierównomiernie pomimo że były wcześniej uwodnione i dobrze rozmieszane. Ale widac taka będzie jego uroda :grin: Waga 1547 gr (myślałem ze będzie coś koło 1900 ale widac tak musiało być ) Teraz solenie i do witrynki do towarzystwa koledze. http://img594.imageshack.us/img594/9904/img1218s.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Zazdrość mnie ogarnia wszechobecna, gdy na takie wyroby patrzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiolka1966 Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Jeśli chodzi o wiaderka to najlepiej podejść do najbliższej piekarni lub ciastkarni i zapytać się o wiaderka bo oni teraz wszystko robią z półproduktów ja ostatnio dostałam 5 litrowe wiaderka po marmoladzie, śmietanie, serniku , masie kakaowej bo oni to wszystko wyrzucają jedynie niektóre firmy żądają pojemniki na śmietanę na wymianę ale reszta idzie do śmietnika a są to bardzo fajne wiaderka z pokrywkami bo nadają się do peklowania mięsa i do przechowywania mleka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Tusiaczku! Mam 2 wolne wiaderka po 15kg miodzie. Czy potrzebujesz jeszcze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 19, 2013 Author Report Share Posted January 19, 2013 Alltid, bardzo pięknie dziękuję za pamięć ale mam tych wiaderek już tyle że mi wystarczy nawet na zapas :lol: Wujek ma dostęp więc ofiarny był bardzo :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Tusiaczku! Mam 2 wolne wiaderka po 15kg miodzie. Czy potrzebujesz jeszcze?Elu jeśli masz na zbyciu takie wiaderka to ja byłabym chętna. Zabrałabyś mi na kulig.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tusiaczkowa Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 I to mój mąż popełnił takie cuda!!! Tylko to czekanie - krakowska suszy się - jeść nie wolno :wink: , ser dojrzewa poddawany dokładnemu codziennemu nacieraniu - jeść nie wolno :wink: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Elu jeśli masz na zbyciu takie wiaderka to ja byłabym chętna. Zabrałabyś mi na kulig.. :wink: Halusiu! Zabiorę na kulig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 6, 2013 Author Report Share Posted February 6, 2013 Przejeżdżając wczoraj przez zaprzyjaźnioną "mleczną" wioskę podjechałem po kolejne 30 literków mleka. Dzisiaj było smietanobranie i tutaj o dziwo zebrałem coś koło 4 litrów śmietany (ostatnio jakieś 3 z tej samej ilości) ale może ręka mi się wyrobiła i dokładniej zebrałem? Teraz właśnie się pasteryzuje a jutro zrobimy sobie masełko :thumbsup: Z pozostałego mleka wieczorkiem popełnię kolejny mezofilny a jutro następny śmietanowy. Komunia młodego blisko więc trzeba zagęszczać ruchy :grin: http://img259.imageshack.us/img259/1307/20130206101506hdr.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gatita Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Ale cudne witrynki ! Zazdraszczam miejsca na nie :smile: Nie wiem jak to robicie, że Wam wychodzi tyle śmietany ? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 6, 2013 Author Report Share Posted February 6, 2013 Ale cudne witrynki ! Zazdraszczam miejsca na nie :smile: Nie wiem jak to robicie, że Wam wychodzi tyle śmietany ? :grin:Witrynki nabyte fuksem z likwidowanego sklepu stoją sobie w piwnicy. Może bierzesz mleko od ludzi którzy już odciągają część śmietany? Tam skąd ja biorę tego nie robią bo dostają wtedy niższą cenę w skupie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 6, 2013 Author Report Share Posted February 6, 2013 Może mleko wiejskie, a nie "podmiejskie" :devil:A tak ogólnie to o co ci kaman bo nie bardzo kumam ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Julian Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Tusiaczku witam i nieśmiało zapytam, jak już proponowałem przy stole może by jednak tą chłodziarkę jedną przesunąć do delegatury w Białogardze :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 6, 2013 Author Report Share Posted February 6, 2013 Julian Chłodziarka jest tylko jedna moja, druga jest kolegi który ma niejakie kłopoty z przetransportowaniem jej do siebie bo koszty zabójcze więc na razie wykorzystuję ją niecnie do zbożnych celów. A to mleczko postoi, a to kiełbaska się podsuszy itp :grin: Paprykarz zaznaczaj na przyszłość komu odpisujesz bo łatwo o pomyłkę i wypacza się sens wypowiedzi :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Teraz właśnie się pasteryzuje a jutro zrobimy sobie masełkoRobisz masło z pasteryzowanej śmietanki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Robisz masło z pasteryzowanej śmietanki? :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.