Jump to content

Szczupak po bałtycku

Maxell

Recommended Posts

Szczupak po bałtycku

Składniki:

1 szczupak o wadze 1,2—1,4 kg

1 mała cebula

1 liść selera

1 nieduża marchew

1 pęczek zielonej pietruszki

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

1 cytryna

sól, pieprz

Składniki do sosu:

8 dkg łososia wędzonego (może być w oleju)

1 pęczek zielonej pietruszki

1 cytryna

1 łyżeczka pasty sardelowej

4-5 łyżek oliwy z oliwek

sól, biały pieprz

Do przybrania:

plasterki cytryny, pomarańczy lub pomidora

5 dkg krewetek z puszki

liście sałaty, natka pietruszki

Wykonanie:

Proszę się nie przestraszyć — składników jest dużo więcej, niż pracy! Najpierw sporządzić wywar:

W obszernym naczyniu zagotować 2 litry wody, dodać obraną cebulę przekrojoną na pól, liść selera, marchew w plasterkach, czosnek, natkę pietruszki w pęczku, liść laurowy, plasterki cytryny (wraz ze skórką), kilka ziaren pieprzu oraz nieco soli. Całość przykryć i gotować przez 10 minut.

Sprawioną, umytą rybę włożyć do gotującego się wolno wywaru, gotować pod przykryciem przez 4—5 minut i pozostawić do przestygnięcia.

W tym czasie łososia oraz natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać. Dodać przecedzony sok z cytryny, pastę sardelową, oliwę z oliwek; przyprawić solą oraz białym pieprzem. Przestygniętą rybę obrać ze skóry, ostrożnie przełożyć na talerz, polać sosem łososiowym, przybrać podanymi wyżej składnikami i podawać. To nie żart, potrawa naprawdę powinna być lekko ciepła — w ten sposób najlepiej odczuwa się jej smak! Podawać z tostami i różyczkami z masła.

Smacznego.

• 10 months later...

Szczupak w zalewie octowej.

Składnki:

Sprawiony szczupak

sól

oliwa

mąka

Zalewa:

2 litry wody

ocet

sól

cukier

2cebule

pieprz w ziarnach i ziele angielskie

liść laurowy

Szczupaka czyścimy,myjemy, kroimy w dzwonka,obsypujemy solą i wstawiamy na godzinkę do lodówki.Gdy rybka nam się chłodzi przygotowujemy zalewę.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy obrane cebule i przyprawy,doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą,cukrem i octem.Odstawiamy do przestygnięcia.Na patelni rozgrzewamy oliwę,dzwonka rybki obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron.Wkładamy do zalewy i ostawiamy w chłodne miejsce.Najlepiej smakuje drugiego dnia.

post-47170-0-69869900-1389171013.jpg

post-47170-0-97494600-1389171025.jpg

post-47170-0-79190800-1389171040.jpg

a tego octu to ile ? a tylko do smaku nie doczytalam ze zalewa gotujemy bez octu

Zalewę gotujemy z octem ja daję około 1/2 szklanki na 2 litry wody.Jeśli chcesz mieć zalewę ostrzejszą dajesz więcej octu.Wiadomo,że zalewa gorąca jest inna w smaku niż zimna :)

ja kupuje ocet 24%

wow ale masz fajnie, ja też octo lubny i to bardzo:) Takiego szczupaka jak podaje Anulka robię często w sezonie jak uda się połapać, ale i inne ryby takie jak płocie, leszcze. Jeżeli chodzi o zalewę to wypracowałem sobie takie proporcje 1 szklanka octu 10% na 4 szklanki wody, jest dość ostra. Ważne aby dobrać sobie odpowiednią ilość soli i cukru do zalewy, im więcej octu w zalewie tym więcej powinno być cukru dla zrównoważenia smaków. U mnie słoiki stoją 4-5dni i dopiero zaczynam ucztować, wiem że ciężko tyle wytrzymać no i upilnować heh.

ja glownie robie smazone sledzie ( strömming) w zalewie slodko kwasnej i tu trzymam sie zasady 1 czesc octu 2 czesci cukru  3 czesci wody.

szczupaka jadlam takiego wlasnie smazonego i w occie ale robionego przez znajomego byl pyszny ale on smazyl je obtoczonego w jakis przyprawach 

ja kupuje ocet 24%

wow ale masz fajnie, ja też octo lubny i to bardzo:) Takiego szczupaka jak podaje Anulka robię często w sezonie jak uda się połapać, ale i inne ryby takie jak płocie, leszcze. Jeżeli chodzi o zalewę to wypracowałem sobie takie proporcje 1 szklanka octu 10% na 4 szklanki wody, jest dość ostra. Ważne aby dobrać sobie odpowiednią ilość soli i cukru do zalewy, im więcej octu w zalewie tym więcej powinno być cukru dla zrównoważenia smaków. U mnie słoiki stoją 4-5dni i dopiero zaczynam ucztować, wiem że ciężko tyle wytrzymać no i upilnować heh.

Też jestem octolubna,ale ze względu na syna,który jest alergikiem dodaję go mniej a my z mężem doprawimy sobie później na talerzach.No niestety u mnie tak długo rybka nie postoi.A tak na maginesie to mam męża zagorzałego wędkarza,każda wolna chwila na rybach :laugh:

Mój przepis na zalewę to;

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

3 szklanki wody.

przyprawy ;

1 łyzka stołowa soli kuchennej

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

Zagotowuję wodę z cukrem, solą i przyprawami około 5 minut. Po zagotowaniu do  tego wywaru dolewam ocet i zalewam uprzednio ułożone ciasno w słoiczkach rybki.

Rybę obsmażam w mące na złoty kolor.

Zalewam rybki gorącą zalewą zakrącam i po oastygnieciu przeważnie wszystkie mają "zassane wieczka". W lodówce słoiczki potrafią przestać pół roku. Na "pierwszy ogień",  do spożycia idą słoiczki które się nie zassały  :-)

ps.

Nie lubię ryb w occie, dla tego stosuję taką proporcję wody cukru i octu, polecam.

Makłowicz robił marynatę z octu winnego. Ja robię ze spirytusowego w proporcji 1:4 dodając do wyżej wymienionych przypraw jeszcze kilka goździków, a odstać musi co najmniej 5 dni. Ja rzadko się tym delektuję, bo zazwyczaj wszystko zjada moja żonka :) .

Szykuj flachę, Jak byłem  z ojcem na wczasach na Helu pływaliśmy po Zatoce Puckiej ze spiningiem, Wyciągneliśmy niejedną bestię :tongue:  

Podobno  pływała po zatoce łódka z zawodowymi rybakami, którzy  łowili wyłącznie szczupaki nz blachę! A jakie piekne okonie brały na Formozie na Oksywiu :)

Flacha dla każdego kto złowił szczupaka w Bałtyku .

Stawiasz w Pażęcach. W latach 70-tych za jednym wypłynięciem na Zatokę Pucką po kilkadziesiąt sztuk się przywoziło.Potem jak Zatoka została totalnie zatruta wyginęły i się nie reaktywowały.Choć czasami można jakiegoś złapać.Teraz można za to łapać pstrągi.

A co do nazwy potrawy to przecież wszystko jest umowne.Mamy śledzia "po japońsku" to czemu szczupak" po bałtycku" nie może być.Choć na Kaszubach mówi się po prostu szczupak "w zalewie octowej "

Porównajcie dwa przepisy-Maxella i Anulki.To są zupełnie odmienne potrawy, które łączy tylko główny składnik i nazwa.Wszystko jest oczywiście w porządku i nie zacznę żadnej wojny o to czy po bałtycku robi się tak a nie inaczej. ;)

Ta przydługa wypowiedż skierowana jest do tych którzy gotowi są stoczyć śmiertelny bój o to czy jakąś potrawę robi się tak czy tak .

,ale każdy robi jak lubi.

I o to chodzi,o to chodzi :):clap:

• 4 weeks later...

Witanko !

Dostałem dzisiaj za wykonany ubój świnki szczupaczka :facepalm:  złowionego latem w Norwegii.

Rybka ważyła około 7 kg (czystej ryby bez flaków, łba i płetw jest 4 kg (+- ) jak proponujecie to przyżądzić ,żeby było co chwalić.

Pozdro)

jak proponujecie to przyżądzić ,żeby było co chwalić.

Z "odpadów " zupę rybną Kruszynki  a resztę uwędzić , bo ponoć wędkarze z Mazur tak robią  bardzo duże szczupaki . Mam kolegę w pracy i tak to mi poradził , ale taaaakiej rybki to ja jeszcze nie widziałem.  

Henio nie wiem co masz na myśli pisząc odpady , dostałem rybę bez łba , wnętrzności i płetw. Zrobił bym fotę ale to zawinięte w reklamówki i zamrożone

Zapytaj kolegę jak to zasolić , może jakieś przyprawy....

Jak będę u kumpla to cyknę fotkę , jeździ do Norway od lat na zbiory truskawek ma deseczkę z kilkoma łbami , rekord jego to 9 kg (niezłe potwory)

Dzisiaj mi opowiadał ,że z łódki widział takiego , że szybko zwiną sprzet i do chałupy ponoć potwór, na bank szczupak , ale ze 25-35 kg. Kolege od  ławki szkolnej , ja mu wieże, on raczej ujmuje niż dodaje :) :)  świnia dzisiaj ubita miała ważyć do 130 , a było do czego radikala nabić ze 180 kg. :facepalm:

Specu - ja  z nim porozmawiam dopiero w sobotę , jak zamrożone to niech "stygną" na Wielki Piątek jak znalazł . Co do przypraw to z mojego własnego doświadczenia ryba ma "capić" rybą a nie jakąś kurkumą , czy innym zielem.