boob96 Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Dziś zrobiłem pierwsza kiełbasę w życiu :smile: Co do nazwy to można by ją nazwać Jastrzębska :grin: Zakupiłem nastepujące mięso - 5.4 kil. szynki -1.6 kil. łpoatki - 2 kil. boczku po zrobieniu klasyfikacji mięsa zapeklowałem każde osobno na 24 godziny soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogram następnie zmieliłem (Zelmer 5 ) klasa 1 sitko fi 13 klasa 2 sitko fi 8 klasa 3 sitko fi 3 dwa razy przy wyrabianiu kleju dodałem 0.5 litra zimnej wody oraz przyprawy pieprz 20 gram gorczyca 4 gram majeranek 5 gram Muszę opanować nadziewanie bo widać powietrze w środku. wędziłem w zadymiarce przy użyciu dymogeneratora 2.5 godziny w temperaturze 40/50 stopni parzenie zgodnie z godnie z zachowaniem norm Kiełbasa wyszła bardzo chudziutka i naprawdę smaczna i tak ładnie szeleściła przy wyciąganiu z zadymiarki Pierwsze zdjęcia zrobione cyfrówką , drugie lustrzanką Przepraszam że opisałem trochę chaotycznie ale to z wrażenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogramJak mnie to drażni .... :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Oj tam Miro. Daj Koledze dzisiaj czas na radość związaną z wykonaniem pierwszej kiełbasy. Kiełbaska super. :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Oby się nią cieszył jak najdłużej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 boob96, następnie zmieliłem (Zelmer 5 ) Czy to chodzi mniej więcej o taki sprzęt: http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-686-5-i3039511242.html ?? PS. miro czemu Cię to drażni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted March 15, 2013 Author Report Share Posted March 15, 2013 naginajka, tak dokładnie taka sama. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 boob96, to jeszcze jedno pytanko, też ma moc [W] 500 i czy bez problemu idzie nią mięsko zmielić na kiełbachę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Dziś zrobiłem pierwsza kiełbasę w życiu :smile: :clap: :clap: ... oby tak dalej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted March 15, 2013 Author Report Share Posted March 15, 2013 naginajka, tak moc 500 W . Maszynka juz ma parę lat więc zakupiłem do niej nowe sitka i nożyk. @halusia@ dziękuje za dobre słowo , ale post jutro wygaśnie bo nie chcę drażnić kolegi Miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 boob96 napisał/a: soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogram Jak mnie to drażni .... :devil: Mirku a co widzisz w tym złego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Mirku a co widzisz w tym złego ?Miro jest zdecydowanym przeciwnikiem "rozcieńczania " peklosoli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Miro jest zdecydowanym przeciwnikiem "rozcieńczania " peklosoli Właśnie to widzę czytając Mirka posty , ostatnio robiłem kiełbasę na biało i peklosoli dałem 15% a soli 85% , z pewnością ta kiełbasa będzie mniej trwała ale za to o ile zdrowsza . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 ostatnio robiłem kiełbasę na biało i peklosoli dałem 15% a soli 85%Bogdan ja kiełbasę białą robię tylko na soli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 ja kiełbasę białą robię tylko na soli.bo białą się robi tylko na soli . A co by Mira podrażnić to ja też zawsze 50/50 :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted March 16, 2013 Report Share Posted March 16, 2013 Super kiełbaska......nie ch smakuje jak wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted March 16, 2013 Report Share Posted March 16, 2013 A co by Mira podrażnić to ja też zawsze 50/50 :lol: :lol: boob96 super wygląda kiełbaska i pewnikiem smaczna :clap: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted March 16, 2013 Author Report Share Posted March 16, 2013 Dziękuje za dobre słowo :smile: kiełbasa rozeszła się po rodzinie , są już zamówienia na następną :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted March 16, 2013 Report Share Posted March 16, 2013 Bogdan ja kiełbasę białą robię tylko na soli. kostek61, Ja biała też robię na samej soli , przecież napisałem że na biało a nie białą :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted March 16, 2013 Report Share Posted March 16, 2013 że na biało a nie białąZwracam honor Bogdanie sorki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 To i ja dopiszę się ;d Kiełbaska biała zawsze bez peklo na samej soli, kiełbaska na grila wędzona to samo sama sól, kiełbaska lepsza do kanapek 50/50 peklosól/sól ;d;d I zawsze jest kolorek Pozdrawiam P.S Super Ci wyszła kiełbaska i nie wygaszaj postu bo szkoda..[/u] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 i nie wygaszaj postu bo szkoda..Nie wygasi, nie wygasi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted March 28, 2013 Author Report Share Posted March 28, 2013 Dziś zrobiłem trochę Jastrzębskiej :wink: oraz troszkę do barszczu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes80 Posted April 13, 2013 Report Share Posted April 13, 2013 Ja robiłem też pierwszy raz ale dałem 40/60 wyszła super tak jak kolega pisał u mnie też się rozeszła szybciutko 5kg.pozdrawiam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted April 14, 2013 Author Report Share Posted April 14, 2013 wyszła super tak jak kolega pisał u mnie też się rozeszła szybciutko 5kg.pozdrawiam :grin: grzes80 to bardzo cieszy że wyszła super :clap: , zapewne teraz rodzina będzie czekać na następne Twoje wyroby. Pozdrawiam Bogdan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts