Henrykos62 Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Postanowiłem założyć własny temat i przedstawiać swoje wyroby i produkty .Na początek chlebek coby mieć z czym jeść wędlinki.2 rodzaje chlebka Chlebek zjedzony jeszcze ciepły, to mój pierwszy chleb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 to mój pierwszy chlebPodobają mi się,tylko tak dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romax Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Super, dorzuć do chlebka jeszcze jakieś wędzonki :wink: i jedzonko jak się patrzy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 3, 2013 Author Report Share Posted February 3, 2013 To dorzucam poledwice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Henrykos62.. Chlebusie na pewno b.smaczne tylko takie troszkę "płaskawe".. Może to wina tych niskich foremek albo poprostu chciałeś mieć więcej chrupiącej skórki na chlebku..? Wędliny.. Prima sort.. :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 3, 2013 Author Report Share Posted February 3, 2013 Chlebusie na pewno b.smaczne tylko takie troszkę "płaskawe".Zgadzam się całkowicie ale było za mało ciasta na formę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Eeee tam płaskawe chlebki ....położy się bajlagę grubości dwa centymetry i już będzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Heniudo ciasta na chlebek dorzuć następnym razem nasiona słonecznika i otręby, a przedtem zrób zakwas i będzie :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Eeee tam płaskawe chlebki ....położy się bajlagę grubości dwa centymetry i już będzie okha ha ha :grin: Swięta racja :clap: :clap: :clap: Heniu do ciasta na chlebek dorzuć następnym razem nasiona słonecznika i otręby, a przedtem zrób zakwas i będzie :thumbsup:Biotit.. No coś Ty..?! Zdradzę moją tajemnicę.. Heniu.. Przesmaż na patelni troszę wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę, odsączonego z tłuszczu (papier kuchenny), dodaj trochę prażonej cebuli i dodaj do masy.. Upiecz chlebki a zobaczysz co będzie lepsze.. :grin: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 3, 2013 Author Report Share Posted February 3, 2013 a przedtem zrób zakwas Piotrze zakwas robiłem a zamiast wody dodałem do mąki maślanki. następny będzie z nasionami .Ten ciemniejszy jest z dodatkiem mąki pszennej razowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romax Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Eeee tam płaskawe chlebki ....położy się bajlagę grubości dwa centymetry i już będzie ok dokładnie Wiejas tak jak piszesz, a widać po polendwiczkach że jest z czego urżnąć, już mi slinka leci .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 4, 2013 Author Report Share Posted February 4, 2013 Znalazłem dziś taki zapomniany słoiczek.produkcja 07.2012.W sam raz na dzisiejsze śniadanie.Przypomniałem sobie że mam w tel.zdjęcia z produkcji. Do wykonania konserwy użyłem łopatki 5,5kg chudej i stwierdziłem że będzie za chude więc dodałem słoniny 1,5 kg.pokrojonej w kostkę. http://images47.fotosik.pl /1707/273ff36906b61c5bmed.jpg Konserwa była 2 razy pasteryzowana,przebywała poza lodówką przez ten czas.Żadnych zmian niekorzystnych w smaku b.dobra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 :grin: Pysznościowo wygląda :clap: :thumbsup: :clap: Jakie przyprawy ? Ile czasu peklowane? A taki chlebek ,to ja uwielbiam... :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 4, 2013 Author Report Share Posted February 4, 2013 Jakie przyprawy1.sól niejod. 19g/kg 2.pieprz czar. 2g/kg 3.cebula 2szt.(pokrojona w kostkę) 4.przyp.do grila 2g/kg Dodałem 1g/kg żelatyny Soli można dać mniej ,pieprzu może być 3g/kg jak dla mnie.Przyprawa do grila nie dodam więcej. Nie peklowane na samej soli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Konserwa wygląda super. :clap: Jak przygotowywałes cebulę (zaparzanie, podsmażanie itp)? Moim zdaniem to troche ryzykowne warzywko. PS.Odnośnie chleba. Jeden z Kolegów ma w stopce fajną sentencję: "Ziarna sa dla ptaków" i chyba ma rację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 4, 2013 Author Report Share Posted February 4, 2013 Jak przygotowywałes cebulę (zaparzanie, podsmażanie iCebulę dałem surową pokrojoną w bardzo drobną kostkę i taką dodałem do mięsa i wymieszałem wszystko razem z przyprawami i żelatyną. Do słoików i do gara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Z tego co wiem, z cebulą w konserwach pasteryzowanych trzeba uważać, ale być może akurat ten skład farszu jej odpowiada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 4, 2013 Author Report Share Posted February 4, 2013 z cebulą w konserwach pasteryzowanych trzeba uważać,Zgadzam się całkowicie konserwy były pasteryzowane tylko 2 razy bo szły do szybkiego spożycia.Jeden sie zawieruszył wśród przetworów i wytrzymał kilka miesięcy do dzisiaj.Z nikim się nie podzieliłem :blush: :blush: :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Z nikim się nie podzieliłem :grin: :grin: :grin: Czasem tak trzeba. :grin: :grin: :grin: To świadczy o jakości wyrobów domowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 10, 2013 Author Report Share Posted February 10, 2013 Zima więc na warzywach człek nie pociągnie :grin: :grin: :grin: Wczorajsze wędzenie polędwic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted February 10, 2013 Report Share Posted February 10, 2013 Heniu,znowu same polędwice wędziłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted February 10, 2013 Report Share Posted February 10, 2013 Zima więc na warzywach człek nie pociągnieŁadne polędwice,nie potrzebnie je sznurujesz,chyba że tak lubisz :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 10, 2013 Author Report Share Posted February 10, 2013 znowu same polędwice wędziłeś?Tak ale już mi się marzy szynka z tłuszczykiem a nawet zrobię ze skórą.Piotrze to wszystko przez te kobiety w domu tylko myślą o ........ anie o tym co dobre,Następnym razem jak mi powiedzą ze chcą polędwice to zrobię taką ala krotoszyńska ze słoniną i skórą. :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted February 10, 2013 Report Share Posted February 10, 2013 Witam Henrykos62, ładne polędwiuce, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: jakim drewnem wędziłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted February 10, 2013 Author Report Share Posted February 10, 2013 nie potrzebnie je sznurujeszWłaściwie to sam nie wiem po co to robię.wcześniej nie wiązałem.jakim drewnem wędziłeśTym razem samą olchą,Do wędzenia używam olchy i dębu innego po prostu nie mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts