Jump to content

Czy znacie jakieś "tradycyjne" potrawy Wielkanocne


aero

Recommended Posts

--------------------------------------------------------------------------------

To może ten przepis Reja z Nagłowic na ćwikłe Ciebie zainteresuje :lol:

 

Wielkanoc tuż,tuż więc temat ćwikły został przywołany w porę

Oto najstarszy chyba znany przepis na ten przysmak autorstwa samego Pana Reja z Nagłowic.

"Nuż ćwikiełki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy,nadobnie ochędożyć,w talerzyki nakrajać,także w faseczkę ułożyć,chrzanikiem co najdrobniej ukrężywszy przetrząsnąć,bo będzie długo trwała,także koprem włoskim,trochę przetłukszy,przetrząsnąć,a octem pokropić,a solą też trochę przesalać,tedy to jest tak osobny przysmk....bo i rosołek bardzo smaczny,i sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i bardzo nadobnie pachnęła."

Powyższy przepis jest nadal aktualny w poniższej wersji:

Kilka buraków ćwikłowych pieczemy nie obierając w piekarniku .

Można i ugotować nie obierane,ale pieczone smaczniejsze.

Schłodzone buraki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki/trzemy na tarce jak ogórki na mizerię/

Zalewamy rozcieńczonym do smaku octem winnym.

Dodajemy łyżeczkę sparzonego kminku i 4-5 łyżek świeżo startego chrzanu.

Zakwaszamy dodatkowo sokiem z cytryny,1/2 szklanki kwasu z czerwonych buraków,oraz kieliszek czerwonego wytrawnego wina.

Ćwikłę układamy w kamionkowym garnku,tak by płyn pokrywał buraczki "na dwa palce"

Dojrzewa da dni i jest naprawdę godna polecenia.

Przepis podaję za Marią Lemnis "W staropolskiej kuchni"

_________________

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...