Maxell Posted February 21, 2013 Report Share Posted February 21, 2013 Chyba na razie realizacja konserw pasteryzowanych wyhamowała. Aby zachęcić Państwa do dalszego eksperymentowania i przesyłania relacji z produkcji informuję, że wśród dotychczas nadesłanych sprawozdań zostanie rozlosowana bardzo ciekawa nagroda. Druga nagroda czeka w pogotowiu, na przyszłego wykonawcę najlepszej konserwy wg receptur branżowych. Jako ostateczny termin nadsyłania sprawozdań z fotorelacją, przylmujemy dzień 30 marca 2013 r. Proszę w tym temacie deklarować kto i jaką konserwę ma zamiar wykonać. Lista chętnych do wykonania konserw wg receptur branżowych: 1. "Konserwa turystyczna" - realizacja Kol. biascun 2. "Gęś pieczona w galarecie" - realizacja Kol. Pan Boczek 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. PS. Ankieta konkursowa w odrebnym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted February 21, 2013 Report Share Posted February 21, 2013 A co to znaczy: ...najlepsza konserwa wg receptur branżowych...? Czy chodzi o ścisłe przestrzeganie receptury, czy ładną fotorelację? Wykonując daną konserwę któryś tam już raz zestaw przypraw dostosowuję do swojego smaku(za pierwszym razem zawsze przestrzegam receptury). Przykładem - konserwa turystyczna. Przy jej wykonywaniu dodaję 2x więcej papryki(papryka tylko z prywatnego importu), skórki przygotowuję w większej ilości wody(by mieć więcej otoczki z galaretki), do każdego słoika wkładam 2 - 3 ziarna ziela angielskiego. Co by nie było. Zrobię konserwę turystyczną na bazie receptury branżowej dostosowaną do mojego smaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted February 21, 2013 Report Share Posted February 21, 2013 Lista chętnych do wykonania konserw wg receptur branżowych: 1. PanBoczek - Gęś pieczona w galarecie str. 134 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 21, 2013 Author Report Share Posted February 21, 2013 W 18-tce, w 19-tce itp. Sporo materiału w tym zakresie zostało udostepnione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Lista chętnych do wykonania konserw wg receptur branżowych: 1. "Konserwa turystyczna" - realizacja Kol. biascun2. "Gęś pieczona w galarecie" - realizacja Kol. Pan Boczek3.4.5.6.7.8.9.10. PS.Ankieta konkursowa w odrebnym temacie. [ Dodano: Pią 22 Lut, 2013 12:34 ]Panie Boczku, specjalnie dla Pana link do pobrania książki pt.: "Produkcja konserw". Na stronie (o ile pamiętam) 134 jest konserwa "Gęś pieczona w galarecie", ale trzeba trochę poczytać, gdyż np. podział na klasy mięsa drobiowego opisany jest w przepisie na kurę w galarecie, a rodzaje przypraw wcześniej.Link do pobrania:https://www.rapidshare.com/files/1714291933/Produkcja_konserw.rar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Lista chętnych do wykonania konserw wg receptur branżowych: 1. "Konserwa turystyczna" - realizacja Kol. biascun2. "Gęś pieczona w galarecie" - realizacja Kol. Pan Boczek3. "Kaczka pieczona w galarecie" - Podlasiak ( mam nadzieje że tym razem nic nie stanie na przeszkodzie ) 4.5.6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Chwilowo zawieszam swoją prezentację .Zrobiłem turystyczną na początku marca(2- 5) :thumbsup: .Procedurę udokumentowałem na zdjęciach.Jakieś krasnoludki(bowiem nikt z domowników się nie przyznaje) skasowały mi wszystkie zdjęcia .Następne konserwy robię dopiero w maju.I wtedy zamieszczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts