marekgks Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Witam!Potrzebuję pilnej porady-zawsze robiąc kiełbasę ,po wędzeniu i parzeniu kilka pętwieszam na poddaszu żeby podeschła -po tygodniu jest fajna-po dwóch superDzisiaj zrobiłem pierwszy raz drobiową 100% z kurczaka -czy taką też mogę posuszyć? nic jej (ani konsumującym) nie będzie?Peklowałem peklosolą,wędziłem dość mocno ,parzyłem do 71 st w środku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz drobiową 100% z kurczaka Powiem tak - odradzam. Odradzasz samo podsuszanie,czy w ogóle odradzasz robienie takiej kiełbasy? Wyszła smaczna zarówno biała jak i po uwędzeniu,właśnie stygnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Powiem tak - odradzam.Czemu odradzasz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Powiem tak - odradzam.Czemu odradzasz ? Bo z samej kury kiełbasa nie wyjdzie.I tak już jest za sucha. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 Bo z samej kury kiełbasa nie wyjdzie.I tak już jest za sucha.Kolego zapewniam Cię,że jest dobra i wcale nie sucha,chodziło mi tylko o podsuszanie-myślałem ,że ktoś podsuszał i podzieli się doświadczeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 że jest dobra i wcale nie sucha, Piszą Ci doświadczeni koledzy ,żebyś tego nie robił, ale Twoja wola Panie.Weź kawałek i podsusz to się przekonasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 Dzięki za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Mogę prosić o zdjęcie kiełbasy w przekroju ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 http://imageshack.us/photo/my-images/5/130130200504.jpg/sorry za jakość ,robione telefonem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Jak na 100% kurczaka wyszła ci pięknie, moje uznanie. :clap: Myślę, że spokojnie parę kawałków możesz przeznaczyć na podsuszanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted January 30, 2013 Author Report Share Posted January 30, 2013 Dzięki Miro za dobre słowo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Nie ma za co dziękować, to twój wyrób ! Mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko jeśli wkleję fotkę przekroju: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tompi Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Pewnie daleko nie mamy do siebie - chętnie podejdę (nie podjadę :grin: ) potestujemy i pomyślimy czy należy podsuszać, czy nie podsuszać (motywator testowania zawezmę) P.S.Wygląda apetycznie :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Piekną masz kiełbaskę myślę że z podsuszonej nie bedziesz zadowolony ale próbuj może tobie jak raz będzie smakować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 marekgks to podziel się z nami przepisem na Twoją kiełbasę drobiową . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Bo z samej kury kiełbasa nie wyjdzie.I tak już jest za sucha.Jak niewyjdzie jak wyszla i to calkiem fajna ....a ze juz sucha to skroci czas dalszego podsuszania. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kdor1 Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Robiłam kiełbasę z kurczaka. dodawałam łopatki ok 20%. Podsusz tylko lekko. Niestety kiełbaska z kurczaka jest mniej trwała lepiej zamrozić ale to tylko wypowiedź nowicjusza Brawo kiełbasa w przekroju piękna :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted January 31, 2013 Author Report Share Posted January 31, 2013 Zrezygnuję z tego podsuszania,bo się obawiam jakiś bakterii, zatruciaco do przepisu,to robię ją z "gulaszowego drobiowego"-blisko mnie jest firma ,która zajmuje się rozbiorem mięsa wieprzowego i drobiowego-na terenie firmy mają sklep firmowy i tam kupuję wszelkie mięsko.Z tego gulaszu drobiowego często robimy "schabowe"-pycha,ostatnio postanowiłem zrobić z tego kiełbaskę,poodcinałem tłuste kawałki ,odkrawając z tłuszczem tyle mięsa ile tłuszczu-to zmieliłem na 2-3mm,resztę chudych kawałków zmieliłem na 10-12mm(mam takie sitko otwory 10mm i 12mm)peklowałem 17gr/kg dwie duże główki czosnku na 9,5kg mięsa10 ziarenek ziela ang. dwie łyżeczki ziaren kolendry,15 gr pieprzu ziarnistego zmieliłem w elektrycznym młynku do kawy-mam taki stary tylko do przypraw i robię tak:Najpierw ziele angielskie i kilkakrotnie włączam na 2-3 sekundy,potem dodaję kolendrę i włączam tylko krótkim przyciśnięciem-ułamek sekundy-2-3 razy na koniec pieprz i też tylko 2-3 "pyknięcia" Wszystkie przyprawy do wody-dałem 0,7litra-czyli ok 7-8% Gdy będę robił tylko białą to użyję soli i sypnę majerankuJeśli chodzi o trwałość,to myślę,że wersja biała 3-4dni w lodówce może spokojnie leżeć,co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 To mięso gulaszowe to kurczak czy indyk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Tylko nie róbcie kiełbasy z samego drobiu domowego chowu. Jadłem taką wyszła twarda i niezbyt smaczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted January 31, 2013 Author Report Share Posted January 31, 2013 To mięso gulaszowe to kurczak czy indyk. tego nie wiem-nie potrafię rozróżnić po wyglądzie, ale za 10zł/kg to chyba z kurczaka,musiałbym wrzucić foto jak kiedyś znów kupię [ Dodano: Czw 31 Sty, 2013 20:38 ]Tylko nie róbcie kiełbasy z samego drobiu domowego chowu. Jadłem taką wyszła twarda i niezbyt smaczna.może (jakby to powiedział Boguś Linda) to stara kura była.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Mięso chowu domowego obojętnie czy drobiowe czy wieprzowina ma inne właściwości wpływ ma na to sposób żywienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 To prawda tylko że domowy drób ma dużo twardsze mięso niż chodowlany . W sklepie napewno będzie chodowlany- fermowy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts