Jump to content

przepis na zimową kapustę


555

Recommended Posts

Składniki

- 1,5 kg kiszonej kapusty (na bigos);

- duża garść suszonych grzybów;

- średnia cebula;

- 30-40 dag wędzonej cienkiej kiełbasy;

- 30-40 dag brzuszka (może być inne tłuste mięso np. karczek);

- 5-6 cienkich parówek wieprzowych;

- kostka bulionu grzybowego;

- przyprawy: pieprz czarny ziarnisty i mielony, liść laurowy.

 

Kapustę odcisnąć, przepłukać na sicie, pokroić. Zalać zimną wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą. Dodać obraną i pokrojoną cebulę, pokruszoną kostkę bulionową, ziarna pieprzu, listek laurowy i grzyby suszone (suche, jeśli duże to można je pokruszyć). Gotować na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając.

 

Brzuszek pokroić na niewielkie kawałki, wysmażyć na patelini złote skwarki. Tłuszcz odlać.

 

Kiełbasę pokroić w kostkę, zesmażyć.

 

Parówki obrać z osłonek, pokroić na talarki, podsmażyć z kiełbasą.

 

Do garnka z ugotowaną kapustą dodać skwarki i wędliny, wymieszać. Gotować razem kilkanaście minut.

Kapustę można odgrzewać, nawet jest wtedy jeszcze smaczniejsza.

 

Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

 

SMACZNEGO!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...