Jump to content

Kiełbasa Jastrzębska


boob96

Recommended Posts

Dziś zrobiłem pierwsza kiełbasę w życiu :smile:

Co do nazwy to można by ją nazwać Jastrzębska :grin:

Zakupiłem nastepujące mięso

- 5.4 kil. szynki

-1.6 kil. łpoatki

- 2 kil. boczku

 

po zrobieniu klasyfikacji mięsa zapeklowałem każde osobno na 24 godziny

soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogram

następnie zmieliłem (Zelmer 5 )

klasa 1 sitko fi 13

klasa 2 sitko fi 8

klasa 3 sitko fi 3 dwa razy

przy wyrabianiu kleju dodałem 0.5 litra zimnej wody oraz przyprawy

pieprz 20 gram

gorczyca 4 gram

majeranek 5 gram

 

Muszę opanować nadziewanie bo widać powietrze w środku.

 

wędziłem w zadymiarce przy użyciu dymogeneratora 2.5 godziny w temperaturze 40/50 stopni

 

parzenie zgodnie z godnie z zachowaniem norm

 

Kiełbasa wyszła bardzo chudziutka i naprawdę smaczna i tak ładnie szeleściła przy wyciąganiu z zadymiarki

 

Pierwsze zdjęcia zrobione cyfrówką , drugie lustrzanką

 

 

 

 

 

 

Przepraszam że opisałem trochę chaotycznie ale to z wrażenia.

Link to comment
Share on other sites

Miro jest zdecydowanym przeciwnikiem "rozcieńczania " peklosoli :cool:

Właśnie to widzę czytając Mirka posty , ostatnio robiłem kiełbasę na biało i peklosoli dałem 15% a soli 85% , z pewnością ta kiełbasa będzie mniej trwała ale za to o ile zdrowsza .

Link to comment
Share on other sites

To i ja dopiszę się ;d

 

Kiełbaska biała zawsze bez peklo na samej soli,

kiełbaska na grila wędzona to samo sama sól,

kiełbaska lepsza do kanapek 50/50 peklosól/sól ;d;d

 

I zawsze jest kolorek :)

 

Pozdrawiam

P.S

Super Ci wyszła kiełbaska i nie wygaszaj postu bo szkoda..[/u]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

wyszła super tak jak kolega pisał u mnie też się rozeszła szybciutko 5kg.pozdrawiam :grin:

grzes80 to bardzo cieszy że wyszła super :clap: , zapewne teraz rodzina będzie czekać na następne Twoje wyroby.

 

Pozdrawiam Bogdan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...