Maxell Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Mam do Was prośbę o udzielenie ewentualnej pomocy naszemu forumowiczowi. Cytuję list, jaki w tej sprawie otrzymałem: "Wnuczek mojej siostry (8 lat) zachorował w zeszłym roku na złośliwą białaczkę limfatyczną. Jest teraz po 2 chemiach z nikłymi efektami. Jedynym sposobem na nadzieję powrotu do zdrowia jest przeszczep szpiku. Niestety nikt z bliskich i znajomych nie jest "zgodny genetycznie" i niestety nie znaleziono jeszcze nikogo zgodnego. W zwiazku z tym mam prośbę. Czy mógłbyś na forum zamieścić jakieś ... widoczne ogłoszenie (czy jak to nazwać) z prośbą o rejestracje się w bazie danych dawców S.K. Nie wiem jak się to robi ale ponoć jedynym co musi zrobić chętny to wysłać deklarację dawcy, a fundacje sama skontaktuje się z podaniem miejsca i propozycją terminu badania.Jeśli to możliwe to ... BARDZO Cię proszę." Ja niestety z przyczyn zdrowotnych odpadam, ale jeśli są osoby mogące w jakiś sposób pomóc, bardzo proszę o zapoznanie się z informacjami zawartymi w załączonym linku: http://www.fundacjauj.pl/information.php?l=pl Z góry dziekuję w imieniu oczekujących na naszą pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 teraz w sobote bralem udzial w takiej akcji ktora byla przeprowadzana w naszym miasteczku. Poszukuje sie dawcow szpiku dla malego chlopca z Bergkamen, zglosilo sie mnostwo ludzi, bylem zaskoczony taka frekwencja. Pozdrawiam yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Pod adresem:https://www.dkms.demozna rejestrowac sie do banku danych dawcow szpiku kostnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekC Posted February 5, 2013 Report Share Posted February 5, 2013 Pod adresem: https://www.dkms.de mozna rejestrowac sie do banku danych dawcow szpiku kostnego. Popieram wpis kolegi.Zorganizowałem taką akcję u siebie i zarejestrowaliśmy ok 150 potencjalnych dawców. Ludziska nie wiedzą o co tak naprawdę chodzi,a info w internecie często jest przekłamane , np.że wbiją Ci igłę w kręgosłup i będziesz sparaliżowany... Rejestracja potencjalnego dawcy to pobranie śliny z wewnętrznej strony policzka,pałeczką z watą ( podobną do tych do czyszczenia uszu) i zebraniu danych osobowych. Podstawowe " wymogi" to min 50 kilo wagi,skończone 18 lat i ogólnie dobry stan drowia. Czekasz sobie.Jak znajdzie się bliźniak genetyczny to do Ciebie zadzwonią i podejmujesz ostateczną decyzję. Dawcą można zostać po trzech miesiącach lub ... Nigdy... Ostanio Nergal spotkał się ze Swoim dawcą,który uratował mu życie,a tak naprawdę to pomogła mu Doda,która zrobiła takie larum,że ludziska się rejestrowali na potęgę i wśród nich znalazł się dawca dla Nergala. Namawiam i proszę rejestrujcie się. Ja z dumą noszę w portfelu kartę z numerem dawcy 387248... Dużo zdrówka życzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted February 5, 2013 Report Share Posted February 5, 2013 Też już od jakiegoś czasu noszę się z takim zamiarem, wypadałoby się zarejestrować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Witam!kilka miesiecy temu zarejestrowalem sie w bazie dawcow szpiku kostnego i teraz w sobote zostalem poinformowany ze zostalem wytypowany jako potencjalny dawca szpiku kostnego dla innego chorego czlowieka. Dzisiaj rozmawialem z pracownikiem DKMS, sprawa jeszcze nie jest pewna bo musza byc porobione jeszcze kolejne badania. W tym tygodniu bede musial isc do lekarza domowego oddac krew do badania, i czekac do 12 tygodni na decyzje. Jestem ciekawy co z tego wyniknie.Pozdrawiam yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 Brawo Yogi. Bez względu na to co wyjdzie, liczy się serce i chęć pomocy drugiemu człowiekowi. Bardzo sobie cenię takich ludzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Yogi to nie samowity gest.Jesteś wspaniałym człowiekiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekC Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Yogi gratuluję !!!!!!!!!! Pamiętaj jednak, że ani biorca ani dawca nie mogą znać swoich personaliów (prawdopodobnie przez 3 lata od przeszczepu) więc proponuję nie nagłaśniać "sprawy".Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję . P.S.Z grupy potencjalnych dawców o których pisałem wyżej już dwie osoby były wytypowane. Pierwsza po szczegółowych badaniach została odrzucona , druga jest w trakcie diagnostyki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Też już od jakiegoś czasu noszę się z takim zamiarem, wypadałoby się zarejestrować.madlinka .... naprawdę warto zrobić ten gest w stronę drugiego człowieka ... i wiem że kiedyś to zrobiszod czterech lat jestem w tym banku i mam nadzieję że kiedyś dostanę telefon z informacją że jestem potrzebna drugiemu człowiekowi ...yogi .... dla Ciebie ogromne :clap: :clap: oby takich ludzi było coraz więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg04 Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 yogi - piękny odruch serca, Jesteś wspaniałym człowiekiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Wybacz Mirek, nawet sekundy bym się nie zastaniawiał, ale odemnie nawet krwi nie chcą, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts