Jump to content

Podsuszanie kiełbasy drobiowej

marekgks

Recommended Posts

Witam!

Potrzebuję pilnej porady-

zawsze robiąc kiełbasę ,po wędzeniu i parzeniu kilka pęt

wieszam na poddaszu żeby podeschła -po tygodniu jest fajna-po dwóch super

Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz drobiową 100% z kurczaka -czy taką też mogę posuszyć? nic jej (ani konsumującym) nie będzie?

Peklowałem peklosolą,wędziłem dość mocno ,parzyłem do 71 st w środku

Zrezygnuję z tego podsuszania,bo się obawiam jakiś bakterii, zatrucia

co do przepisu,to robię ją z "gulaszowego drobiowego"-blisko mnie jest firma ,która zajmuje się rozbiorem mięsa wieprzowego i drobiowego-na terenie firmy mają sklep firmowy i tam kupuję wszelkie mięsko.Z tego gulaszu drobiowego często robimy "schabowe"-pycha,ostatnio postanowiłem zrobić z tego kiełbaskę,poodcinałem tłuste kawałki ,odkrawając z tłuszczem tyle mięsa ile tłuszczu-to zmieliłem na 2-3mm,resztę chudych kawałków zmieliłem na 10-12mm

(mam takie sitko otwory 10mm i 12mm)

peklowałem 17gr/kg dwie duże główki czosnku na 9,5kg mięsa

10 ziarenek ziela ang. dwie łyżeczki ziaren kolendry,15 gr pieprzu ziarnistego zmieliłem w elektrycznym młynku do kawy-mam taki stary tylko do przypraw i robię tak:Najpierw ziele angielskie i kilkakrotnie włączam na 2-3 sekundy,potem dodaję kolendrę i włączam tylko krótkim przyciśnięciem-ułamek sekundy-2-3 razy na koniec pieprz i też tylko 2-3 "pyknięcia"

Wszystkie przyprawy do wody-dałem 0,7litra-czyli ok 7-8%

Gdy będę robił tylko białą to użyję soli i sypnę majeranku

Jeśli chodzi o trwałość,to myślę,że wersja biała 3-4dni w lodówce może spokojnie leżeć,co?

To mięso gulaszowe to kurczak czy indyk.

tego nie wiem-nie potrafię rozróżnić po wyglądzie, ale za 10zł/kg to chyba z kurczaka,musiałbym wrzucić foto jak kiedyś znów kupię

[ Dodano: Czw 31 Sty, 2013 20:38 ]

Tylko nie róbcie kiełbasy z samego drobiu domowego chowu. Jadłem taką wyszła twarda i niezbyt smaczna.

może (jakby to powiedział Boguś Linda) to stara kura była....