aero Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 czy znacie jakieś "tradycyjne" potrawy Wielkanocne?Interesują mnie te mniej popularne, może macie jakieś wykopane przepisy po pra pra ...dziadkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 czy znacie jakieś "tradycyjne" potrawy Wielkanocne? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5242&highlight=potrawy+wielkanocne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aero Posted March 20, 2013 Author Report Share Posted March 20, 2013 tylko nie o to mi chodziłaszukam przepisów/potraw nazwijmy to staropolskich a nie zestaw szynka parzona/wędzona i zestaw kiełbas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 -------------------------------------------------------------------------------- To może ten przepis Reja z Nagłowic na ćwikłe Ciebie zainteresuje :lol: Wielkanoc tuż,tuż więc temat ćwikły został przywołany w porę Oto najstarszy chyba znany przepis na ten przysmak autorstwa samego Pana Reja z Nagłowic. "Nuż ćwikiełki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy,nadobnie ochędożyć,w talerzyki nakrajać,także w faseczkę ułożyć,chrzanikiem co najdrobniej ukrężywszy przetrząsnąć,bo będzie długo trwała,także koprem włoskim,trochę przetłukszy,przetrząsnąć,a octem pokropić,a solą też trochę przesalać,tedy to jest tak osobny przysmk....bo i rosołek bardzo smaczny,i sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i bardzo nadobnie pachnęła." Powyższy przepis jest nadal aktualny w poniższej wersji: Kilka buraków ćwikłowych pieczemy nie obierając w piekarniku . Można i ugotować nie obierane,ale pieczone smaczniejsze. Schłodzone buraki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki/trzemy na tarce jak ogórki na mizerię/ Zalewamy rozcieńczonym do smaku octem winnym. Dodajemy łyżeczkę sparzonego kminku i 4-5 łyżek świeżo startego chrzanu. Zakwaszamy dodatkowo sokiem z cytryny,1/2 szklanki kwasu z czerwonych buraków,oraz kieliszek czerwonego wytrawnego wina. Ćwikłę układamy w kamionkowym garnku,tak by płyn pokrywał buraczki "na dwa palce" Dojrzewa da dni i jest naprawdę godna polecenia. Przepis podaję za Marią Lemnis "W staropolskiej kuchni" _________________ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aero Posted March 20, 2013 Author Report Share Posted March 20, 2013 Dziękuję bardzo - w dobrą stronę to wszystko idzieo coś takiego mi chodziło, choć muszę przyznać, że bez tłumaczenia było by trudno :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 aero, weż tylko pod uwagę,że powyższy przepis tak jak i wiele innych na potrawy wielkanocne jest już na forum.Zadaj sobie troszkę trudu i poczytaj a nie czekaj na gotowce leniuszku :wink: choć muszę przyznać, że bez tłumaczenia było by trudno :shock: :shock: :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.