Pulek Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Pragnę podzielić się moim skromnym azylem. Spędzając czas w sąsiedztwie mojej ułożonej sterty kamieni, zawsze odnajduję spokój :rolleyes: Nie będę opisywał krok po kroku wszelakich czynności przy budowie, większość pokażą zdjęcia. Niestety ową budowlę poczyniłem przed zapoznaniem się z treściami forum WB. Gdybym zrobił na odwrót, z pewnością wielu błędów bym przy budowie nie popełnił, pewne elementy rozwiązałbym inaczej i z pewnością z niektórymi bym się tak nie męczył. Jednak jak na totalnego laika, niezwiązanego z budownictwem, który metodą prób i błędów zbudował to co na zdjęciach - wydaje mi się, że nie jest źle W sumie wbrew pozorom, wcale nie zaczęło się od chęci posiadania wędzarni, a porządnego grilla z dużym rusztem, albo i dwoma. Dopiero po wstępnym układaniu w głowie całego planu budowy pomyślałem, że może lepiej nieco rozbudować wszystko i zrobić wędzarnię. Ot i zaczęła się cała przygoda. Mały grill z dużym paleniskiem (który był w założeniach od początku) zamienił się w dość dużą budowlę z wędzarnią, zadaszeniem, blatami i kaskadą na ścianie... Jak już wspomniałem, budowałem wszystko sam, nie mam totalnie żadnej wiedzy o budownictwie, wszystko robiłem metodą prób i błędów. Budowanie zajęło mi 2 lata, jednak czystej pracy było może z 4-5 miesięcy. Teraz pewne rzeczy zrobiłbym inaczej. W każdym razie wszystko działa jak w zamyśle, prócz kanału dymnego do wędzenia zimnego. Błąd leży w wielu miejscach. Samo palenisko jest zrobione zbyt daleko od komory wędzarniczej, nie pomyślałem o dopływie od dołu powietrza do paleniska no i na drodze pomiędzy paleniskiem a komorą jest kolano 90 stopni. Jeśli ktoś będzie miał pomysł na uratowanie tego, przerobienie itp - z chęcią każdą radę rozważę i w miarę moich umiejętności i możliwości wprowadzę w życie. Do tej pory nie udało mi się z paleniska doprowadzić dymu do komory. Powiem jeszcze tylko, że wybrałem sobie chyba najgorszy budulec z możliwych jak dla początkującego. Śliski, ciężki, nieforemny... może gdybym miał pomocnika, szło by inaczej. Jednak efekt końcowy wynagradza cały trud i nerwy włożone w budowę. W takim stanie stoi już od roku, nie miałem w tym roku czasu na ostateczne wykończenie. Czego nie widać na zdjęciach, to komin jest już obłożony małymi polnymi kamykami, więc fajnie się ze wszystkim komponuje. Chcę jeszcze położyć płytki na posadzce, zrobić zlewozmywak (woda i "kanaliza" już doprowadzona) oraz spróbować zmierzyć się z zamknięciem boków. Początkowy zamysł był, aby boki zamknąć ruchomymi drzwiami z drewna (na zdjęciach widoczne duże zawiasy wmurowane między kamienie), jednak nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Może zrobię to czymś bardziej lekkim. Sugerowałem się głównie kosztami...drewno wraz z okuciami max 500 zł, natomiast wszelakie folie, plandeki itp to koszt ponad 2500 zł. Cała budowa do tej pory wyniosła mnie około 6000 zł. http://images49.fotosik.pl/1799/ba0368869944590bmed.jpg http://images36.fotosik.pl/378/fee988adbcecbdcfmed.jpg http://images48.fotosik.pl/595/c2206f7fc1f31755med.jpg http://images43.fotosik.pl/1734/8f92be66d269fc07med.jpg http://images37.fotosik.pl/1961/8b3411fafda5c166med.jpg http://images38.fotosik.pl/1946/8091111130d426acmed.jpg http://images33.fotosik.pl/563/eab1c4c7cbd91667med.jpg http://images43.fotosik.pl/1734/088a184fbb5ac9bdmed.jpg http://images39.fotosik.pl/1939/5e7d5229b71ddba5med.jpg http://images43.fotosik.pl/1734/84c2d6fb60d59c18med.jpg http://images35.fotosik.pl/1807/2771404daf47ce35med.jpg http://images39.fotosik.pl/1939/068b1843eeb1d2a3med.jpg http://images48.fotosik.pl/595/2a5d47cf09035507med.jpg http://images50.fotosik.pl/1853/9e3469e13e074ed1med.jpg http://images35.fotosik.pl/1808/5d28918b52cb534emed.jpg http://images45.fotosik.pl/1720/99bf74e2b3e91d95med.jpg http://images49.fotosik.pl/1799/6b08037877a4a5b5med.jpg http://images49.fotosik.pl/1799/6139768cee7ece7emed.jpg http://images41.fotosik.pl/1941/7a8e229b4b2b11eamed.jpg http://images47.fotosik.pl/1720/b9fde336b7125961med.jpg http://images45.fotosik.pl/1720/81f1a96bdf589627med.jpg http://images34.fotosik.pl/558/3c10088cb96e2c86med.jpg http://images42.fotosik.pl/767/8547b54c60e51d0dmed.jpg http://images45.fotosik.pl/1720/5918c216f40a70dcmed.jpg http://images35.fotosik.pl/1808/62c50108ee42f897med.jpg http://images50.fotosik.pl/1853/9e2310f9d25443d1med.jpg http://images37.fotosik.pl/1961/30d8afe8ebee28ddmed.jpg http://images34.fotosik.pl/558/133db613b888c33fmed.jpg http://images34.fotosik.pl/558/cb699109ed44b86emed.jpg http://images39.fotosik.pl/1939/94da2ad7dc98b556med.jpg http://images33.fotosik.pl/563/87688bd81e57cf2cmed.jpg http://images37.fotosik.pl/1961/ef3a5a44cda8585amed.jpg http://images46.fotosik.pl/1955/3b54debc2dc26c49med.jpg http://images44.fotosik.pl/595/8343763a50456278med.jpg http://images44.fotosik.pl/595/660a1502b4f9886amed.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 :grin: :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Gratulacje. Jestem pod wrażeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 :shock: No... Tak się ''niewinnie'' zaczęło , a tu proszę .... :grin: SUPER klimat... :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Pulek, extra, jesteś zawodnik I_sza liga taka budowla i to bez znajomości murarki - że się porwałeś Super miejsce na odpoczynek. Gratulacje A odnośnie dymu - faktycznie kanał strasznie długi i zawinięty - może by tak za budowlą wstawić DG (dymo generator) który pozwoli na zimne wędzenie, albo w miejscu kolanka rozwalić tunel i tam wyprostować i wstawić palenisko ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted February 14, 2013 Author Report Share Posted February 14, 2013 taka budowla i to bez znajomości murarki - że się porwałeś Znajomi i rodzinka jak widzieli, że jednak zacząłem coś budować to pukali się w czoło Fakt, czasem bywało, że miałem już odpuszczać bo brakowało pomysłów na problemy... ale jakoś zawsze udało się wybrnąć A odnośnie dymu - faktycznie kanał strasznie długi i zawinięty - może by tak za budowlą wstawić DG (dymo generator) który pozwoli na zimne wędzenie, albo w miejscu kolanka rozwalić tunel i tam wyprostować i wstawić palenisko ?? Właśnie ostatnio myślałem o DG. Mógłbym go chyba nawet wstawić w dolne palenisko jakoś... ale że na żywo DG jeszcze nie widziałem, to nie do końca wiem jak go mógłbym u siebie zamontować. Zrobienie drugiego paleniska też jest jakimś rozwiązaniem. Jednak przy kolanie nie ma miejsca, bo zrobiłem studnię do odpływu kanalizy od przyszłego zlewozmywaka. Myślałem nad zrobieniem paleniska wzdłuż muru, jednak wtedy kolano zostałoby w instalacji. Czy przez kolano w ogóle nie jest możliwe dymienie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: extra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Znajomi i rodzinka jak widzieli, że jednak zacząłem coś budować to .............. :clap: :clap: Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Pulek, a gdzie wyroby ? jak wyglądają wędzonki??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 ja pier....... :shock: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: GRAKU...TULACJE!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Pokazałem żonie, padliśmy z wrażenia. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted February 14, 2013 Author Report Share Posted February 14, 2013 Pulek, a gdzie wyroby ? jak wyglądają wędzonki??? Póki co nie ma się jeszcze czym chwalić. Pracowałem długo w delegacji, teraz mam na głowie rozkręcanie firmy i przygotowanie wesela i dopiero powoli zaczynam stawiać pierwsze kroki w produkcji własnych wyrobów Poniżej fotki z pierwszego, próbnego wędzenia. Wyszło świetnie. Później zrobiłem deflektor, bo kolejne wędzonki miałem nieco podpieczone i okopcone, a tego w planie nie było. Z deflektorem wędzenie jest dużo łatwiejsze Teraz muszę kupić haki - męczarnia jest z przewieszaniem wędzonek na sznurkach. Ostatnio zrobiłem kiełbasę i wątrobiankę, jednak to jeszcze nie to. Będę próbował niedługo znów. Tym razem postaram się już nie zapominać o fotografowaniu moich poczynań Ale na dowód, że nie próżnuję, wklejam poniższe zdjęcie przed chwilą zrobionych bułek... pyyyychota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Pulek, Opalasz bezpośrednio pod komorą czy w palenisku z długim kanałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darios800 Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Niezła budowla koło domu na spędzanie czasu wolnego, a kolorek wędzonek bardzo ładny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 "link" Dymo Gen mam skromną nadzieje , że nikt mnie nie zlinczuje - to dymogeneratory Rogera - jako poglądowe. Więcej na temat DG znajdziesz na forum. taki można wstawić gdzie się chce i robi swoją robote a palenisko bezpośrednie zostaw bo to najlepsza metoda wędzenia i najszybsze wygrzewanie komory W centrozłomie kupisz kwasiaka drut fi 5 (moze być 4) i powyginasz se haki, albo jakikolwiek inny o tej grubości (tylko nie przebijaj mięsa a niech służy do wieszania- do przebijania przez mięso lepiej kwasiaka stosować (zdrowszy) Bułeczki ładne - ale czemu na noc zrobiłeś - to chyba na śniadanie ciepłe powinny być [[Wiem wiem nie ma chęci wstać w środku nocy, żeby o świcie były ciepłe bułeczki]] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Gratuluję pomysłu i zaparcia. Piękna ta twoja altanko-grillo-wędzarnia.Po wyrobach widać, że da się wędzić. A jeżeli chodzi o domowe wyroby to polecam kurs SDM dużo można się tam nauczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 I ja się dołożę dołożę do gratulacji :clap: kolego mnóstwo pracy poświęciłeś na wybudowanie tak ładnego miejsca do biesiadowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Pulek, jedyne miejsce by miec palenisko do zimnego wedzenia to tak jak napisał kolegaArtur Dor, w miejscu kolanka przerwac ciag i wstawic palenisko , jest miejsce jak widac . :clap: gratuluje wytrwałości , na dziewietnastym zdjeciu pokazujesz zbrojenie sklepienia komory ( tak mi sie wydaje ) niestety ono nic nie daje w takiej konfiguracji , jesli jest dostep od spodu sprawdz czy sa slady pekania sklepienia , material , ktory uzyłeś kamienie jest trudny do łączenia , zaprawa w zasadzie stanowi tu szkielet tej konstrukcji, jesli sa oznaki pekania moze od spodu wykonac konstrukcje wsporcza z kształtownikow stalowych,resztę konstrukcji bedą trzymac siły grawitacji, jeszcze raz gratuluje samozaparcia oraz efektu :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gatita Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Jestem pod wrażeniem :clap: :clap:. Cudne miejsce stworzyłeś !!! Miło się czyta, kiedy się widzi, że młodzi ludzie podchodzą z pasją do pewnych rzeczy. Rozumiem, że przygotowania są do twojego ślubu ? Pozazdrościć żonce takiego kucharza i murarza :grin:Poddałeś mi pewną myśl, mój mąż też wymurował taki kamienny krąg, z tym, że zamiast dachu mamy ogromny parasol. Chyba pora mężowi pokazać Twoje fotki i zachęcić do pracy :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest szemkel Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Pulek, kolego 24- letni :clap: :clap: :clap: ,Jeżeli nawet funkcjonalnie Ci coś nie wyszło, to kolego zrobiłeś kawał doskonałej roboty!Przepraszam, że podkreśliłem Twój wiek, jednak uwierz mi, że Twoi rówieśnicy w każdej części swiat myślą o innych sprawach... . Pulek :clap: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Wędzonki dobrze wyglądają, nie powiem. Jeśli chodzi o budowlę - roboty było. Napiszę tak - wypoczynek na betonie nie dla mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 oooo chłopie... marzy mi się taka grilo-dymna-altana ale w życiu nie podjął bym się budowy sam, chylę czoła !! szacun przeogromny !! powiedzenie: : "Chcieć, znaczy móc" nabrało dla mnie nowego wymiaru !! pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociamberek Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 piękna sprawa, gratuluje pomysłu i wykonania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted February 15, 2013 Author Report Share Posted February 15, 2013 Pulek, Opalasz bezpośrednio pod komorą czy w palenisku z długim kanałem. Palę pod komorą. W komorze podczas wędzenia utrzymuję od 40 do 60 stopni w zależności od potrzeby. W zimę minimalna temperatura wędzenia, jaką udało mi się uzyskać i utrzymywać na próbę to 32 stopnie... Bułeczki ładne - ale czemu na noc zrobiłeś Gdyby było więcej czasu, może i o innej porze bym robił Jednak w sumie nie ma to różnicy dla mnie, bo bułki po przestygnięciu od razu zamrażam. Dziś na śniadanie więc i tak były jak świeżo wyjęte z piekarnika na dziewietnastym zdjeciu pokazujesz zbrojenie sklepienia komory ( tak mi sie wydaje ) Masz rację, jest to sklepienie komory. Bardzo długo zastanawiałem się w jaki sposób to wykonać no i w końcu wpadłem na taki pomysł. Nie wszystko jest widoczne na zdjęciach. Pręty giąłem i wystają one z muru (około 20 cm w murze) i dopiero pod kątem nachodzą na drewniany szalunek. Przed chwilą sprawdzałem, pęknięć na szczęście nie ma Sam się zastanawiałem, czy to się będzie trzymać i jak zdejmowałem szalunki to serce waliło jak młot Póki co jest ok...a skoro już tak długo nic się nie dzieje, to może już się to nie zmieni? Co jakiś czas na pewno będę kontrolował... Masz też rację, że z kamienia ogólnie buduje się fatalnie. Jednak przekonałem się o tym dopiero, gdy zacząłem. A nie chciałem na starcie się poddawać. Zauważyłem jednak, że kamienie się klinują i same w sobie są rodzajem zbrojenia. W każdym razie wszystko stoi już drugą zimę i w żadnym miejscu nie ma pęknięcia, co uważam za ogromny sukces, bo w ścianach nie ma kawałka stali. gatita, ślub i wesele oczywiście moje Termin zbliża się nieuchronnie...25 maja Goń męża, będzie miał satysfakcje jak zrobi i świetne miejsce, któremu deszcz i śnieg nie straszny szemkel, bardzo dobrze wiem, że rówieśnicy w większości są na innym etapie :P Ale ogólnie moje życie poszło totalnie odmiennym torem niż innych, głównie za sprawą choroby, która 7 lat temu miała mnie wykończyć, a to ja ją wykończyłem Później kilka ważnych decyzji, po których zrezygnowałem z edukacji i poszedłem pracować na żurawie. Musiałem nieco szybciej dorosnąć i dojrzeć niż rówieśnicy. Choroba i praca na żurawiu nauczyła mnie bardzo wiele: odpowiedzialność, pokora, opanowanie, rozsądek, wytrwałość i wiele wiele innych cech, dzięki którym jestem właśnie taki. I dobrze mi z tym :wink: Niedługo kolejne wyzwanie: rodzina pis67, tak łyso wygląda to tylko na podanych zdjęciach, gdzie nie było jeszcze dookoła trawy, drzewek...zrobię zdjęcia na wiosnę i w lato i może zmienisz zdanie 2 metry obok "betonu" mam zamiar założyć mini winnicę, która będzie kolejnym powodem aby cieszyć oko A odpoczynek "na betonie" ma pewną zaletę w lato... Gdy na dworze jest 30 stopni w cieniu, tam jest zawsze dużo mniej...duże kamienie i posadzka niemal w ogóle się nie nagrzewają mimo otwartej przestrzeni i możesz uwierzyć lub nie, ale jest tam prawdziwy azyl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 :clap: :clap: :clap: Jestem kolego pod wrażeniem. Kawał ciężkiej i mozolnej roboty, bo kamień "otoczak" to nie cegła i potrzeba jest naprawdę dużo czasu i cierpliwości żeby postawić takie mury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.