edzio323 Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Witam , mam małe pytanko peklowanie 1,1 kg piersi z indyka na sucho 8 dni peklo 20g czy to będzie ok ? czy nie wyjdzie za słone ? Dorzuciłem to do schabów które pekluję Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 8 dni za długo !Ilość peklosoli przy drobiu zmniejszam do 16g/kg Jakoś drób szybciej i więcej chłonie soli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slaww Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Na kilo miesa daje dwie lyzeczki soli i przyprawy do 24h, pozniej wsadzam do wedzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Peklowanie mokre 48 h plus nastrzyk.....Peklowanie drobiu na sucho.....niema sensu .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slaww Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Niby czemu nie ma sensu? Tylko ja skory nie jem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Ja pekluję na sucho pierś indyczą i nie skuszę się na mokro bo jest np. przepyszna i wilgotna a w smaku idealna. A ja Ci radzę,żebyś się skusił i wtedy napiszesz która jest bardziej soczysta.Suche peklowanie pozbawia mięso soczystości ponieważ sól wyciąga z mięsa wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zonzi Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 8 dni za długo ! Ilość peklosoli przy drobiu zmniejszam do 16g/kg Jakoś drób szybciej i więcej chłonie soli. Miro, czy na pewno peklosoli ? Przeciez w drobiu jest minimalna ilość mioglobiny i sama sól do solanki jest wystarczająca i na pewno zdrowsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Miro, czy na pewno peklosoli ? Przeciez w drobiu jest minimalna ilość mioglobiny i sama sól do solanki jest wystarczająca i na pewno zdrowsza. Ja nie Miro ,ale Ci podpowiem.Otóż jeśli idzie o drób są dwie szkoły.Jedna preferuje solankę na samej soli ( bez nitrytu to zdrowiej) druga na peksoli.Przy pierwszej zapomnij o wybarwieniu.Przy drugiej mięso będzie jednak miało lekko różowawy kolor a i smak peklowniczy jest inny dla jednych lepszy dla drugich nie ma różnicy.Wybór należy do Ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 zonzi, Zrób tak jak ci podpowiada Arek i będzie ok ,nie ma potrzeby trzymać drobiu tak długo w solance wszak to delikatne mięso ,jak zawsze w sprawach sól i peklosól i nie tylko decyzja będzie należała do Ciebie no i sam będziesz ponosił tego konsekwencje czyli jadł lub nie :wink: :lol: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Nie wiem jak Wy ,ale ja nie pekluję drobiu na sucho.Takie peklowanie wyciąga wodę z mięsa i wyrób jest wiórowaty.Pierś z indyka pekluję 8 dni w solance 8 -10% razem z mięsem na wędzonki z nastrzykiem 5% a kurczaki i udka do wędzenia 12h w solance 10% i też pierś i udka nastrzykuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 DO drobiu nie używam peklosoli tylko zwykłą warzonkę pekluje na mokro 24h co do nastrzyku to zależy od grubości piersi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzepa83 Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 Ja pierś indyka nacieram solą z przyprawami i nastrzykuję solanką na 24 godziny wychodzi ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 No to sobie poczytałem. Dobrze jest mieć do czego sięgnać. Nasza skarbnica wiedzy i platforma wymiany poglądów jest w tym wypadku niezawodna i bezkonkurencyjna.Właśnie mnie moja Pani Dotor poprosiła o coś niewieprzowego. Padło na pierś z indyka. I to w/g Arkadiusza.Zobaczym co wyńdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 (edited) Właśnie mnie moja Pani Dotor poprosiła o coś niewieprzowego. Padło na pierś z indyka. I to w/g Arkadiusza. Zrób 8% -tową solankę, jeden nastrzyk 5 % wagi mięsa i sparz do 60º C w środku.Myślę , że ptasia grypa Cię nie dopadnie. Edited September 11, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Myślę , że ptasia grypa Cię nie dopadnie. Mnie z pewnością nie, bo to dla Pani Doktor. Jej licho nie bierze.A tak na poważnie, to dzięki za doprecyzowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 Właśnie mnie moja Pani Dotor poprosiła o coś niewieprzowego. Padło na pierś z indyka. I to w/g Arkadiusza. Zrób 8% -tową solankę, jeden nastrzyk 5 % wagi mięsa i sparz do 60º C w środku.Myślę , że ptasia grypa Cię nie dopadnie. odświeżę ,bo dopiero teraz "wpadłem" na ten postPatrząc na ilość postów kol arkadiusza myślę,że wkradł się chochlik -te 60 stopni to chyba za mało-ja drób parzę na 72-73 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Patrząc na ilość postów kol arkadiusza myślę,że wkradł się chochlik -te 60 stopni to chyba za mało-ja drób parzę na 72-73 To nie chochlik tylko kiedyś jak jeszcze o ptasiej grypie nic nie było wiadome to do takiej temperatury parzono drób.Na skutek rozprzestrzenienia się tej choroby podniesiono temp. parzenia do 72º C, ale jeśli masz pewność, że mięso jest wolne od ptasiej grypy to parzenie do 60º C jest właściwe. Jest na tym forum parę osób, którzy tylko wędzą i w ogóle nie parzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Faktycznie wirus ginie w około 70 C, ale co z tego że sparzymy mięso do 72 C, jak wcześniej przy jego obróbce i kontakcie z nim możemy ulec zakażeniu?Przy handlu ma to znaczenie, bo gotowy produkt jest wolny od wirusa, ale jeśli sami obrabiamy mięso to już jest .....po ptokach.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 To nie chochlik tylko kiedyś jak jeszcze o ptasiej grypie nic nie było wiadome to do takiej temperatury parzono drób.Na skutek rozprzestrzenienia się tej choroby podniesiono temp. parzenia do 72º C, ale jeśli masz pewność, że mięso jest wolne od ptasiej grypy to parzenie do 60º C jest właściwe. A może jednak te 72 stopnie to nie chodzi o ptasią grypę, tylko o inne, znacznie groźniejsze gram-ujemne pałeczki........ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Bardzo możliwe,ale i ptasia grypa też na to miała swój wpływ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 Dzięki za wyjaśnienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 te 72 stopnie to nie chodzi o ptasią grypę, tylko o inne, znacznie groźniejsze gram-ujemne pałeczki........ Niestety masz rację Piotrze ............................... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarytasik Posted September 27, 2017 Report Share Posted September 27, 2017 (edited) A czy można pierś z indyka parzyć do np. 72 C, a później wędzić ? Czy to wyjdzie niejadalne lub mnie zabije Edited September 27, 2017 by rarytasik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 27, 2017 Report Share Posted September 27, 2017 Czy to wyjdzie niejadalne lub mnie zabije wyjdzie jadalne - wzmocni nie zabije Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarytasik Posted September 27, 2017 Report Share Posted September 27, 2017 (edited) Aaaaaa, rozumiem że źle. Edited September 27, 2017 by rarytasik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.