Jump to content

Pleśń na kiełbasie


jurek52

Recommended Posts

Jakieś 3 tygodnie temu zrobiłem ok 2,5kg kiełbasy tzw.swojskiej /boczek,łopatka,karkówka +troche wołowinki.wyszło wszystko super,

smak,kolorki,zwięzłośc itd.Uwędziłem,a po uwędzeniu zaraz sparzyłem i po wystudzeniu zawinięte w pergamin do lodówki.

Ponieważ taka porcja starcza nam z żoną na jakies 3 tygodnie/tylko do obkładu na zimno/

Po rozpakowaniu wczoraj ostatniej parki ze zdumieniem zobaczyłem że jest pokryta

takimi czarnymi punktami pleśni z włoskami.Nie jest obślizgła tylko ta pleśń,wygląd ma b.nieapetyczny i podejrzewam że nadaje się tylko dla mojego psa.Czym to jest spowodowane?

Link to comment
Share on other sites

Po rozpakowaniu wczoraj ostatniej parki ze zdumieniem zobaczyłem że jest pokryta

takimi czarnymi punktami pleśni z włoskami.Nie jest obślizgła tylko ta pleśń,wygląd ma b.nieapetyczny i podejrzewam że nadaje się tylko dla mojego psa.Czym to jest spowodowane?

Dużą zawartością zarodników pleśni w powietrzu( w ostatnich tygodniach mamy bardzo wilgotne i ciepłe powietrze sprzyjające rozwojowi tychże form drobnoustrów).

Na przyszłość proszę kontrolować zawartość zapakowanej wędliny ipodejmować kroki zaradcze typu przemywanie wodą z octem lub osuszenie powierzchni.

Link to comment
Share on other sites

Jesli chcesz teraz przechowywać w ten sposób wędline, to zrób tak jak podał Kolega Bagno, a na przyszłość, przewidując, iż trochę zostanie "na później", możesz, z dobrym skutkiem, wykonac jeszcze jedno wędzenie w chłodniejszym dymie po sparzeniu. Takie podwędzanie konserwujące.
Link to comment
Share on other sites

Trzy tygodnie w lodówce to za długo .Często były robione próby na trwałość wędlin ,21 dni wytrzymywały kiełbasy półtrwałe zamknięte w Vac lub atmosferze gazów obojętnych. My też nie zjadamy wszystkiego i naszym sposobem jest zamrażanie kiełbas Popakowane w odpowiednie porcje w woreczkach foliowych. Zamrażanie domowych wędlin dobrze zrobionych o wydajności 85-90% Wcale nie wpływa tak niekorzystnie na ich jakość .Po powolnym rozmrożeniu w lodówce jak bym nie powiedział że kiełbasa była zamrożona większość i to duża

większość by wcale się na tym nie poznała. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Moje kabanosy jak na zdjęciu z ostatniej produkcji na Wielkanoc na stronie głównej wytrzymują miesiąc czasu w lodówce bez problemu, co jednak jest rzadkością ponieważ znikają wcześniej - wydajność od 70-80% tylko wędzone bez parzenia

Jednak przy takiej pogodzie to na wszystko trzeba uważać

Robiłem schab suszony ala wędliny parmeńskie i z wierzchu pokrył się białym meszkiem gdzieniegdzie - zbyt duża wilgotność powietrza jak mi się wydaje.

Oskrobałem, zlałem wrzątkiem znowu podsuszyłem i jest ok

zapach właściwie niemiły, ale smak super

przed drugim podsuszaniem obtoczyłem w majeranku bo kolendry brakło

ale nawet wybredne noski próbowały i smakowało

A z mrożeniem tak jak u Dziadka - nikt z postronnych się nie połapie a najważniejsze nie tracą na smaku

Link to comment
Share on other sites

.............dzięki za porady,ale pewnie skorzystam z rady Dziadka,zamrażarka jest najpewniejsza,widzę po białej kiełbasie którą przechowuje w zamrażarce nawet 3 m-ce

i smak jest ok.

pozdrawiam :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...