ANNAM Posted March 18, 2013 Report Share Posted March 18, 2013 Dziwne, deser w ciastach, ale jest jak ciasto ,a to deser i wielbiciele czekolady siegaja po dokladke. Szybkie w wykonaniu, mozna go nawet zrobic nawet dzien czy dwa wczesniej. Sklad: 1 szklanka(150g) maki wymieszana z 2 lyzeczkami proszku do pieczenia 3/4(165g) szklanki cukru krysztaku ( jesli jes mozliwe drobnego; u nas caster sugar) 2 czubate lyzki Kakao 1/2 szklanki (125ml) mleka 1 lyzeczka esensji vaniliowej 30g masla, rozpuszczonego Dodatkowo: 3/4szklanki(150g) ciemnego brazowego cukru 1/4 szklanki (25g) Kakao 1 3/4 szklanki wrzacej wody Uszykowac naczynie zaroodporne, posmarowac je odrobina masla. Wlaczyc piekarnik na 160 stopni. Przesiac mmake, cukier i kakao do miski, wimieszac; dodac wymieszane razem, mleko, maslo i esensje vaniliowa. Wymieszac az do powstania gladkiej masy. To przelac do naczynia. Nastepnie wymieszac razem cukier i kakao z dodatkowej porcji, wszystko to rowno przesiac na wierzch wylozonego wczesniej ciasta. Zagotowacwymagana ilosc wody i bardzo delikatnie po lyzce nalac na wierzch ciasta. Trzeba to bardzo delikatnie robic, aby nie zmyc wczesniej rozsypanego cukru z kakao. To do piekarnikana godzine. Po upieczeniu mozna posypac dla dekoracji cukrem pudrem. Ale trzeba poczekac, aby dobrze wystyglo ,zanim zaczniecie nakladac. A tutaj widac jak na dnie powstal gesty czekoladowy sos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.