aero Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Czy da się coś wykonać z wędzarni dla wegetarian.Pomijając oczywiście sery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Niektórzy wegetarianie jedzą jeszcze ryby i drób, a to wychodzi bardzo dobre z wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Da się, uwędzić (odymić) możesz wszystko co tam włożysz (np. warzywa) tylko pytanie po co, bo nie widzę w tym najmniejszego sensu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 raz na próbe uwędziłem jajko gotowane na twardo ( mi smakowało -takie inne w smaku) oraz banana żadna rewelacja smak banana + aromat wędzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Mam książkę w języku angielskim na temat wędlin wegetariańskich z przepisami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Na pewno, ale ja nie o takich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 aero, kolega Bazyl robi wyśmienite jajka wędzone ja robiłem orzechy włoskie wędzone i śliwki węgierki wędzone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Karolu jak robisz te orzechy ? Z miłą chęcią przy najbliższej okazji wypróbuję podaj przepis :thumbsup: :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 ja robiłem orzechy włoskie wędzoneMój junior też któregoś dnia naobierał garstkę orzechów włoskich (tak do białości) i zażyczył sobie aby je uwędzić, rozłożyłem je chyba na jakiejś kratce i gazie no i ..... się uwędziły :shock: a wrażenia smakowe????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Mam książkę w języku angielskim na temat wędlin wegetariańskich z przepisami A czy ja sie moge usmiechnac do Ciebie :wink: :grin: na ten przegrany u andy przepis na kielbaski wegetarianskie. moze byc po angielsku :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 a wrażenia smakowe?????Muszę Ci powiedzieć, że byłem bardzo zdziwiony, myślałem że wyjdą niejadalne ale ... dało się to zjeść. Miałem takie trochę dziwne wrażenia smakowe - świeży orzech włoski + wędzonka - nie pasowało mi wyobrażenie tych smaków razem ale w sumie to była taka trochę inna ciekawostka :wink: kilograma na raz bym nie zjadł ale garstkę czemu nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dymny Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Czy da się coś wykonać z wędzarni dla wegetarian. Pomijając oczywiście sery. Robiłem kiedyś szaszłyki: pieczarki, papryka, podgotowane małe ziemniaczki w łupinach (dzielona na pół), cebula. Pieczarki i ziemniaczki wcześniej posmarowane aromatyzowaną oliwą. Wędzenie gorącym dymem. Pycha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Fajny temat na naszym wędliniarskim forum Może to dziwne... ale swego czasu... w młodości... ( ech... kiedy to było...) przez 5 lat byłem wegetarianinem ... nie ortodoksyjnym, bo jajka jadłem, ale mięso i ryby... fe... Ot tak mnie jakoś naszło... rastafari i religia Indyjska... Ostała mi się książka http://i50.tinypic.com/8vr9j9.jpg Z której czerpałem garściami przepisy na potrawy bez mięsne Cudem ją jakoś kupiłem we Wrocku, jeszcze jak studiowałem.... http://i47.tinypic.com/x1m3pd.jpg a ten placek... z "grzybami" jak zrobiłem... poezja Kumpel z krzesłem na smyczy chodził i wołał "misiek do nogi !!! :" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Artur, :clap: :clap: :clap: 5 lat.. do tego to potrzeba zacięcia ja wytrwałem tylko kilka miesięcy hehe dawno temu :grin: ..nigdy więcej hehehe Aero nie sprecyzowałeś za bardzo czy wykluczasz np. ryby.. wszelkie kiełbasy,kabanosy rybne są świetne jeżeli sery wykluczasz jako produkty pochodzenia zwierzęcego to może tofu spróbuj uwędzić.. potem wędzone tofu w kostkę i zamarynować w oliwie z ziołami.. Zdecydowanym ułatwieniem jest wzbogacanie takiej diety o ciekawe smaki, więc wędzona (do wysuszenia) papryka.. potem zmielona - ostra czy słodka.. doda każdej potrawie głębi nowego ciekawego smaku Ewentualnie (tak z wyobraźni) jakbyś nafaszerował plastry bakłażana farszem z orzechów włoskich i to uwędził.. myślę, że byłoby świetne danie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted December 2, 2015 Report Share Posted December 2, 2015 Proszę mi tu żadnych złotych szpadli nie wręczać ;-) Temat mało popularny, ale może ktoś ma jakieś swoje tajne przepisy na jakieś wegetariańskie kiełbaski? Mam wegetariańską córkę i chcę jej co nieco zrobić, ostatnio robiłem pasztet i wyszedł bombastyczny, teraz zakupiłem osłonki i myślę o czymś w rodzaju parówek, które oczywiście będą wędzone. W internetach szału nie ma z przepisami, znalazłem taki jeden http://www.olgasmile.com/parowki-wegetarianskie.html ale ilość różnych mąk jakie tam idą jest powalająca... inne zawierają mnóstwo soi, trochę do bani i monotonnie, plan jest użyć fasoli. Może ktoś podrzuci kawałek pomysłu? P.S. córka robi świetny smalczyk wegański ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 Proszę mi tu żadnych złotych szpadli nie wręczać ;-) Oj tam oj tam ... no nie bądź taki skromny .... masz w gratisie całkiem za darmo mały "Złoty szpadelek" bo daleko Ci do rekordu .... ten wynosi 5 lat i 7 miesięcy wiec o "Złotą łopatę" musisz się bardziej postarać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 I co, lepiej było nowy temat zakładać? Bez sensu, temat jest tu i tak mało popularny, ale może jednak ktoś ma jakieś doświadczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 (edited) Oczywiście, że nie ale uśmiechnąć się przez chwilę zawsze można ... to jest zdrowe Wiesz wędliny wegetariańskie to takie z lekka abstrakcyjne pojęcie Przepis na kiełbasę jest na blogu który który zlinkowałeś wyżej http://www.olgasmile.com/kielbasa-wegetarianska.html to chyba najbardziej popularny taki wyrób do tego dodałbym kiszkę ziemniaczaną ale bez dodatku boczku czy słoniny i wszelkiego rodzaju "pasztety" z soi czy soczewicy z warzywami. Gdybym miał robić coś a'la parówki to ten link który dałeś ale celowałbym raczej w to że podstawą farszu byłaby soczewica i ziemniaki albo miksowana gotowana fasola właśnie do tego zmiksowane warzywa przyprawy i zioła problemem będzie "suchość i wiórowatosć" farszu. Edited December 3, 2015 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 P.S. córka robi świetny smalczyk wegański ;-) Panta, mógłbyś podrzucić przepis na ten smalczyk.Mam też "wariata" w domu.Jak zacząłem przygodę z WB, to synek dokładnie w tym samym miesiącu wrócił z jakiegoś kursu w W-wie już odmieniony P.S. Co się Panie w tej W-wie wyprawia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 Krzysiu proszę Cię bardzo: http://www.olgasmile.com/smalec-wegetarianski-z-cebula.html Na tym blogu znajdziesz inne ciekawe patenty dla "odmienionego" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 Panta, myślę że soczewica to dobry materiał na takie wyroby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 (edited) calkiem niezle smakuje tez ciecierzyca , wiem ze robia z niej rozne kotlety moze mozna i jakas kielbaske skrecic Edited December 3, 2015 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 (edited) Krzysiu proszę Cię bardzo: http://www.olgasmile.com/smalec-wegetarianski-z-cebula.html Na tym blogu znajdziesz inne ciekawe patenty dla "odmienionego" Córka robi z fasoli, zdobędę przepis niebawemCiecierzyca, mąka z ciecierzycy, fasola, kasza jaglana, płatki drożdżowe, może i soczewica. Tak pomału rysuje się pomysł na parówki. Edited December 3, 2015 by panta_rei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 Veganska kielbasa "szynkowa/mortadella/parowkowa"..Wydaje mi sie ze jak na filmie pokazano, mozna mase nadziac w sztuczne oslonki nadajace sie do wedzenia a nastepnie calosc po uwedzeniu zaparzyc.. Sklad: 200 g. Tofu300 g. Woda80 g. Olej slonecznikowy/rzepakowy1 Lyzeczka majeranku0,5 Lyzeczki muskatu0,5 Lyzeczki pieprzu4 Lyzeczki dobrej soli1 Lyzeczka czosnku granlowanego1 Lyzeczka cebuli granulowanej0,5 Lyzeczki kardamonu0,5 Lyzeczki kolendry1 Lyzeczka maczki "Guma guar" .. Objasnienie na Wiki.. https://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_guar0,5 Lyzeczki ekstraktu drozdzy1 Lyzka pasty pomidorowej. Te skladniki powyzej pozadnie zmiksowac ! Po zmiksowaniu, mase dodac do 200 g. maczki proszku Seitan/Saitan.. (Na scenie veganskiej jest on napewno znany)..Calosc dobrze wyrobic, i albo zrobic jak na filmie, albo nadziac w sztuczne oslonki. W tym drugim przypadku odwazyl bym sie produkt podwedzic a nastepnie sparzyc albo uparowac jak we filmie..Czas parzenia/parowania na ta ilosc wynosi 60-70 minut.Gosc na filmiku twardo zachwala smak i konsystencje tego wyrobu.Prosze obejrzec material do konca na ktorym przedstawia on inne specjaly kuchni veganskiej..!!Jesli Pani/Pan popelni wedlinke wg. wyzszej receptury oraz sie nia pochwali na forum, to pomoge przetlumaczyc tez inne smakolyki w tej kategorii..Proponuje tez aby eksperymentowac z suszonymi grzybkami, papryka albo chilli jako dodatek.. Tu filmik po niemiecku ale rozumaly (mysle): https://www.youtube.com/watch?v=4fl59FvfS38 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 Dzięki, przepisy na glutenie wszystkie dość podobne ;-) Przepis na smalec pochodzi ze strony jadłonomia, robiła wersję bez śliwki, smak zadziwiający ;-) Niejeden by się oszukał. Wegetariański smalec z suszoną śliwką Składniki: 1 puszka fasoli, lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli2 cebule4 suszone śliwki2 liście laurowe1 ziele angielskie1 jałowiec1 goździk1/2 łyżeczki majeranku1 łyżka sosu sojowegosól i świeżo mielony czarny pieprzdelikatny olej do smażeniaPrzygotowanie:Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. W międzyczasie fasolę zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki. Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę - kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.