Misiekk85 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 witam, zakupilem na allegro mieszarke na 22kg, w sumie juz kilkakrotnie ja używałem - efekt jest niebiański w porównaniu z ręcznym mieszaniem.Mam jednak małą obawę lub może i bezpodstawną czy lopatki do farszu mają ostre krawędzie czy muszą być może łagodnie wyoblone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 czy lopatki do farszu mają ostre krawędzie czy muszą być może łagodnie wyoblone? Moim zdaniem powinny mieć takie krawędzie , by nie kaleczyły ręki podczas mycia . Zresztą te krawędzie mieszałki gdzie można skaleczyć rękę również . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 29, 2013 Author Report Share Posted January 29, 2013 No więc właśnie. W mieszarce są najprawdopodobniej wycięte łopatki z arkusza blachy. Krawędzie są ostre(ale nie kaleczą mnie przy myciu ) i po prostu wydaje mi się, że one zamiast rozcierać tylko mięso to chyba działają jak swojego rodzaju kuter. Czy samo potraktowanie ich szlifiereczką załatwi sprawę? czy powinny takie zostać jak teraz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 powinny takie zostać jak teraz?Powinny być nie ostre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 że one zamiast rozcierać tylko mięsoOne mają tylko i wyłącznie mieszać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 [quote="Misiekk85"Czy samo potraktowanie ich szlifiereczką załatwi sprawę? czy powinny takie zostać jak teraz? Załóż na szlifierkę tarczę z papierem ściernym i zeszlifuj ostre krawędzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Załóż na szlifierkę tarczę z papierem ściernym i zeszlifuj ostre krawędzie. Mozesz zrobić to niezbyt równo, wsyp do mieszałki trochę piasku, włącz na kilka-kilkanaście minut i stępisz krawędzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Czy samo potraktowanie ich szlifiereczką załatwi sprawę? Weź płaski pilnik i lekko przejedź kanty i po kłopocie . Jak masz wyczucie to może być szlifierka kontowa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Czy dyskutantom jest znane pojęcie pasywacji stali nierdzewnej? :rolleyes: (bo nie wątpię że z takiej stali jest ta mieszałka) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiust Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 witam, zakupilem na allegro mieszarke na 22kg, w sumie juz kilkakrotnie ja używałem - efekt jest niebiański w porównaniu z ręcznym mieszaniem. Mam jednak małą obawę lub może i bezpodstawną czy lopatki do farszu mają ostre krawędzie czy muszą być może łagodnie wyoblone? Jeżeli efekt jest niebiański to po co kombinować? Ja zrobiłem tak: na kontówkę tarcza do nierdzewki i zeszlifowałem ostre krawędzie.Tarcza z drobnym ziarnem aby powierzchnia była gładka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 czy lopatki do farszu mają ostre krawędzieNarzędzia i maszyny do kontaktu z żywnością powinny odpowiadać odpowiednim wymaganiom. Powinny być tak, wykonane aby nie nastręczało kłopotów w czasie mycia( gładkie powierzchnie), połączenia spawane winny być wygładzone, brzegi zaokrąglone dotyczy to, również dwóch ze sobą złączonych płaszczyzn, bez względu na kąt łączący. Nie wszyscy ślusarze, frezerzy wiedzą o w/w zasadach, dlatego urządzenia nam pomocne bywają różnie wykonane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Czy dyskutantom jest znane pojęcie pasywacji stali nierdzewnej? Teraz już tak :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Abratku , a w którym momencie w opisach zajęliście sie pasywacja stali nierdzewnej , wg, mnie wygląda, na to , że poprzez obróbke , ktora wskazujecie naruszyliscie warstwę pasywna jesli taka była wytworzona w sposób naturalny lub elektrochemiczny ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Pacan Wojciech, wszyscy radzą "szlifować".. a nikt nie wziął pod uwagę że to miejsce może potem korodować jeśli nie zrobi się pasywacji..... stal delikatnie "ruszona" papierem sama się "naprawi" ale jak ją potraktujemy pilnikiem i to nie daj Bóg używanym wcześniej do stali zwykłej to już będzie jazda.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 abratek, dzis nie mogę Ci odpowiedzieć z całą pewnoscia , ze stal po obróbce szlifowania bedzie korodowac , wydaje mi sie jednak , ze taką obrobke mozna przeprowdzić stosując azsady przyjete w ślusarstwie - obróbka zgrubna , nastepnie wykanczająca , wszystko zależy od użytych narzędzi , czyli obrobke wykańczajaca trzeba przeprowadzić na końcu gładzikiem lub też osełką z b.drobnym ziarnem, papierem ściernym o granulacji powyżej 260 , W żądnym przypadku nie obrabiałbym szlifierka kątową - nastepuje przegrzanie miejscowe materiału i zwiazane z tym przemiany cieplne .Uważam , ze stal stosowana na nasze urządzenia nie przechodzi obróbki pasywacji , moze stosują ten zabieg w kutrach , czytając o tej obróbce wygląda na to ,ze jest ona droga , tu w zupełności wystarczy obrobione miejsce wypolerować przy uzyciu past i miałkich papierów sciernych na mokro ( 600 - 1000 .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Pacan Wojciech, proszę Cie nie pisz bzdur!!!..... :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 abratek, nie wiem co masz na myśli , ale na zaprzyjaznionym warsztacie , porecze z nierdzewki szlifuja drobnymi papierami i poleruja pastami , zadna korozja po tych zabiegach nie następuje , przejdz moze na pełniejsze wypowiedzi .JAk wyjasnisz w mi szczególach co masz na myśłi to wtedy postaram sie odpowiedziec takowymi .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 ale na zaprzyjaznionym warsztacie , porecze z nierdzewki szlifuja drobnymi papierami i poleruja pastamimoże mi powiesz że nie wytrawiają spawów?... no to gratulacje...... choć ja już niestety różne partactwo widziałem....... :rolleyes: - typowe dla poręczy i barierek robionych we wnętrzach, szczególnie dla deweloperki.... oczywiście że potem dla połysku trzeba wyszlifować i wypolerować..... nie chce mi się już rozwodzić na pół strony... ale jeden przykład z brzegu: czytając o tej obróbce wygląda na to ,ze jest ona droga , tu w zupełności wystarczy obrobione miejsce wypolerowaćżele do nakładania ręcznego to kilkadziesiąt złotych za 2 kilo (np taki Antox ok 60-70zł) a starcza to na ho,ho!.... hmm.. droga powiadasz....... :lol: każdy spaw czy miejsce innej obróbki powinien zostać wytrawiony - przy spożywce to obowiązek - takie miejsce pozostawione bez wytrawienia nie ulegnie samopasywacji i będzie korodować stal chromowa to dla niektórych zbyt trudne zagadnienie...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 abratek, pisałem o pasywacji stali ze jest to drogi proces ,bo jest robiony na drodze elektrochemicznej , inne metale wytwarzaja warstwe pasywna same , spawy wytrawiaja , by nie rozciagać tematu , rano juz byłem u kolegi ktory na codzien zajmuje sie obróbka stali nierdzewnej , w przypadku lopatek , technolgia ktora wskazelem jest sluszna , jedynie byka szczelilem z granulacja papierów , papiery o b.drobnej gr4anulacji nie sa wlasciwe i tu masz racje , dzis sa juz gotowe , gabki o uziarnieniue 80 z dodatkiem w scierniwie elemntów ,ktore zapobiegaja powstawaniu ognisk odbarwionych , i rys , w żadnym przypadku niepoleca niewprawnej osobie obróbki łopatek lub stali kątówka .Dzieki za Twoja odpowiedż i pochylenie sie nad tematem. Abratku , traktuje forum , jako miejusce gdzie wiele mozna sie nauczyc , cieszę sie , ze tez tak zaczynasz odpowiadac by wskazac słabe punkty . :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBSON REDDEVIL Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Jaka cena mieszałeczki?masz fotkę :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 Ja mam dokładnie tą mieszarkęhttp://allegro.pl/mieszalka-miesiarka-do-kielbas-wedlin-22kg-gratis-i2917727744.htmlz dorobionym napędem elektrycznymZ żoną się śmiejemy, że zamówimy jeszcze jedne łopatki które naostrzymy i będzie kuter A poza\tym to krawędzie w oryginale są ostre (wycięte z arkusza blachy) i przed kolejnym wyrobem muszę je zeszlifować bo mimo, że jest naprawdę super konsystencja to mięsko jest bardzo "zmęczone" mieszaniem.Nawiązując do wcześniejszej dyskusji - przecież chromonikielina nie rdzewieje (albo ja już nic nie wiem ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Nawiązując do wcześniejszej dyskusji - przecież chromonikielina nie rdzewieje (albo ja już nic nie wiem )widać niewiele jeszcze wiesz............. koroduje i to jeszcze jak..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.