Jump to content

Podsuszanie kiełbasy drobiowej


marekgks

Recommended Posts

Witam!

Potrzebuję pilnej porady-

zawsze robiąc kiełbasę ,po wędzeniu i parzeniu kilka pęt

wieszam na poddaszu żeby podeschła -po tygodniu jest fajna-po dwóch super

Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz drobiową 100% z kurczaka -czy taką też mogę posuszyć? nic jej (ani konsumującym) nie będzie?

Peklowałem peklosolą,wędziłem dość mocno ,parzyłem do 71 st w środku

Link to comment
Share on other sites

Zrezygnuję z tego podsuszania,bo się obawiam jakiś bakterii, zatrucia

co do przepisu,to robię ją z "gulaszowego drobiowego"-blisko mnie jest firma ,która zajmuje się rozbiorem mięsa wieprzowego i drobiowego-na terenie firmy mają sklep firmowy i tam kupuję wszelkie mięsko.Z tego gulaszu drobiowego często robimy "schabowe"-pycha,ostatnio postanowiłem zrobić z tego kiełbaskę,poodcinałem tłuste kawałki ,odkrawając z tłuszczem tyle mięsa ile tłuszczu-to zmieliłem na 2-3mm,resztę chudych kawałków zmieliłem na 10-12mm

(mam takie sitko otwory 10mm i 12mm)

peklowałem 17gr/kg dwie duże główki czosnku na 9,5kg mięsa

10 ziarenek ziela ang. dwie łyżeczki ziaren kolendry,15 gr pieprzu ziarnistego zmieliłem w elektrycznym młynku do kawy-mam taki stary tylko do przypraw i robię tak:Najpierw ziele angielskie i kilkakrotnie włączam na 2-3 sekundy,potem dodaję kolendrę i włączam tylko krótkim przyciśnięciem-ułamek sekundy-2-3 razy na koniec pieprz i też tylko 2-3 "pyknięcia"

Wszystkie przyprawy do wody-dałem 0,7litra-czyli ok 7-8%

Gdy będę robił tylko białą to użyję soli i sypnę majeranku

Jeśli chodzi o trwałość,to myślę,że wersja biała 3-4dni w lodówce może spokojnie leżeć,co?

Link to comment
Share on other sites

To mięso gulaszowe to kurczak czy indyk.

tego nie wiem-nie potrafię rozróżnić po wyglądzie, ale za 10zł/kg to chyba z kurczaka,musiałbym wrzucić foto jak kiedyś znów kupię

 

[ Dodano: Czw 31 Sty, 2013 20:38 ]

Tylko nie róbcie kiełbasy z samego drobiu domowego chowu. Jadłem taką wyszła twarda i niezbyt smaczna.

może (jakby to powiedział Boguś Linda) to stara kura była....
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...