Jump to content

Wyroby menzur'a


menzur

Recommended Posts

Witam.

Przedstawiam moje wyroby, zacznę tu od smalcu bo to najłatwiejsza sprawa.

Przepis zapożyczyłem od mojej mamy (jej nie chce się już robić a smak z młodości pozostał).

Niestety pierwszego rzutu nie uwieczniłem bo jak poszedłem po aparat to już nie było co wylizać ze słoików.

Na fotce tradycyjny smalec na słoninie i boczku ( na razie z dodatkami E...) :devil:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zastanawają mnie tylko te dodatki E, możesz kolego rozwinąć temat :question: :wink:

No niestety boczek z zakupu z marketu, nie wierzę że był czyściutki jak wyroby zadymiaczy z "Wędzarniczej Braci". :lol:

 

[ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 00:55 ]

zacznę tu od smalcu

Dobra smalec zaliczony :thumbsup: .Teraz bierz się za kiełbachy,wędzonki itp. przepisów masz tu sporo,tylko działać :grin:
Mówisz ... masz...

 

mielonka podpatrzona u bogdana b i arkadiusza po moich modyfikacjach.

 

 

 

Pozdrawiam :cool:

Link to comment
Share on other sites

To jedziemy z koksem:

 

żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo

łopatka b/k kg 0,917

sól 22g na kg 34,254

pekto sól g 18

sól kuchenna g 18

 

 

oddzielone mięso gat I i gat. III (ścięgna i inne)

 

Peklowanie na sucho - pokrojone i oddzielone mięso - 72h

Mielenie w maszynce na grubym sicie mięso gat I

Mielenie w maszynce na małym sicie mięso i ścięgna gat III

Dodano szklankę wody i urabianie przez 10 min aż nabrało kleistości.

Pakowanie w osłonki barierowe za pomocą maszynki.

Parzenie 75 minut w temperaturze 74-78 oC

 

UWAGI:

1. Dodać żelatyny rozpuszczonej w wodzie (w ilości 1 – 2 łyżeczek) i troszeczkę mniej soli

2. dodać ½ szklanki wody więcej

3. kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe.

 

Sorki za taką relację jak w wojsku ale skopiowałem z excel'a - zapisuję żeby wiedzieć jak i co na przyszłość. :lol:

Link to comment
Share on other sites

kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe.

Barierowe są termokurczliwe .
pewnie tak jeszcze się nie znam na tej całej terminologi. Kupiłem po prostu celulozowe i sie nie kurczyły.

 

[ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 19:24 ]

sól 22g na kg 34,254

pekto sól g 18

sól kuchenna g 18

Nic nie kumam :grin: .Można jaśniej
pisałem że z arkusza kalkulacyjnego.

ilość soli na kilogram i ile ma być soli na zadany produkt. władowałem wszystko z pliku bo mi się nie chciało przepisywać, to teraz muszę pisać 2 x więcej. :sad:

 

[ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 19:26 ]

Po co?.

A już wiem.Lubisz galaretkę. :grin: ,ale przy tym składzie ja bym sobie darował ta wodę z żelatyną.

Nie wiem jeszcze czy lubię, przeczytałem gdzieś to spróbuję, może polubię. :???:
Link to comment
Share on other sites

żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo

łopatka b/k kg 0,917

sól 22g na kg 34,254

pekto sól g 18

sól kuchenna g 18

Czy możesz uściślić ile było mięsa a ile soli lub też peklosoli na kg mięska . :mellow:
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli chodzi o peklosól ,to nie potrzeba się pytać,bo wszyscy wiemy ile dajemy na kilogram,ale nie wiemy nic o przyprawach.

nestor, ja się nie pytam bo nie wiem ile dajmy soli na kg mięsa ,

ale te przepisy czytają " nowicjusze "

i dla nich to też ma być zrozumiałe .

Bo jak ktoś tą całą sól zsumuje, to produkt będzie przesolony .

Przepis jest nie precyzyjny i tyle .

Link to comment
Share on other sites

żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo

łopatka b/k kg 0,917

sól 22g na kg 34,254

pekto sól g 18

sól kuchenna g 18

Czy możesz uściślić ile było mięsa a ile soli lub też peklosoli na kg mięska . :mellow:
Sorry, ale cytujesz mnie i pytasz ile mięsa dałem, więc

0,917 kg łopatki + 0,64 kg żeberek = 1,557 kg

sól 18 g + pekto sól 18 g = 36 g

 

Przepraszam nie dopisałem - szczypta pieprzu i papryki ostrej, oraz czosnek granulowany toże szczypta.

 

i jeszcze urabiałem 10 minut aż nabrało kleistości, wiem już że powinienem ok 30 min., ale to następnym razem .

 

Pozdrawiam :rolleyes:

 

[ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 22:14 ]

na razie z dodatkami E...

To na tym forum chyba jakieś nieporozumienie :shock:
przecież wyjaśniłem dlaczego, spokojnie daj się rozwinąć. :cool:
Link to comment
Share on other sites

Sorry, ale cytujesz mnie i pytasz

Jak tu nie pytać skoro:

sól 22g na kg 34,254

sól 18 g + pekto sól 18 g = 36 g

Kolego,

Nie musisz a nawet nie powinieneś dawać przepisów, które mogą wprowadzić w błąd, szczególnie osoby nowe.

Ale skoro dajesz, to zachowaj standardy tego forum proszę.

Twoje zniecierpliwienie wyrażone w słowie "Sorry" wobec uzasadnionego pytania kaszubki33 wydaje się być mocno przesadzonym :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...