Jump to content

Kształt i zakończenie łopatek w mieszarce do farszu


Misiekk85

Recommended Posts

witam, zakupilem na allegro mieszarke na 22kg, w sumie juz kilkakrotnie ja używałem - efekt jest niebiański w porównaniu z ręcznym mieszaniem.

Mam jednak małą obawę lub może i bezpodstawną czy lopatki do farszu mają ostre krawędzie czy muszą być może łagodnie wyoblone?

Link to comment
Share on other sites

No więc właśnie. W mieszarce są najprawdopodobniej wycięte łopatki z arkusza blachy. Krawędzie są ostre(ale nie kaleczą mnie przy myciu :) ) i po prostu wydaje mi się, że one zamiast rozcierać tylko mięso to chyba działają jak swojego rodzaju kuter.

Czy samo potraktowanie ich szlifiereczką załatwi sprawę? czy powinny takie zostać jak teraz?

Link to comment
Share on other sites

witam, zakupilem na allegro mieszarke na 22kg, w sumie juz kilkakrotnie ja używałem - efekt jest niebiański w porównaniu z ręcznym mieszaniem.

Mam jednak małą obawę lub może i bezpodstawną czy lopatki do farszu mają ostre krawędzie czy muszą być może łagodnie wyoblone?

Jeżeli efekt jest niebiański to po co kombinować? Ja zrobiłem tak: na kontówkę tarcza do nierdzewki i zeszlifowałem ostre krawędzie.Tarcza z drobnym ziarnem aby powierzchnia była gładka.

Link to comment
Share on other sites

czy lopatki do farszu mają ostre krawędzie

Narzędzia i maszyny do kontaktu z żywnością powinny odpowiadać odpowiednim wymaganiom.

Powinny być tak, wykonane aby nie nastręczało kłopotów w czasie mycia( gładkie powierzchnie), połączenia spawane winny być wygładzone, brzegi zaokrąglone dotyczy to, również dwóch ze sobą złączonych płaszczyzn, bez względu na kąt łączący.

Nie wszyscy ślusarze, frezerzy wiedzą o w/w zasadach, dlatego urządzenia nam pomocne bywają różnie wykonane.

Link to comment
Share on other sites

Pacan Wojciech, wszyscy radzą "szlifować".. a nikt nie wziął pod uwagę że to miejsce może potem korodować jeśli nie zrobi się pasywacji.....

stal delikatnie "ruszona" papierem sama się "naprawi" ale jak ją potraktujemy pilnikiem i to nie daj Bóg używanym wcześniej do stali zwykłej to już będzie jazda....

Link to comment
Share on other sites

abratek, dzis nie mogę Ci odpowiedzieć z całą pewnoscia , ze stal po obróbce szlifowania bedzie korodowac , wydaje mi sie jednak , ze taką obrobke mozna przeprowdzić stosując azsady przyjete w ślusarstwie - obróbka zgrubna , nastepnie wykanczająca , wszystko zależy od użytych narzędzi , czyli obrobke wykańczajaca trzeba przeprowadzić na końcu gładzikiem lub też osełką z b.drobnym ziarnem, papierem ściernym o granulacji powyżej 260 , W żądnym przypadku nie obrabiałbym szlifierka kątową - nastepuje przegrzanie miejscowe materiału i zwiazane z tym przemiany cieplne .Uważam , ze stal stosowana na nasze urządzenia nie przechodzi obróbki pasywacji , moze stosują ten zabieg w kutrach , czytając o tej obróbce wygląda na to ,ze jest ona droga , tu w zupełności wystarczy obrobione miejsce wypolerować przy uzyciu past i miałkich papierów sciernych na mokro ( 600 - 1000 .Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

abratek, nie wiem co masz na myśli , ale na zaprzyjaznionym warsztacie , porecze z nierdzewki szlifuja drobnymi papierami i poleruja pastami , zadna korozja po tych zabiegach nie następuje , przejdz moze na pełniejsze wypowiedzi .JAk wyjasnisz w mi szczególach co masz na myśłi to wtedy postaram sie odpowiedziec takowymi .Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

ale na zaprzyjaznionym warsztacie , porecze z nierdzewki szlifuja drobnymi papierami i poleruja pastami

może mi powiesz że nie wytrawiają spawów?... no to gratulacje...... choć ja już niestety różne partactwo widziałem....... :rolleyes: - typowe dla poręczy i barierek robionych we wnętrzach, szczególnie dla deweloperki....

 

oczywiście że potem dla połysku trzeba wyszlifować i wypolerować.....

 

nie chce mi się już rozwodzić na pół strony... ale jeden przykład z brzegu:

czytając o tej obróbce wygląda na to ,ze jest ona droga , tu w zupełności wystarczy obrobione miejsce wypolerować

żele do nakładania ręcznego to kilkadziesiąt złotych za 2 kilo (np taki Antox ok 60-70zł) a starcza to na ho,ho!.... hmm.. droga powiadasz....... :lol:

każdy spaw czy miejsce innej obróbki powinien zostać wytrawiony - przy spożywce to obowiązek - takie miejsce pozostawione bez wytrawienia nie ulegnie samopasywacji i będzie korodować

 

stal chromowa to dla niektórych zbyt trudne zagadnienie......

Link to comment
Share on other sites

abratek, pisałem o pasywacji stali ze jest to drogi proces ,bo jest robiony na drodze elektrochemicznej , inne metale wytwarzaja warstwe pasywna same , spawy wytrawiaja , by nie rozciagać tematu , rano juz byłem u kolegi ktory na codzien zajmuje sie obróbka stali nierdzewnej , w przypadku lopatek , technolgia ktora wskazelem jest sluszna , jedynie byka szczelilem z granulacja papierów , papiery o b.drobnej gr4anulacji nie sa wlasciwe i tu masz racje , dzis sa juz gotowe , gabki o uziarnieniue 80 z dodatkiem w scierniwie elemntów ,ktore zapobiegaja powstawaniu ognisk odbarwionych , i rys , w żadnym przypadku niepoleca niewprawnej osobie obróbki łopatek lub stali kątówka .Dzieki za Twoja odpowiedż i pochylenie sie nad tematem. Abratku , traktuje forum , jako miejusce gdzie wiele mozna sie nauczyc , cieszę sie , ze tez tak zaczynasz odpowiadac by wskazac słabe punkty . :grin:
Link to comment
Share on other sites

Ja mam dokładnie tą mieszarkę

http://allegro.pl/mieszalka-miesiarka-do-kielbas-wedlin-22kg-gratis-i2917727744.html

z dorobionym napędem elektrycznym

Z żoną się śmiejemy, że zamówimy jeszcze jedne łopatki które naostrzymy i będzie kuter :D

A poza\tym to krawędzie w oryginale są ostre (wycięte z arkusza blachy) i przed kolejnym wyrobem muszę je zeszlifować bo mimo, że jest naprawdę super konsystencja to mięsko jest bardzo "zmęczone" mieszaniem.

Nawiązując do wcześniejszej dyskusji - przecież chromonikielina nie rdzewieje (albo ja już nic nie wiem :) )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...