Jump to content

[przepis] Pasztet


madlinka

Recommended Posts

Brakuje mi jednego, ogólnego tematu, w którym zebralibyśmy wszystkie nasze przepisy na pasztet. Jako, że zbliżają się pasztetowe święta wklejam ciekawy artykuł, który przeczytam w Twoim Stylu, owszem gazeta mało kulinarna, ale chciałam z Wami podyskutować, jest tam przepis na pasztet wiejski, ale po pierwsze nie ma dokładnej receptury, może jakieś proporcje razem ustalimy? Po drugie mięso prze pieczeniem nie jest ani gotowane ani duszone, tylko zmielone surowe i czy to nadal jest pasztet?

 

Kolejna rzecz na te święta marzy mi się pasztet w cieście, podzielicie się ze mą swoimi przepisami?

 

I śmiało wklejajcie tu swoje przepisy bądź linki do przepisów, tak aby były zebrane w jednym miejscu. A że lubię porządek, to może by inne pasztetowe tematy scalić?

 

No dość gadania, artykuł:

 

http://images10.fotosik.pl/3672/1ae5de2263e10083m.jpg

http://images10.fotosik.pl/3672/231b0977f8622437m.jpg

Link to comment
Share on other sites

Przepis mojej Mamy(pochodzi z zajęć KGW, ok. 1960 roku).

 

Pasztet - biascun eM

Małe przodki zająca, 1/2 kg podgardla, 5 dużych cebul, liść bobkowy zalać małą ilością wody i dusić pod przykryciem, aż kostki odejdą od mięsa, osolić, odstawić do lekkiego wystudzenia. Obrać i namoczyć w tym rosole pół francuskiej bułki obkrojonej z twardej skóry. Osobno kroić w paseczki 1/2 kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej, sparzyć ją wrzątkiem tak długo, aż nie będzie śladu krwi. Wszystko zemleść razem przez drobne sito, dodać 5 jaj, odrobinę utartego czosnku, łyżkę masła, sól, pieprz, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy dość dobrze i wkładamy do formy wysmarowanej smalcem i posypaną tartą bułką wyłożoną słonina pokrojoną w paseczki. Piec w gorącym piecu.

 

Przepis przytoczony dosłownie. To się robi na czuja. Moja towarzyszka życia robi go z dziczyzny na każde święta i nie tylko. Ja lubię grubo mielony więc farsz jest przepuszczany jeden raz na siatce nr 4,5.

Teraz będzie na Wielkanoc to postaram się monitorować proces wytwarzania i zważyć oraz zmierzyć wszystkie składniki.

Link to comment
Share on other sites

Odkopałem moją ulubioną książeczkę o pasztetach :) 111 przepisów "Pasztety nie tylko z mięsa" Hanny Szymanderskiej.. wiele ciekawych przepisów, których jeszcze nie testowałem :P to apropos tematu do dyskusji..

Obfotografowałem całość.. nie wiem czy wrzucać miniaturami, plik rar czy po prostu tak jak to zrobię ;) Okładka, spis treści - jeżeli jakiś przepis kogoś zaciekawi wkleję odpowiednią stronkę z książki..

 

http://img208.imageshack.us/img208/7207/img1825iq.jpg

 

http://img62.imageshack.us/img62/9647/img1910z.jpg

 

http://img19.imageshack.us/img19/7767/img1911ex.jpg

 

Kolejna rzecz na te święta marzy mi się pasztet w cieście

http://img706.imageshack.us/img706/5342/img1869j.jpg

 

Ja osobiście uwielbiam pobawić się we freestyle przy robieniu pasztetu i zobaczyć co ciekawego wyjdzie ;) co jeden to ciekawszy hehe jedyną żelazną pozycją w tym temacie jest dla mnie Pasztet Halusi :) Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Uwielbiam wszelakie pasztety ! Mam żelazny jeden przepis, który zawiera wołowinę, wieprzowinę i drób. Czasami robię wariacje, np. jak mam dziczyznę.

 

Pasztet mieszany z mięsem z dzika

 

Składniki (podaję oryginalny przepisz którego zawsze robię pasztet, tutaj tylko mięso wołowe i wieprzowe zastąpiliśmy dziczyzną i dodaliśmy jeszcze ziarna jałowca do gotowania):

50 dag wieprzowej łopatki

50 dag pręgi lub łopatki wołowej

50 dag cielęciny lub drobiu

50 dag tłustego boczku lub podgardla

50 dag wątróbki

3 kajzerki

2 duże cebule

2 marchewki

pietruszka

suszone grzyby

3-4 jajka

Przyprawy: liśc laurowy, ziele angileskie, pieprz, gałka muszkatułowa, imbir, sól.

Mięso ugotować z warzywami, na koniec zaparzyć wątróbkę, zmielić razem z namoczonymu bułkami. Ja dodaję ugotowane warzywa oprócz pietruszki. Wymieszać z jajkami i doprawić do smaku.

Piec w piekarniku ok. godziny najpierw w 180 stopniach, potem zmniejszyć do 150-160 stopni.

Do 2 pasztetów dodałam pokrojoną suszoną śliwkę.

 

http://img231.imageshack.us/img231/373/dsc06511k.jpg

 

http://img90.imageshack.us/img90/7246/dsc06532y.jpg

 

PanieBoczku, gdzieś miałam tę książkę, ale chyba dostała nóg :grin:.

 

Oprócz pasztetów uwielbiam wszelkiego rozdaju terriny. Robiłam też pasztet z kurczaka, który nie był pieczony tylko było miksowane ugotowane mięso z kurczaka z olejem, a potem do lodówy. Poszukam przepisu.

Link to comment
Share on other sites

PanieBoczku, Jakbyś mógł wrzucić przepis na francuski wiejski, bo o nim też piszę w artykule z pierwszego postu, to bym była wdzięczna.

 

Co do pasztetu w cieście, to mam w zamrażalniku mięso wp i jakoś chciałabym je użyć, więc ten z

cielęciną odpada :(

 

Co do mojego ulubionego jak do tej pory przepisu na pasztet to jest ten w wykonaniu Anerki:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4199&start=30 w wersji pieczonej.

Link to comment
Share on other sites

madlinka, Witam pomysł dobry :clap: tyle tego jest ,jestem że tak powiem pod wrażeniem Twoich dokonań,że tez o innych koleżankach i kolegach wspomnę sam popełniam to i owo ale wasze to mistrzostwo chylę czoła pozdrawiam :thumbsup: a to od oglądania Waszych fotek
Link to comment
Share on other sites

służę Pozdrawiam

bardzo dziękuję i to m pasuje, tyle ze zrobię go w cieście z tego poprzedniego przepisu :)

 

baca 48, e, tam mistrzostwo :) ważne, ze wszystko jest pyszne i naturalne i wszystkiego nauczyłam się tutaj. Wszystko jest jasno wytłumaczone i zawsze ktoś służy pomocą, jeśli się czegoś nie rozumie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

jako, że jestem młodym użytkownikiem forum większość wykonanych wędlin to debiuty wczoraj padło na pasztet (nie było chętnego na mięsko z rosołu)

 

PASZTET DROBIOWY

 

2 udka z kurczaka

0.2 kg wątróbki drobiowej

duża cebula

gruba kromka chleba pszenno-żytniego

jajo

 

warzywa do ugotowania mięska (marchew, pietruszka, cebula)

 

z udek i jarzyn ugotować rosół, wystudzić. Cebulę pokrojoną w kostkę podpiec na maśle, dodać wątróbkę dusić chwilkę (by nie było krwistego podcieku), wystudzić.

chleb namoczyć w rosole.

 

udka obrać z mięsa, następnie zmielić 3x razem z wątróbką cebulą i namoczonym chlebem.

przyprawić do smaku(sól, pieprz biały i czarny, gałka). dodać jajo. wymieszaną masę przełożyć do foremek aluminiowych. piec ok 1h w 180st.

 

Jak dla mnie idealny! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 10 months later...

Witam!

 

Kilka dni temu zabrałem się za domowy wyrób pasztetów. Zrobiłem ten http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1343-delikatny-pasztet-dla-milusinskich-bonair-a

Mam w związku z tym 2 pytania:

 

1) następnym razem chciałbym zamiast marchewki dodać papryki świeżej, np. czerwonej. I pytanie: ma ktoś pomysł jak ją oporządzić przed dodaniem do farszu: ugotować, pokroić ręcznie, mielić na maszynce? Chciałbym taki czerwony akcent w pasztecie właśnie z papryki. 

 

2) co to znaczy "sparzyć" wątróbkę? Już w kilku przepisach znalazłem zapisek "sparzyć wątróbkę". Czy to znaczy zalać ją wrzątkiem czy parzyć tak jak parzy się szynki, kiełbasy?

 

Przepraszam za moje pytanie, które mogą okazać się śmiesznymi dla osób zaawansowanych. Ja jestem zaledwie początkujący w tym tematach.

Link to comment
Share on other sites

Witam!

 

Kilka dni temu zabrałem się za domowy wyrób pasztetów. Zrobiłem ten http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1343-delikatny-pasztet-dla-milusinskich-bonair-a

Mam w związku z tym 2 pytania:

 

1) następnym razem chciałbym zamiast marchewki dodać papryki świeżej, np. czerwonej. I pytanie: ma ktoś pomysł jak ją oporządzić przed dodaniem do farszu: ugotować, pokroić ręcznie, mielić na maszynce? Chciałbym taki czerwony akcent w pasztecie właśnie z papryki. 

 

2) co to znaczy "sparzyć" wątróbkę? Już w kilku przepisach znalazłem zapisek "sparzyć wątróbkę". Czy to znaczy zalać ją wrzątkiem czy parzyć tak jak parzy się szynki, kiełbasy?

 

Przepraszam za moje pytanie, które mogą okazać się śmiesznymi dla osób zaawansowanych. Ja jestem zaledwie początkujący w tym tematach.

Witaj papryke przelej wrzątkiem  pokrój w kostke i wszystko, a wątrobe potraktuj wrzątkiem przez chwile i do mielenia . pozdrawiam.

Edited by ralf325
Link to comment
Share on other sites

Ja dodaje suszona slodka papryke, jest ona w malych polamanych ( nie sproszkowana) kawaleczkach.   Na kanapce smakuje jakby byla dodana swieza papryka.

Robie tak z mielonka w sloiku i moze raz z paszteten w sloiku. Kiedys tez zrobilam   kurczaka w szynkowarze ,rowniez z ta suszona papryka.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...