Jump to content

Receptury na konserwy - Realizacja nr 2


Maxell

Recommended Posts

Chyba na razie realizacja konserw pasteryzowanych wyhamowała. Aby zachęcić Państwa do dalszego eksperymentowania i przesyłania relacji z produkcji informuję, że wśród dotychczas nadesłanych sprawozdań zostanie rozlosowana bardzo ciekawa nagroda. Druga nagroda czeka w pogotowiu, na przyszłego wykonawcę najlepszej konserwy wg receptur branżowych.

Jako ostateczny termin nadsyłania sprawozdań z fotorelacją, przylmujemy dzień 30 marca 2013 r.

Proszę w tym temacie deklarować kto i jaką konserwę ma zamiar wykonać.

 

Lista chętnych do wykonania konserw wg receptur branżowych:

 

1. "Konserwa turystyczna" - realizacja Kol. biascun

2. "Gęś pieczona w galarecie" - realizacja Kol. Pan Boczek

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

 

PS.

Ankieta konkursowa w odrebnym temacie.

Link to comment
Share on other sites

A co to znaczy: ...najlepsza konserwa wg receptur branżowych...?

Czy chodzi o ścisłe przestrzeganie receptury, czy ładną fotorelację?

 

Wykonując daną konserwę któryś tam już raz zestaw przypraw dostosowuję do swojego smaku(za pierwszym razem zawsze przestrzegam receptury).

Przykładem - konserwa turystyczna.

Przy jej wykonywaniu dodaję 2x więcej papryki(papryka tylko z prywatnego importu),

skórki przygotowuję w większej ilości wody(by mieć więcej otoczki z galaretki),

do każdego słoika wkładam 2 - 3 ziarna ziela angielskiego.

 

Co by nie było. Zrobię konserwę turystyczną na bazie receptury branżowej dostosowaną do mojego smaku.

Link to comment
Share on other sites

Lista chętnych do wykonania konserw wg receptur branżowych:

 

1. "Konserwa turystyczna" - realizacja Kol. biascun

2. "Gęś pieczona w galarecie" - realizacja Kol. Pan Boczek

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

 

PS.

Ankieta konkursowa w odrebnym temacie.

 

[ Dodano: Pią 22 Lut, 2013 12:34 ]

Panie Boczku, specjalnie dla Pana link do pobrania książki pt.: "Produkcja konserw". Na stronie (o ile pamiętam) 134 jest konserwa "Gęś pieczona w galarecie", ale trzeba trochę poczytać, gdyż np. podział na klasy mięsa drobiowego opisany jest w przepisie na kurę w galarecie, a rodzaje przypraw wcześniej.

Link do pobrania:

https://www.rapidshare.com/files/1714291933/Produkcja_konserw.rar

Link to comment
Share on other sites

Lista chętnych do wykonania konserw wg receptur branżowych:

 

1. "Konserwa turystyczna" - realizacja Kol. biascun

2. "Gęś pieczona w galarecie" - realizacja Kol. Pan Boczek

3. "Kaczka pieczona w galarecie" - Podlasiak ( mam nadzieje że tym razem nic nie stanie na przeszkodzie ) :cry:

4.

5.

6.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Chwilowo zawieszam swoją prezentację .

Zrobiłem turystyczną na początku marca(2- 5) :thumbsup: .

Procedurę udokumentowałem na zdjęciach.

Jakieś krasnoludki(bowiem nikt z domowników się nie przyznaje) skasowały mi wszystkie zdjęcia :cry::cry::cry: .

Następne konserwy robię dopiero w maju.

I wtedy zamieszczę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...