Jump to content

Deser


Recommended Posts

Dziwne, deser w ciastach, ale jest jak ciasto ,a to deser i wielbiciele czekolady siegaja po dokladke. Szybkie w wykonaniu, mozna go nawet zrobic nawet dzien czy dwa wczesniej.

Sklad:

1 szklanka(150g) maki wymieszana z 2 lyzeczkami proszku do pieczenia

3/4(165g) szklanki cukru krysztaku ( jesli jes mozliwe drobnego; u nas caster sugar)

2 czubate lyzki Kakao

1/2 szklanki (125ml) mleka

1 lyzeczka esensji vaniliowej

30g masla, rozpuszczonego

Dodatkowo:

3/4szklanki(150g) ciemnego brazowego cukru

1/4 szklanki (25g) Kakao

1 3/4 szklanki wrzacej wody

 

Uszykowac naczynie zaroodporne, posmarowac je odrobina masla. Wlaczyc piekarnik na 160 stopni.

Przesiac mmake, cukier i kakao do miski, wimieszac; dodac wymieszane razem, mleko, maslo i esensje vaniliowa. Wymieszac az do powstania gladkiej masy. To przelac do naczynia.

Nastepnie wymieszac razem cukier i kakao z dodatkowej porcji, wszystko to rowno przesiac na wierzch wylozonego wczesniej ciasta.

Zagotowacwymagana ilosc wody i bardzo delikatnie po lyzce nalac na wierzch ciasta. Trzeba to bardzo delikatnie robic, aby nie zmyc wczesniej rozsypanego cukru z kakao. To do piekarnikana godzine.

Po upieczeniu mozna posypac dla dekoracji cukrem pudrem.

Ale trzeba poczekac, aby dobrze wystyglo ,zanim zaczniecie nakladac.

A tutaj widac jak na dnie powstal gesty czekoladowy sos

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...