Maxell Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Szczupak po bałtycku Składniki: 1 szczupak o wadze 1,2—1,4 kg 1 mała cebula 1 liść selera 1 nieduża marchew 1 pęczek zielonej pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 cytryna sól, pieprz Składniki do sosu: 8 dkg łososia wędzonego (może być w oleju) 1 pęczek zielonej pietruszki 1 cytryna 1 łyżeczka pasty sardelowej 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól, biały pieprz Do przybrania: plasterki cytryny, pomarańczy lub pomidora 5 dkg krewetek z puszki liście sałaty, natka pietruszki Wykonanie: Proszę się nie przestraszyć — składników jest dużo więcej, niż pracy! Najpierw sporządzić wywar: W obszernym naczyniu zagotować 2 litry wody, dodać obraną cebulę przekrojoną na pól, liść selera, marchew w plasterkach, czosnek, natkę pietruszki w pęczku, liść laurowy, plasterki cytryny (wraz ze skórką), kilka ziaren pieprzu oraz nieco soli. Całość przykryć i gotować przez 10 minut. Sprawioną, umytą rybę włożyć do gotującego się wolno wywaru, gotować pod przykryciem przez 4—5 minut i pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie łososia oraz natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać. Dodać przecedzony sok z cytryny, pastę sardelową, oliwę z oliwek; przyprawić solą oraz białym pieprzem. Przestygniętą rybę obrać ze skóry, ostrożnie przełożyć na talerz, polać sosem łososiowym, przybrać podanymi wyżej składnikami i podawać. To nie żart, potrawa naprawdę powinna być lekko ciepła — w ten sposób najlepiej odczuwa się jej smak! Podawać z tostami i różyczkami z masła. Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Piękne zdjęcie :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Szczupak w zalewie octowej. Składnki:Sprawiony szczupaksóloliwamąka Zalewa:2 litry wodyocetsólcukier2cebulepieprz w ziarnach i ziele angielskieliść laurowySzczupaka czyścimy,myjemy, kroimy w dzwonka,obsypujemy solą i wstawiamy na godzinkę do lodówki.Gdy rybka nam się chłodzi przygotowujemy zalewę.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy obrane cebule i przyprawy,doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą,cukrem i octem.Odstawiamy do przestygnięcia.Na patelni rozgrzewamy oliwę,dzwonka rybki obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron.Wkładamy do zalewy i ostawiamy w chłodne miejsce.Najlepiej smakuje drugiego dnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 (edited) a tego octu to ile ? a tylko do smaku nie doczytalam ze zalewa gotujemy bez octu Edited January 8, 2014 by electra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 a tego octu to ile ? a tylko do smaku nie doczytalam ze zalewa gotujemy bez octuZalewę gotujemy z octem ja daję około 1/2 szklanki na 2 litry wody.Jeśli chcesz mieć zalewę ostrzejszą dajesz więcej octu.Wiadomo,że zalewa gorąca jest inna w smaku niż zimna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 ja jestem octo lubna,a pytalam glownie dlatego ze ja kupuje ocet 24% bo lzej nosic i mniej miejsca zajmuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 ja kupuje ocet 24% wow ale masz fajnie, ja też octo lubny i to bardzo:) Takiego szczupaka jak podaje Anulka robię często w sezonie jak uda się połapać, ale i inne ryby takie jak płocie, leszcze. Jeżeli chodzi o zalewę to wypracowałem sobie takie proporcje 1 szklanka octu 10% na 4 szklanki wody, jest dość ostra. Ważne aby dobrać sobie odpowiednią ilość soli i cukru do zalewy, im więcej octu w zalewie tym więcej powinno być cukru dla zrównoważenia smaków. U mnie słoiki stoją 4-5dni i dopiero zaczynam ucztować, wiem że ciężko tyle wytrzymać no i upilnować heh. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 ja glownie robie smazone sledzie ( strömming) w zalewie slodko kwasnej i tu trzymam sie zasady 1 czesc octu 2 czesci cukru 3 czesci wody.szczupaka jadlam takiego wlasnie smazonego i w occie ale robionego przez znajomego byl pyszny ale on smazyl je obtoczonego w jakis przyprawach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 ja kupuje ocet 24% wow ale masz fajnie, ja też octo lubny i to bardzo:) Takiego szczupaka jak podaje Anulka robię często w sezonie jak uda się połapać, ale i inne ryby takie jak płocie, leszcze. Jeżeli chodzi o zalewę to wypracowałem sobie takie proporcje 1 szklanka octu 10% na 4 szklanki wody, jest dość ostra. Ważne aby dobrać sobie odpowiednią ilość soli i cukru do zalewy, im więcej octu w zalewie tym więcej powinno być cukru dla zrównoważenia smaków. U mnie słoiki stoją 4-5dni i dopiero zaczynam ucztować, wiem że ciężko tyle wytrzymać no i upilnować heh. Też jestem octolubna,ale ze względu na syna,który jest alergikiem dodaję go mniej a my z mężem doprawimy sobie później na talerzach.No niestety u mnie tak długo rybka nie postoi.A tak na maginesie to mam męża zagorzałego wędkarza,każda wolna chwila na rybach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacak Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Mój przepis na zalewę to;1 szklanka octu 10%1 szklanka cukru3 szklanki wody.przyprawy ; 1 łyzka stołowa soli kuchennej1 liść laurowy3 ziarna ziela angielskiego Zagotowuję wodę z cukrem, solą i przyprawami około 5 minut. Po zagotowaniu do tego wywaru dolewam ocet i zalewam uprzednio ułożone ciasno w słoiczkach rybki.Rybę obsmażam w mące na złoty kolor.Zalewam rybki gorącą zalewą zakrącam i po oastygnieciu przeważnie wszystkie mają "zassane wieczka". W lodówce słoiczki potrafią przestać pół roku. Na "pierwszy ogień", do spożycia idą słoiczki które się nie zassały :-) ps.Nie lubię ryb w occie, dla tego stosuję taką proporcję wody cukru i octu, polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 (edited) Takiego marynowanego szczupaka robił w którymś ze swoich programów Makłowicz. Z tym, że On szczupaka smażył nie na oleju, tylko na maśle. Z tego co pamiętam, to jeden raz robiłem szczupaka w ten sposób, dla mnie smakował super. Edited January 10, 2014 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Makłowicz robił marynatę z octu winnego. Ja robię ze spirytusowego w proporcji 1:4 dodając do wyżej wymienionych przypraw jeszcze kilka goździków, a odstać musi co najmniej 5 dni. Ja rzadko się tym delektuję, bo zazwyczaj wszystko zjada moja żonka . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Przepis na tego szczupaka mam od swojego ŚP dziadka i działa u mnie i w mojej rodzinie już dwadzieścia lat,ale każdy robi jak lubi.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 Szczupak po bałtycku Pewnie tak smakuje , jak słonina wieprzowa koszerna po Żydowsku .Nie mam pretensji o smak , ale o nazwę . Flacha dla każdego kto złowił szczupaka w Bałtyku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 Szykuj flachę, Jak byłem z ojcem na wczasach na Helu pływaliśmy po Zatoce Puckiej ze spiningiem, Wyciągneliśmy niejedną bestię Podobno pływała po zatoce łódka z zawodowymi rybakami, którzy łowili wyłącznie szczupaki nz blachę! A jakie piekne okonie brały na Formozie na Oksywiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Flacha dla każdego kto złowił szczupaka w Bałtyku . Stawiasz w Pażęcach. W latach 70-tych za jednym wypłynięciem na Zatokę Pucką po kilkadziesiąt sztuk się przywoziło.Potem jak Zatoka została totalnie zatruta wyginęły i się nie reaktywowały.Choć czasami można jakiegoś złapać.Teraz można za to łapać pstrągi.A co do nazwy potrawy to przecież wszystko jest umowne.Mamy śledzia "po japońsku" to czemu szczupak" po bałtycku" nie może być.Choć na Kaszubach mówi się po prostu szczupak "w zalewie octowej "Porównajcie dwa przepisy-Maxella i Anulki.To są zupełnie odmienne potrawy, które łączy tylko główny składnik i nazwa.Wszystko jest oczywiście w porządku i nie zacznę żadnej wojny o to czy po bałtycku robi się tak a nie inaczej. Ta przydługa wypowiedż skierowana jest do tych którzy gotowi są stoczyć śmiertelny bój o to czy jakąś potrawę robi się tak czy tak . ,ale każdy robi jak lubi. I o to chodzi,o to chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Dla mnie Bałtyk zaczyna się za Helem . Zatoki , Gdańska , a odnoga jej Pucka to "jeziora" . Jak chcę się wykąpać w Bałtyku , to jadę do Władysławowa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarus Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 flachy nie będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 flachy nie Będzie na pewno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 Witanko ! Dostałem dzisiaj za wykonany ubój świnki szczupaczka złowionego latem w Norwegii.Rybka ważyła około 7 kg (czystej ryby bez flaków, łba i płetw jest 4 kg (+- ) jak proponujecie to przyżądzić ,żeby było co chwalić.Pozdro) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 jak proponujecie to przyżądzić ,żeby było co chwalić. Z "odpadów " zupę rybną Kruszynki a resztę uwędzić , bo ponoć wędkarze z Mazur tak robią bardzo duże szczupaki . Mam kolegę w pracy i tak to mi poradził , ale taaaakiej rybki to ja jeszcze nie widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 Henio nie wiem co masz na myśli pisząc odpady , dostałem rybę bez łba , wnętrzności i płetw. Zrobił bym fotę ale to zawinięte w reklamówki i zamrożone Zapytaj kolegę jak to zasolić , może jakieś przyprawy.... Jak będę u kumpla to cyknę fotkę , jeździ do Norway od lat na zbiory truskawek ma deseczkę z kilkoma łbami , rekord jego to 9 kg (niezłe potwory) Dzisiaj mi opowiadał ,że z łódki widział takiego , że szybko zwiną sprzet i do chałupy ponoć potwór, na bank szczupak , ale ze 25-35 kg. Kolege od ławki szkolnej , ja mu wieże, on raczej ujmuje niż dodaje :) świnia dzisiaj ubita miała ważyć do 130 , a było do czego radikala nabić ze 180 kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Specu - ja z nim porozmawiam dopiero w sobotę , jak zamrożone to niech "stygną" na Wielki Piątek jak znalazł . Co do przypraw to z mojego własnego doświadczenia ryba ma "capić" rybą a nie jakąś kurkumą , czy innym zielem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes80 Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 Ostatnio robiłem okonia w zalewie octowej na słodko wyszedł super 1 szlanka octu 10% 3szklanki wody 5łyżek stołowych cukru,przyprawy do smaku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 okon jest doskonala ryba smakowo ,czego ja o szczupaku powiedziec nie moge,moj tata zlapal kiedys szczupaka 10 kg to trzeba go bylo siekiera traktowac bo takie grube osci byly. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.