Jump to content

Rachunki za prąd !

miro

Recommended Posts

Witam.

Dostałem rozliczenie za okres od 13-07-2012 do 14-01-2013 i zużyłem:

I- taryfa: 1900 kWh/185 dni= 10,27 kWh/dobę

II-taryfa :5069 kWh/185 dni= 27,40 kWh/dobę

Razem:___________________37,40 kWh/dobę

Dopłata mnie załamała prawie 1900,00 zł

Dom standard, kuchenka, pralka II taryfa, TV, kompy, bojler grzany wyłącznie w II-taryfie.

Ile u Was wynosi średnie zużycie na dobę ?

• Replies 239
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja mam wszystko na prąd włącznie z ogrzewaniem jeden piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem o mocy 2500W , podłogówka elektryczna, dodatkowo piec na drewno ( KOZA) . Rachunki co miesiąc 290 zł. Jest co prawda solar , ale zimą nie ma z niego za wiele ciepłej wody więc grzeje grzałką . Spodziewam się nadpłaty w wysokości około 200-300zł na koniec marca bo wtedy kończy się okres rozliczeniowy. Co miesiąc robię sobie odczyt i porównuje zużycie do analogicznego okresu w ubiegłym roku . Staramy się przestrzegać I i II taryfy.

W sumie jestem zadowolony .

Panowie płaciłem co miesiąc prognozę:

I-taryfa 184 kWh na miesiąc=6x184=1104 kWh zużyłem: 1900 kWh

II- taryfa 258 kWh na miesiąc=6x258= 1548 kWh zużyłem: 5069 kWh

Mimo płacenia 215 zł mam dopłatę 1900,00 /6 miesięcy=316 zł !!!

Nie mam zamrażalki:

Uzywam:

TV - 280W ok. 9h/dobę

Komp 2x 300W ok. 6h/dobę

TV- 400W ok. 5h/dobę

pralka II taryfa moc 2,5kW używana 1x na tydzień

zmywarka II taryfa moc 2.5 kW używana 3x w tygodniu

kuchenka część w II taryfie, część w I taryfie razem ok. 2h/dobę

boler wyłącznie II taryfa 2kW grzeje jakieś 6h/dobę

piec CO I i II taryfa moc ok 500W pracuje jakieś 4h/dobę

żarówki mi pozostały :)

Miro mi kiedy rachunki wydawały się za wysokie zaopatrzyłem się w coś takiego http://allegro.pl/listing.php/search?string=watomierz&category=0&sg=0

naprawdę fajna sprawa. U mnie lodówka pochłania prawie połowę kwoty z rachunku za prąd.

Są różne rodzaje z różną mocą i skalą.

Myślę że u ciebie będzie to niezbędne.

Oczywiście możesz też liczyć obroty licznika albo pikanie diody. :grin:

Witam,

czy bojler z grzałką nie dogrzewa układu CO ?

P.S. u mnie w zeszłym miesiącu jakoś przybyło 20 kWh w porównaniu z normalnym zużyciem i się zastanawiam gdzie to się podziało.

Miro - nie wiem jaki masz licznik, przyczyn takiego naliczenia może być naprawdę wiele, Twoje zadanie domowe - codziennie o tej samej porze przez kilka dni spisywać stan licznika, w jednym przypadku pomogło mi to znaleźć przyczynę.

Licznik dwutaryfowy elektroniczny.

Bojler nie dogrzewa CO, CO dogrzewa bojler.

:cry:

--------------------------------------------------------------

Panowie sprawdziłem zużycie od 2010 roku:

2010

18-01--->15-03

D: 7 kWh/dobę

N: 6 kWh/dobę

15-03--->21-07

D: 6,3 kWh/dobę

N: 5,5 kWh/dobę

21-07--->11-01-2011

D: 5,9 kWh/dobę

N: 7,7 kWh/dobę

2011

11-01--->13-07

D: 6,73 kWh/dobę

N: 13,00 kWh/dobę

13-07--->13-01-2012

D: 5,5 kWh/dobę

2012

13-01--->13-07

D: 5,5 kWh/dobę

13-07--->14-01-2013

D: 10,27 kWh/dobę !!!

N: 29,20 kWh/dobę !!!

---------------------------------------------------------

rozliczam się z bieżącego zużycia i nie mam problemu niedopłat.

U mnie to samo i nie ma przykrych niespodzianek z niedopłatą , woda też na bieżąco .

Miro , miałam kiedyś dwie taryfy i zrezygnowałam z tego , nie wiem czemu ale płaciłam więcej niż teraz . Doradził mi to pan który spisywał licznik . Obecnie koło 250 zł miesięcznie .

Miałem podobny przypadek . Musisz odwiedzić BOK biuro obsługi klienta , bo w moim przypadku to ich komputer zaszalał i dał mi taką prognozę , że głowa mała .Zapisz sobie aktualny stan licznika i możesz płacić osobiście raz w m.cu jadąc do nich z aktualnym pomiarem .

Warto też od czasu do czasu sprawdzać licznik , bo potrafi "zaszaleć"

Kuzynka mieszka w bliżniaku i podczas mrozów sąsiad zrobił wpinkę pod jej licznik , nim się połapała to mróz zelżał i sąsiad zrezygnował , ale rachunek musiała zapłacić .

Tak Haniu - ale w moim przypadku gdybym nie był osobiście , to ich komputer by dalej pokazywał "suche" fakty i bym został odcięty , gdybym nie zapłacił . Nawet przepraszam z ich strony nie było.

Teraz jestem zarejestrowany i mam wgląd na wszystko.

Miro, jeśli nic nowego nie podłączyłeś, jeśli nie zmieniłeś "trybu" życia który by powodował większe zużycie.... to reklamuj natychmiast

przypomnę że licznik jest własnością zakładu i to oni ponoszą odpowiedzialność za jego działanie.... oczywiście w sytuacji kiedy nie było ingerencji ... np magnesik neodymowy czy coś takiego..... :rolleyes:

po zgłoszeniu reklamacji najpierw powinni sprawdzić instalację na "upływ prądu" - niestety takie rzeczy się zdarzają ... znam przypadek gdzie gryzonie przegryzły izolację kabelka i w warunkach sporej wilgoci prąd "sobie szedł" w siną dal :tongue:

miałam kiedyś dwie taryfy i zrezygnowałam z tego , nie wiem czemu ale płaciłam więcej niż teraz . Doradził mi to pan który spisywał licznik

po pierwsze był czas gdy na siłę właśnie "panowie co spisują" (oczywiście na zlecenie pracodawcy) namawiali do rezygnacji z 2taryfowego licznika....

a dwa że z takiego układu trzeba umieć korzystać i niestety dostosować się do czasu..... wtedy mamy korzyść z 2 taryf

2 taryfy są wręcz nieodzowne gdy mamy ogrzewanie akumulacyjne z rozładowaniem.....

Trzeba pamiętać że w różnych rejonach nawet ten sam operator może mieć różne stawki a co dopiero gdy mamy kilku operatorów/dostawców.....

tu też bardzo często są spore różnice ... ja np musiałbym całkiem nieźle dołożyć jeśli chciałbym sam im co miesiąc podawać stan licznika......

Moim zdaniem za niskie prognozy płacił

Prognozy zawsze były podobne, sprawdziłem i po wyłączeniu korków u żadnego sąsiada światło nie zgasło. :grin:

Jak pisałem wcześniej nie zmieniałem nic w trybie użytkowania prądu i pomimo tego zużycie wzrosło strasznie.

Co ciekawe w poprzednim okresie miałem nadpłatę prawie 270 zł !