Jump to content

Swiętokrzyskie zadymianie wg.Henrykosa


Henrykos62

Recommended Posts

Henrykos62.. Chlebusie na pewno b.smaczne tylko takie troszkę "płaskawe".. Może to wina tych niskich foremek albo poprostu chciałeś mieć więcej chrupiącej skórki na chlebku..?

Wędliny.. Prima sort.. :clap: :clap: :clap:

 

Pozdrawiam.. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Eeee tam płaskawe chlebki ....położy się bajlagę grubości dwa centymetry i już będzie ok

ha ha ha :grin: Swięta racja :clap: :clap: :clap:

 

Heniu

do ciasta na chlebek dorzuć następnym razem nasiona słonecznika i otręby, a przedtem zrób zakwas i będzie :thumbsup:

Biotit.. No coś Ty..?! Zdradzę moją tajemnicę.. Heniu.. Przesmaż na patelni troszę wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę, odsączonego z tłuszczu (papier kuchenny), dodaj trochę prażonej cebuli i dodaj do masy.. Upiecz chlebki a zobaczysz co będzie lepsze.. :grin:

 

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Znalazłem dziś taki zapomniany słoiczek.produkcja 07.2012.W sam raz na dzisiejsze śniadanie.Przypomniałem sobie że mam w tel.zdjęcia z produkcji.

Do wykonania konserwy użyłem łopatki 5,5kg chudej i stwierdziłem że będzie za chude więc dodałem słoniny 1,5 kg.pokrojonej w kostkę. http://images47.fotosik.pl

/1707/273ff36906b61c5bmed.jpg

Konserwa była 2 razy pasteryzowana,przebywała poza lodówką przez ten czas.Żadnych zmian niekorzystnych w smaku b.dobra

Link to comment
Share on other sites

Jakie przyprawy

1.sól niejod. 19g/kg

2.pieprz czar. 2g/kg

3.cebula 2szt.(pokrojona w kostkę)

4.przyp.do grila 2g/kg

Dodałem 1g/kg żelatyny

Soli można dać mniej ,pieprzu może być 3g/kg jak dla mnie.Przyprawa do grila nie dodam więcej. Nie peklowane na samej soli.

Link to comment
Share on other sites

Konserwa wygląda super. :clap: Jak przygotowywałes cebulę (zaparzanie, podsmażanie itp)? Moim zdaniem to troche ryzykowne warzywko.

PS.

Odnośnie chleba. Jeden z Kolegów ma w stopce fajną sentencję: "Ziarna sa dla ptaków" i chyba ma rację. :D

Link to comment
Share on other sites

z cebulą w konserwach pasteryzowanych trzeba uważać,

Zgadzam się całkowicie konserwy były pasteryzowane tylko 2 razy bo szły do szybkiego spożycia.Jeden sie zawieruszył wśród przetworów i wytrzymał kilka miesięcy do dzisiaj.Z nikim się nie podzieliłem :blush: :blush: :blush:
Link to comment
Share on other sites

znowu same polędwice wędziłeś?

Tak ale już mi się marzy szynka z tłuszczykiem a nawet zrobię ze skórą.Piotrze to wszystko przez te kobiety w domu tylko myślą o ........ anie o tym co dobre,Następnym razem jak mi powiedzą ze chcą polędwice to zrobię taką ala krotoszyńska ze słoniną i skórą. :grin: :grin: :grin:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...