Jump to content

[SOSY DO DZICZYZNY] - Przepisy wg KIT'a i nie tylko


Maxell

Recommended Posts

 

SOSY DO DZICZYZNY

 

Sos myśliwski

 

Wykonanie:

 

Do wywaru warzywno-mięsnego z dziczyzny dodajemy drobno pokrojoną i podsmażoną na maśle cebulę oraz wędlinę boczek, kiełbasę, baleron

Suszone grzybki moczymy, obgotowujemy i kroimy w paseczki. Dodajemy do wywaru razem z wodą z gotowania. Następnie dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego. Całość zaciągamy rumianą zasmażką, dodając koncentrat pomidorowy i wysokoprocentową śmietanę.

 

Sos miodowo-musztardowy

 

Wykonanie:

 

Sos robimy na bazie wywaru rumianego, czyli bardzo esencjonalnego rosołu gotowanego na warzywach i różnych resztkach z dziczyzny, tłuczonego mięsa i kości. Takiego wywaru potrzebujemy np. 1 litr. Dodajemy do niego 1/2 szklanki miodu naturalnego, 1/2 szklanki musztardy sarepskiej, a następnie mając przygotowaną wcześniej zasmażkę sporządzoną z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki pszennej za pomocą miksera pracującego bezpośrednio w gorącym sosie lub miotełki wysadzamy sos doprawiając na koniec solą, pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny.

 

Sos musztardowy

 

Wykonanie:

 

Pół szklanki białego półwytrawnego wina, 1 łyżka musztardy, pół szklanki rosołu, sok z jednej cytryny, szczypta cukru, 1 łyżeczka mąki. Na tłuszczu spod pieczeni zrobić zasmażkę zmąką, rozprowadzić ją rosołem, dodać sól, cukier, sok z cytryny, wino i musztardę. Wymieszać i podgrzać.

 

Sos z głogu

 

Skladniki:

 

3-4 łyżki marmolady z głogu lub dzikiej róży,

ćwierć łużeczki cynamonu,

1 łyżka masła,

1 łyżeczka mąki;

 

Wykonanie:

 

Sos z pieczeni z warzywami przecieramy przez sitko. Zrobić zasmażkę z masła i mąki wymieszać z przetartym sosem, cynamonem i konfiturą z głogu. Całość podgrzać.

Link to comment
Share on other sites

MAxell, ostatnio nawet nie myslalam o robieniu kangura, u nas remo, ale jak sie troche uspokoi to zrobie. C|hcialabym tez sama sprobowac miesa krokodyla( nie jadlam jeszcze ,a tyle czasu ju z tu jestem ) jesli kiedys uda mi sie kupic nawet mrozone ,to poszukam i tez zrobie.

A wracajac do tego tematu, sosy maja na prawde wspaniale kolory, i jesli sie je robi na baziw wywaru z miesa musza miec wspanialy smak.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...